Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 iun 2008 - Anul XIII, nr. 132 (3813)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Măsuri extreme

ITRSV Suceava cere împădurirea de urgenţă a 6000 de hectare de păduri defrişate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Semnal de alarmă. Cel puţin 6000 de hectare de pădure din judeţul Suceava, de pe care pădurea a dispărut în ultimii 10 ani, ar trebui împădurite cât mai rapid, pentru a fi evitate dezechilibre ale mediului, care să duc la dezastre naturale.

Într-un raport înaintat recent Prefecturii Suceava de către Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Suceava, sunt prezentate cu exactitate zonele critice din judeţ, în care suprafeţe mari de pădure au dispărut, punând în pericol atât suprafeţele de pădure care au mai rămas (fiind expuse catastrofelor naturale, precum doborâturile de vânt) cât şi aşezările umane din zonă.

În raport sunt menţionate numai zonele cu suprafeţe mari de pădure care a dispărut, dar chiar şi aşa, cifrele sunt mai mult decât îngrijorătoare.

 

Tăieri masive în pădurile retrocedate

Astfel, numai pe fondul forestier de stat ar trebui să fie împădurită cât mai curând o suprafaţă totală de aproximativ 1400 de hectare de teren, afectată de doborâturile de vând, dar şi din care s-au efectuat exploatări a masei lemnoase.

Şeful ITRSV Suceava, Costel Girigan, a precizat că, în comparaţie cu suprafaţa totală de pădure administrată de Direcţia Silvică Suceava, de 304.000 hectare, cele aproape 1400 de hectare care trebuie reîmpădurite nu înseamnă foarte mult, fiind o situaţie aproape normală, dar necesitatea replantării arborilor, din specii atent selectate, este importantă pentru sănătatea ecosistemului.

“Situaţia cea mai gravă se regăseşte la fondurile persoanelor fizice şi juridice, adică acolo unde pădurile au fost retrocedate. Din cele 71.000 de hectare de pădure retrocedate acestora, 3600 de hectare au dispărut cu desăvârşire. De asemenea, din cele 59.000 de hectare de pădure deţinute de unităţile teritorial administrative (primării), trebuie reîmpădurite aproximativ 1000 de hectare”, a declarat şeful ITRSV Suceava.

Din pădurile care aparţin primăriilor din judeţ, cele mai multe probleme sunt la Pojorâta, la Fundu Moldovei, în localităţile din Bazinul Dornelor (Coşna, Poiana Stampei, Dorna Candreni), precum şi pe suprafeţele de pădure deţinute pe teritoriul judeţului Suceava de către primării din Ardeal.

Tot în zona de munte sunt cele mai mari probleme legate de tăierea pădurilor şi în cazul terenurilor retrocedate persoanelor fizice. Astfel, în cap de listă cu suprafeţe despădurite se numără tot localităţile din Bazinul Dornelor. Suprafeţe mari de pădure trebuie reîmpădurite şi pe raza localităţilor Fălticeni, Frasin, Stulpicani şi Solca.

 

Gratuit - puieţi de arbori pentru proprietarii zonelor despădurite

Tocmai de aceea, odată cu prezentarea acestor date conducerii Prefecturii Suceava, ITRSV a venit şi cu propunerea de iniţiere a unei hotărâri de Guvern, în urma căreia să fie împădurite cele 6000 de hectare despădurite prin tăieri ilegale, exploatarea masei lemnoase şi doborâturi de vânt.

Practic, prin emiterea unei astfel de hotărâri de Guvern, toate Direcţiile Silvice din ţară, dar în special cea din Suceava, ar fi obligate să producă puieţii de arbori necesari pentru împădurirea celor 6000 de hectare, pe care să îi distribuie apoi gratuit proprietarilor de pădure.

“Aceste suprafeţe ar putea fi reîmpădurite în trei ani, dacă s-ar organiza campanii de anvergură, cu condiţia să existe puieţii necesari, din speciile potrivite fiecărei zone în parte. În judeţul Suceava există pepiniere, ale Direcţiei Silvice, care ar putea produce puieţii necesari. Dar pentru asta ar trebui ca Romsilva să fie obligată să îi producă, după regulile europene, şi apoi să pună puieţii la dispoziţia proprietarilor de pădure, care au suprafeţe de maxim 5 hectare. Aceştia vor fi apoi obligaţi să reîmpădurească terenurile, prin propriile forţe sau prin contract cu firme specializate. Aceasta este singura soluţie care ar putea rezolva eficient problema pădurii. Sigur, există şi posibilitatea de a lăsa natura să ne rezolve problemele, dar după cum s-a observat, prin regenerarea naturală dispar speciile valoroase, precum bradul, molidul şi fagul, care, treptat, sunt înlocuite de specii mult mai slabe calitativ, precum salcie, alun , plop şi mesteacăn”, a precizat  Costel Girigan.

