În baza unor modificări legislative, din această lună, câteva categorii de persoane au dreptul la medicamente prescrise în regim compensat şi gratuit, indiferent de veniturile pe care le realizează.
Anunţul a fost făcut ieri, de purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, Anda Sălăgean, care a arătat că în conformitate cu ultimele reglementări, pentru gravide sau lăuze contravaloarea medicamentelor se suportă din fond, la nivelul preţului de referinţă, indiferent dacă realizează sau nu venituri.
Acest lucru este valabil şi pentru persoanele care fac dovada că sunt beneficiarii legilor speciale, respectiv veterani, revoluţionari sau persoane cu handicap.
Farmaciştii pot înlocui medicamentele prescrise
“În cazul în care bolnavul este de acord cu înlocuirea medicamentelor prescrise, medicul prescriptor va consemna obligatoriu pe versoul celor 3 exemplare ale prescripţiei medicale, menţiunea <Bolnavul este de acord cu înlocuirea medicamentelor de către farmacist>. Această menţiune va fi semnată şi parafată de medicul prescriptor. În situaţia în care această menţiune nu este consemnată pe versoul celor 3 exemplare ale prescripţiei medicale, se consideră că bolnavul nu este de acord cu înlocuirea de către farmacist a medicamentelor prescrise de către medic”, a precizat Anda Sălăgean.
Reamintim că, începând cu 1 aprilie, medicii prescriu medicamente sub forma denumirii comerciale, iar farmaciile pot înlocui medicamentele prescrise de medic în câteva situaţii.
Una dintre situaţii este cea în care medicamentul recomandat de medic este prea scump şi bolnavul nu dispune de resursele financiare necesare pentru a suporta diferenţa de preţ între preţul de referinţă şi preţul de vânzare cu amănuntul al medicamentului respectiv.
Alta este cea în care farmacia nu are disponibil în stoc, la momentul solicitării, produsul prescris de către medic, iar bolnavul nu este de acord ca unitatea de profil să i-l aducă în termen de 24 de ore pentru bolile acute şi subacute, respectiv 48 de ore pentru bolile cornice.
În acest ultim caz trebuie însă îndeplinite, cumulativ, câteva condiţii, şi anume bolnavul să fie de acord cu înlocuirea medicamentelor prescrise de către medic, iar acest consimţământ informat să fie acordat în scris medicului, care îl anexează la fişa medicală a bolnavului respective. De asemenea, medicul trebuie să consemneze pe prescripţia medicală menţiunea că
„bolnavul este de acord cu înlocuirea medicamentelor de către farmacist”.
Au fost introduse noi formulare de reţete
Ieri, responsabilul de relaţiile cu presa al CAS Suceava a mai spus că de la 1 iunie au intrat în vigoare şi noile formulare de reţete cu regim special pentru prescrierea medicamentelor compensate şi gratuite. Noile tipuri de formulare de reţete pot fi procurate, contra cost, de către medicii care sunt în contract cu CAS Suceava de la sediul acestei instituţii.
„Reţetele prescrise în cursul lunii mai, pe vechile formulare, pentru tratarea bolilor cronice, care sunt valabile 30 de zile, vor fi onorate de către farmacii până la sfârşitul acestei luni. Noile formulare de reţete cuprind rubrici speciale pentru asiguraţii din Uniunea Europeană, pentru persoanele care prezintă un card european de asigurări sociale de sănătate emis de un alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European, cu excepţia României.
În baza acestui card, persoana respectivă beneficiază de acele servicii medicale care devin necesare în perioada şederii sale în România. De asemenea, persoanele care provin din ţări beneficiare ale acordurilor internaţionale cu prevederi în domeniul sănătăţii din care România face parte, vor beneficia de prescrieri pe noile formulare de reţete. Statele membre ale UE sau Spaţiului Economic European, precum şi ţările cu care România are încheiate acorduri cu prevederi în domeniul sănătăţii sunt specificate în Ordinul menţionat”, a punctat purtătorul de cuvânt al CAS Suceava.