Preţul apei potabile şi al canalizării în municipiul Suceava va fi majorat cu 32%, de săptămâna viitoare, dacă aleşii locali din mandatul trecut vor vota acest proiect de hotărâre.
Ion Lungu a anunţat, joi, în prima conferinţă de presă ca primar reales, că va convoca o şedinţă extraordinară de Consiliu Local marţi, 10 iunie, pentru votarea acestui proiect. Prin urmare, majorarea de preţ nu va fi dezbătută şi adoptată de noul consiliu local, deşi în acesta Ion Lungu are o majoritate confortabilă, cu 16 cele voturi ale PD-L, din 23 posibile.
Primarul a declarat, joi, că solicitarea de creştere a preţului la apă a venit din partea reprezentanţilor Consiliului Local în AGA de la ACET şi că această cerere este justificată de rata inflaţiei, creşterea preţului la energia electrică şi creşterea nivelului salariului minim brut pe economie.
Dacă aleşii locali cărora li s-a încheiat mandatul vor vota marţi, preţul apei potabile va creşte de la 20.300 lei la 26.800 lei, iar cel al canalizării, de la 8.700 lei la 11.500 lei.
Consilierii aşteaptă „argumente” pentru vot
„Sigur că vor veni populiştii care vor spune că nu sunt de acord. Nici eu, ca primar, nu sunt de acord, dar trebuie să fim realişti. Să dăm dovadă de maturitate, de chibzuinţă, pentru ca ACET să funcţioneze în continuare”, a spus Ion Lungu, care a mai precizat că, deşi este vorba de o majorare semnificativă, preţul la apă va fi totuşi mai mic decât în alte oraşe precum Bacău sau Arad.
Întrebat de ce nu aşteaptă să propună spre dezbatere acest proiect viitorului consiliu local, dominat de colegii săi din PD-L, primarul a răspuns că procedurile legate de validarea noului consiliu şi înfiinţarea comisiilor de specialitate ar amâna scumpirea pentru luna viitoare.
Printre consilieri, atitudinea faţă de punerea acestui proiect în sarcina fostului CL este împărţită. Unii au spus că aşteaptă „argumentele” pentru a-şi da votul, alţii au precizat că nu vor vota sub nici o formă.
Printre aceştia din urmă, social-democraţii Ovidiu Donţu şi Virginel Iordache, liberalul Gheorghe Cosmulese şi Aurel Vasiliu, de la PNG.
Împotrivă
Ovidiu Donţu, PSD: „Voi vota împotrivă deoarece consider că nu s-au epuizat modalităţile de a reduce costurile acestui serviciu public şi că banii nu au fost orientaţi eficient în cadrul ACET, s-au orientat neprofesionist”.
Virginel Iordache, PSD: „Împotrivă. Este o şmecherie ieftină a primarului, care profită că unii nu se mai regăsesc în noul consiliu. Să-şi asume responsabilitatea majorărilor noul consiliu local”.
Aurel Vasiliu, PNG: „Nu votez sub nici o formă. Trebuie să-şi scoată unii cheltuielile de campanie, cumva?”.
Gheorghe Cosmulese, PNL: „Împotrivă, fără discuţii”.
Indecişi
Vasile Iosub, PSD: „Dacă sunt argumente care stau în picioare, voi vota, dacă nu, mă mai gândesc cum e de făcut. Să văd mai întâi fundamentarea”.
Radu Vătafu, independent: „Trebuie să văd argumentele . În principiu, n-aş fi de acord, dar dacă are justificare... Să văd mai întâi materialul”.
Aurel Jescu, PRM: „Să văd întâi proiectul, dar mi se pare curios că ne convoacă pe noi, care practic ne-am încheiat mandatul”.
Gheorghe Jitariu, PNL: „Eu fac parte din AGA la ACET. La ora asta sunt pentru majorarea tarifului, dar trebuie să văd documentaţia. Probabil că voi vota pentru”.
Vasile Andronache, independent: „Fără să văd documentaţia nu mă pot pronunţa, dar o majorare de 32 la sută nu accept, în nici un caz. Mai puţin, poate”.
Neculai Bosancu, PSD: „Ca iniţiator ar trebui să votez, dar nu ştiu dacă voi fi în Suceava marţi pentru a merge la şedinţă”.
Absentă va fi, din motive medicale, şi consilierul PSD Jeni Mandache.
Ceilalţi consilieri PSD şi PNL nu au putut fi contactaţi.
Cei ai PD-L probabil vor fi alături de primar. Unul dintre ei, ales şi în viitorul consiliu local, Neculai Barbă, ne-a declarat că nu poate da un răspuns deoarece la nivelul partidului încă nu a fost discutată această problemă. Ultima majorare a preţului la apă în municipiul Suceava a fost la 1 iulie 2007.
( 6 iun 2008, 11:16:47