Situaţii ciudate în urbanismul sucevean, marcat de o aglomeraţie tot mai mare de construcţii şi o criză a terenurilor propice dezvoltării urbane.
De câteva zile, în apropierea Catedralei de la intersecţia Mărăşeşti, pe o laterală a blocului turn „Bebeluşul” a început construirea unui chioşc de lemn, care îi nemulţumeşte profund pe o parte din locatarii blocului.
Principala nemulţumire a oamenilor vine de la faptul că acolo îşi amenajaseră ei un colţ verde, un fel de grădină cu flori, în care mai plantaseră şi doi pomişori, care au dispărut, pentru a face loc unui chioşc de lemn, în care vor fi deschise birouri pentru firmă.
Oamenii au reclamat construcţia respectivă peste tot, au ajuns chiar să se şi judece în instanţă cu proprietarul terenului şi au încercat să obţină şi o ordonanţă prezidenţială de anulare a autorizaţiei de construire, dar demersurile lor au fost inutile. Legea îi dă dreptate proprietarului terenului, care l-a obţinut prin retrocedare, încă din 1996.
Retrocedări problemă
“Părinţii noştri au avut acolo 500 de metri de teren, pe care a fost construit o parte din bloc. Tocmai de aceea ni s-au retrocedat doar 100 de metri. Cum nu am avut bani să construim nimic, i-am lăsat pe locatari să facă ce vor pe terenul respectiv – au pus flori pe el. Deşi ştiau de mult timp că e terenul nostru şi vrem să construim ceva pe el, anul trecut, când l-am împrejmuit, au făcut mult scandal şi ne-au reclamat peste tot că distrugem spaţiul verde. Nu a fost niciodată acolo spaţiu verde, ei au vrut să-l transforme în aşa ceva, dar nu apare nicăieri în acte. Am câştigat în instanţă şi am crezut că vor înţelege să ne lase în pace, dar ne tot hărţuiesc cu reclamaţii peste reclamaţii. Oricine ar avea un teren proprietate personală în municipiu ar încerca să-l folosească într-un fel, nu să-l facă uitat”, declară Irina Vezeteu, unul dintre proprietarii terenului.
Deşi prezenţa chioşcului în zonă este cam deranjantă, sporind senzaţia de aglomeraţie urbană, construcţia este legală, fiind respectate toate normele impuse de lege.
Autorizaţia de construire a fost obţinută anul trecut, chioşcul este amplasat la 8 metri de peretele blocului, iar la parter nici nu sunt locuinţe pe care să le stingherească, iar înălţimea acestuia nu le ia deloc lumina locatarilor de la primul etaj, care sunt cei mai nemulţumiţi de prezenţa clădirii apărute zilele trecute.
Mai mult, conducerea Primăriei Suceava spune că ar fi fost un abuz să nu le acorde autorizaţia de construire, mai ales că e vorba de un teren privat, iar proprietarii au îndeplinit toate condiţiile impuse.
În aceste condiţii, principalii vinovaţi ar trebui căutaţi în trecut, fie atunci când au fost confiscate terenurile abuziv, fie atunci când s-a decis retrocedarea lor, fără a se ţine cont de haosul care se va crea prin retrocedarea terenurilor dintre blocuri.
( 3 iun 2008, 17:37:33
SI ACOLO SE POT PUNE FLORI!
SI TERENUL ESTE AL PRIMARIEI.