Şefii de secţii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava vor avea ocazia să exerseze, la iniţiativa conducerii unităţii, cum să cheltuiască eficient bugetul alocat pentru acest an. Medicii cu funcţii de conducere îşi vor putea testa aptitudinile manageriale în următoarele două-trei luni, când vor trebui să facă un “exerciţiu financiar” privind modul de cheltuire a banilor.
Ieri, în conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Suceava, dr. Tiberiu Brădăţan, a explicat că testul va permite o evaluare a activităţii economice a fiecărei secţii în parte, iar după prezentarea concluziilor finale spitalul va semna contractele de management cu şefii de secţie.
„Tuturor secţiilor şi compartimentelor le-a fost repartizat un buget lunar, iar fiecare medic şef are misiunea de a echilibra balanţa de venituri şi cheltuieli.
Scopul acestui exerciţiu este de a se face un pas înainte pentru eficientizarea activităţii secţiilor, implicit a activităţii spitalului. Este mai uşor să gestionezi o sumă mică, iar şefii de secţie vor trebui să se gândească mai mult ce analize recomandă într-o lună şi câte, cât cheltuiesc pentru medicamente, materiale sanitare sau pentru întreţinere. Sunt cheltuieli care pot fi mult mai bine gestionate şi fiecare trebuie să se gospodărească cât mai bine, pentru ca în final să se ajungă la o eficientizare a activităţii, în aşa fel încât spitalul să obţină nişte indicatori de performanţă mai buni, iar speranţele pentru bugetul de anul viitor să crească”, a punctat responsabilul de relaţiile cu presa al Spitalului Suceava.
Competenţa, noul criteriu de salarizare a personalului
Respectivul exerciţiu bugetar reprezintă o premieră pentru spital, în condiţiile în care până acum şefii de secţie înaintau conducerii o notă de fundamentare a cheltuielilor. Părerile doctorilor vizavi de testul la care urmează a fi supuşi în următoarele luni sunt împărţite, unii dintre ei arătându-se sceptici în ceea ce priveşte experimentarea noii metode având în vedere că, în 2008, spitalul este subfinanţat.
“Bugetul pentru acest an este mai mic decât cel estimat şi ar fi necesară o rectificare bugetară pentru lunile noiembrie şi decembrie. Din acest motiv, este normal ca medicii şefi de secţie să fie sceptici, să le fie greu să creadă că se pot încadra în buget şi în acelaşi timp să poată respecta calitatea actului medical. Singurul mod în care se pot face economii, care să nu fie în dauna bolnavilor, îl reprezintă salarizarea personalului în funcţie de competenţă. Cu alte cuvinte, şefii de secţie vor trebuie să evalueze angajaţii. Nu va mai fi posibil să-i plătească pe toţi la fel, la grila maximă de salarizare, ci după calitatea muncii depuse”, a punctat dr. Tiberiu Brădăţan.
De menţionat că, în 2008, bugetul alocat Spitalului Suceava este mai mare decât cel de anul trecut, dar cheltuielile cu personalul reprezintă peste 60% în condiţiile în care salariile au fost substanţial majorate.
( 6 iun 2008, 12:46:00