Luna viitoare, societatea de termoficare a Sucevei va fi gazda unei licitaţii internaţionale de cărbune, în urma căreia vor fi asigurate rezervele de combustibil pentru iarnă, pentru trei mari termocentrale din ţară.
Cea mai mare cantitate de cărbune este cea licitată de Termica Suceava, care doreşte să achiziţioneze 180.000 de metri cubi de cărbuni, de calitate superioară.
Celelalte două termocentrale, care asigură căldura şi apa caldă în Iaşi şi Giurgiu, nu au anunţat cantităţile pe care doresc să le cumpere. Anul trecut, tot la Suceava a avut loc această licitaţie, în urma căreia s-au obţinut preţuri foarte bune, iar nici una din societăţile menţionate nu a avut probleme cu aprovizionarea, aşa cum se întâmpla în alţi ani, când licitaţiile se ţineau de către alte autorităţi.
Dovadă stau şi cele 50.000 de tone de cărbune care mai sunt încă în depozitele Termica şi care pot asigura necesarul de căldură şi apă caldă a Sucevei, până la jumătatea lunii decembrie.
„În luna iulie va avea loc la Suceava o licitaţie pentru achiziţia de cărbune necesar pentru trei centrale termice din ţară – Suceava, Iaşi şi Giurgiu. Liderul acestei licitaţii este Suceava şi sunt convins că vom reuşi să achiziţionăm cărbune la un preţ competitiv. Este bine totuşi să ne asigurăm din timp combustibilul necesar pentru iarna viitoare”, a declarat ieri primarul Sucevei, Ion Lungu.
Privatizare şi modernizare
Edilul şef al oraşului a precizat că, în paralel cu acţiunea de aprovizionare cu cărbune pentru iarnă, vor fi continuate celelalte proiecte referitoare la Termica, atât cu studiul de privatizare, cât şi cu programele de modernizare.
“Este puţin probabil ca anul acesta să se modifice structura de funcţionare la Termica, încât trebuie să ne pregătim să furnizăm căldura şi apă caldă pe structura actuală, în condiţii cât mai bune. Tocmai de aceea sunt importante lucrările de reabilitare a punctelor termice, pentru două din ele avem deja organizate licitaţiile, iar pentru cele prinse în programul „Suceava-utilităţi şi mediu” voi avea din nou discuţii cu conducerea Ecotermgaz, pentru a încerca să clarificăm lucrurile cu proiectantul şi să vedem care sunt şansele să deblocăm proiectul”, a adăugat Ion Lungu.
Privatizarea Termica este considerată o necesitate de către primarul Sucevei, în condiţiile în care din 2009 vor fi eliminate subvenţiile la căldură, diferenţa dintre costurile de producţie şi cele de vânzare către populaţie revenind în totalitate municipalităţii.
( 6 iun 2008, 23:56:28