 

Suprafeţele de pădure, tot mai mici de la un an la altul

Şeful ITRSV Suceava a adăugat că necesitatea luării unor măsuri imediate, pentru refacerea suprafeţelor de pădure distruse, este justificată şi de fenomenele meteorologice care apar ca urmare a dezechilibrelor apărute în ecosistemele existente.

“Nu există la nivel naţional o strategie reală de împădurire a suprafeţelor despădurite, iar pentru refacerea pădurii sunt necesare măsuri imediate. Suprafeţele de pădure scad de la an la an, dar mult mai grav e fenomenul de degradare a pădurii, care are efecte dezastruoase. Acolo unde pădurea a fost rărită destul de tare, este foarte expusă doborâturilor de vânt şi celor provocate de căderile masive de zăpadă. Tot acolo apar fenomenele de inundaţii şi viituri, care afectează atât pădurea cât şi populaţia”, a mai spus Costel Girigan.

Judeţul Suceava are cele mai mari suprafeţe de pădure din ţară, dar în lipsa unor măsuri severe de stopare a tăierilor ilegale şi de refacere a zonelor deja despădurite, potenţialul turistic al judeţului şi siguranţa oamenilor vor fi afectate de distrugerea celei mai de preţ comori pe care o are, pădurea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ITRSV Suceava cere împădurirea de urgenţă a 6000 de hectare de păduri defrişate.
 Vizualizări articol: 2212 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 6 voturi
ITRSV Suceava cere împădurirea de urgenţă a 6000 de hectare de păduri defrişate4.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   PADURARII trimis de
( 7 iun 2008, 16:59:08
ACESTE IMPADURIRI SA LE FACA PADURARII CARE PORIVIT LEGII AU AVUT OBLIGATIA SA PAZEASCA SI ACESTE PADURI ALE PROPRIETARILOR PARTICULARI. CEL PUTIN O OBLIGATIE MORALA FATA DE FONDUL FORESTIER.EI SUNT ACEI CARE AU INDEMNAT PE INFRACTORI SA TAIE DE LA PARTICULARI. IN ACEST FEL S-A AJUNS AICI .
1.1  RE: PADURARII trimis de
( 7 iun 2008, 17:10:29
padurarii nu sunt obligati sa pazeasca padurea privata.proprietarii aveau obligatia sa icheie contracte de administrare,inclusiv paza cu directia silvica si ocoalele silvice de care apartineau padurile
2.   A plecat trimis de
( 7 iun 2008, 17:33:45
A plecat toata padurea la gatere si nimeni nu a luat nici o masura de stopare a taierilor,ce a facut ITRSV?a aprobat taieri masive in tot judetul,probabil nu stiu ce dezastru este prin paduri.
3.   Puieti sa fie,ca mina de lucru.... trimis de
( 7 iun 2008, 18:02:59
Dupa ce s-a furat ca-n codru(probabil ca practica-i veche,de ne-am ales si cu zicale),sub privirile ingaduitoare sau ochii inchisi de banii primiti atit de silvicultori cit si de oamenii legii,ar trebui sa vedem la impadurit numai uniforme(e drept unele si in dungi,daca se aplica legea).Numai ca nu stiu cine din cei cu atributiuni in domeniu va reusi sa puna in aplicare programul de reeducare a infractorilor si reimpadurire a suprafetelor rase de imbecilitatea si lacomia unor ucigasi de paduri si alte (cele)oratanii.Voi reveni cu exemple concrete ,la obiect,numai sa vedem ca exista interesul atit de trimbitat ,pentru stirpirea coruptiei si intrarea in legalitate.
4.   .. trimis de
( 7 iun 2008, 22:09:33
APA DE PLOAIE! ACUM VIN CU IDEI, CAND NU SE MAI POATE PLANTA NIMIC....POATE LA ANUL.

