Sute de suceveni care deţin pistoale cu aer comprimat sau cu bile de cauciuc riscă să fie dezarmaţi de poliţie, dacă nu se vor prezenta în perioada următoare la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, pentru obţinerea permisului de port armă.
Dacă până acum câteva luni, aceste arme, considerate ca neletale, puteau fi achiziţionate destul de uşor, chiar şi de către persoanele cu cazier judiciar, de la mijlocul lunii februarie a acestui an, prin Ordonanţa de Urgenţă 26, toţi cei doresc să îşi achiziţioneze pistoale cu aer comprimat sau gloanţe de cauciuc vor trebui să nu aibă antecedente penale, să fie declaraţi apţi din punct de vedere psihologic pentru a purta şi folosi o astfel de armă şi să nu le fi fost revocat, în ultimii cinci ani, dreptul de a deţine o armă.
În privinţa celor care deţin deja astfel de arme, şi care, potrivit datelor Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Toxice, sunt nu mai puţin de 370 în tot judeţul, aceştia au obligaţia ca, până la data de 17 septembrie 2008, să vină la sediul IPJ Suceava, în vederea obţinerii permisului de port armă.
Totuşi, deşi poliţiştii Serviciului Arme le-au trimis tuturor celor 370 de „pistolari” notificări prin care îi anunţau că trebuie să se prezinte la sediul IPJ Suceava, doar o mică parte au dat curs cererii oamenilor legii.
„Au venit până acum doar 42 de titulari de certificate de deţinător pistoale cu bile de cauciuc şi arme cu aer comprimat din cei 370. În privinţa celor care nu se vor prezenta la noi, vom dispune măsura revocării dreptului de port şi folosire a armelor neletale supuse autorizării”, a anunţat, ieri, şeful Serviciului Arme, comisarul Vasile Gabor.
Trebuie precizat faptul că, potrivit noilor prevederi legislative, deţinerea de armă neletală fără drept se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 1 an, faptă sancţionată înainte doar cu amendă.