Asociaţia crescătorilor de taurine „Runc” Moldoviţa a înaintat primului-ministru al României un memoriu în care cere adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă care să modifice un ordin al ministrului agriculturii, considerat extrem de păgubos pentru crescătorii de vaci care doresc să se dezvolte.
În memoriu se face referire la ordinul 255 din 20.04. 2008, potrivit căruia crescătorii de bovine primesc timp de trei ani subvenţii pentru numărul de bovine pe care le aveau în 2007.
Ca moment de referinţă este luată ziua de 31 ianuarie 2007. Spre exemplu, cine avea la acea dată trei bovine, va primi până în 2009, inclusiv, subvenţia anuală pentru trei capete, asta chiar dacă în acest an şi-a dublat sau triplat numărul de animale. Situaţia este aceeaşi şi în cazul celor care au renunţat la animale. În 2008 şi 2009, aceştia continuă să ia subvenţii, chiar dacă şi-au vândut efectivele imediat după 31 ianuarie 2007.
Crescătorii mici, tăiaţi de la subvenţii
„Ordinul este neprofesionist, ambiguu şi loveşte în interesul legitim al fermierilor şi va conduce, în final, la decimarea taurinelor şi nu la creşterea efectivă a acestora. Sperăm ca demersul nostru să aibă efect şi acest ordin să fie modificat în avantajul crescătorilor”, a declarat Alexandru Crăiuţ, preşedintele asociaţiei din Moldoviţa.
O altă problemă ridicată în memoriu vizează faptul că subvenţia (de 490 de lei pe cap de taurină), poate fi accesată doar de crescătorii care au minimum 3 bovine în exploataţie.
„Structura de proprietate a terenurilor din judeţ este fărâmiţată, astfel că foarte mulţi deţinători de terenuri, aşa-zişi fermieri după normele UE, au un număr mai mic de taurine. În loc să se stimuleze îmbunătăţirea raselor şi creşterea efectivelor de taurine, fermierii cu efective mici sunt descurajaţi total prin aceste acte aberante”, a mai punctat preşedintele asociaţiei.
Judeţul Suceava continuă să deţine supremaţia la nivel naţional din punct de vedere al numărului de taurine.