DAR NU DUPA INCHEIEREA CAMPANIEI DE PLANTAT
5.   Mentalitatea Romanului trimis de
( 7 iun 2008, 22:18:52
Nu polityia,nu silvicul a indemnat la taierea padurilor,fiti siguri.Silvicultorul lucreaza 8 ore,politistul si el tot atat ,dar cine fura lucreaza 24 ore ca taie pentru buzunarul lui.Legea spune sa nu te bagi in proprietatea omului.Omul nu reclama furtul,deci nu exista sesizarea,.Lemnul pleaca la ore gindite,cu paznici pe politisti si pe padurari,cu telefoane mobile.Unde este greseala?.La lege.Cetateanul e improprietarit,nu e obligat sa ceara paza,ca sa nu vada multi,si nu ai drept sa calci des pe proprietate ca te duce la lege.
6.   Adevarul! trimis de
( 7 iun 2008, 23:20:44
Am vrea sa fim tzinutzi la curent cu reimpaduririle acestea ,vrem sa shtim exact cand vor incepe shi chiar sa ne spunetzi in timpul acesta cate suprafetze sunt incepute .E tzara noastra shi vrem sa shtim ca e iubita!
7.   Da bai girigan adu ti aminte trimis de
( 8 iun 2008, 09:24:02
girigan tu cand trimiteai oameni in franta stii cand au fost doboraturile, si nu i ai platit si a trebuit ca statul francez sa i plateasca, dar taff urile care le ai subtilizat fara sa dai un ban, din toate taierile astea care s au facut, e absolut imposibil ca tu sa nu stii, si daca stiai, e clar ca ti ai luat partea de banii, oare nu se sesizeaza nimeni?, GIRIGAN oare nu ti e rusine sa vb de altii care au taiat , cand tu ai fost un hot?
8.   Wefgw trimis de
( 8 iun 2008, 11:05:00
PADURILE PARTICULARE DIN ZONA DORNELOR SUNT TAIATE CU ACORDUL LUI GIRIGAN SI EXPLOATATE DE FIRMA SA FAVORITA ROMANEL.

SI NU VORBIM DE PADURE AJUNSA LA EXPLOATABILITATE CI DE "ACCIDENTALE" FORTATE --ADICA TAIERI RASE PE PICIOR PE SUPRAFETE MARI(LUCRU INTERZIS DE LEGE)

GIRIGAN STIE SI PENTRU O SUMA PE CARE NUMAI EL O CUNOASTE A APROBAT ACESTE FALSURI.

DE CE NU SE IA NIMENI DE GIRIGAN------------INTREBATI-L PE FLUTUR!!!!!!
9.   Pentru unii muma pentru altii ciuma .... trimis de
( 8 iun 2008, 11:17:11
dle girigan 20 de cetateni am cerut sistarea unei taieri rase in localitatea Borca pe suprafata de 1ha deoarece suprafata era in mijlocul satului in teren cu panta de peste 32gr si crearea acelei benzi in mijlocul padurii ne poate crea probleme.Veniti acum sa vedeti deoarece ati aprobat taierea rasa ce probleme avem cu viiturile si inundatiile, ce s-a infestat padurea din jur prin exploatarea taierii rase si ce probleme vor fi in continuare datorita faptului ca s-a rarit si tot timpul vintul doboara arborii de linga banda taiata.Cum de anul trecut erati deacord cu taierile rase si aprobarea cotei de taiere rasa unei singure persoane in comuna Borca ???Si noi avem padure proprietate privata dar nu am cerut taiere rasa .altii nu au voie decit la igiena si accidentale .corect.
10.   Top secret trimis de
( 8 iun 2008, 15:25:18
Pentru cei ce nu stiu in Moldovita doamna Angela fosta viceprimarita este actionar la un gater impreuna cu sora dumneaiei si inca un domn.Cat a fost in primarie nu a luat parte la deciziile pt acest gater,dar conducerea si administratorul au spus ca mai bine era pe vremea ei mult lemn ''nu era loc in toata curtea atata lemn aveam'' Tot ce am scris e adevarat si mai stiu ca gaterul facea cherestea pt Moldsilva din Suceava unde cele 3 personaje de mai sus sunt si aici prezente

11.   Ma duc sa plantez copacii ce i-am furat! trimis de
( 8 iun 2008, 16:36:38
Sa mearga Flutur sa impadureasca ce a furat cat a fost la Directia Silvica!
12.   Verde a-i fost, putina esti trimis de
( 8 iun 2008, 16:58:40
Proprietarii nu au putut taia din padurea proprie fara aprobari si birocratie, hotii le-au taiat-o linistiti aflati fiind sub obladuirea padurarilor si a politiei. Nici un copac nu s-a furat fara stirea, acordul si sumele necesare. Conturile, spatiile locative si automobilele vorbesc de la sine. Va dati seama in ce hal ar rade cele doua mafii daca ne-ar vedea plantand copaci?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei