Veniturile lunare ale medicilor de familie suceveni au crescut din aprilie, odată cu modificarea pozitivă a valorii numărului de puncte acordate pentru fiecare asigurat de pe listă şi a tarifului pentru unele servicii prestate, criterii după care se face plata acestor cadre sanitare.
Astfel, în funcţie de câţi pacienţi are şi de numărul unor anumite servicii pe care le oferă pe lângă consultaţiile obişnuite, printre care imunizări copii, asistenţă gravide, un medic de familie poate încasa într-o lună sume cuprinse între aproximativ 11 şi peste 50 de milioane de lei vechi.
Banii cei mai mulţi intră în buzunarul doctorilor care lucrează la ţară, într-o zonă defavorizată, cu foarte multe persoane luate în evidenţă, şi care pentru condiţiile grele în care muncesc primesc în plus un spor ce variază între 20 şi 80%.
Medicii de la ţară, plătiţi mai bine decât cei de la oraş
Ieri, în conferinţă de presă, dr. Irina Badrajan, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Medicilor de Familie Suceava a arătat că creşterea valorii punctului pentru plata per capita (tarif pe persoană asigurată) şi pentru plata pe serviciu medical permite medicilor să se descurce onorabil, reprezentând o recunoaştere a importanţei medicinii de familie.
Doctorul a atras însă atenţia că veniturile medicilor nu trebuie confundate cu cele ale cabinetului, acestea din urmă fiind de fapt sumele necesare pentru funcţionare şi plata angajaţilor (asistenţi medicali, îngrijitori).
Irina Badrajan a arătat că, lunar, un medic de familie primeşte de la Casa de Asigurări de Sănătate un anumit fond, din care trebuie să plătească personalul (salariul minim al unui asistent medical este de 6,3 milioane de lei vechi), cheltuielile pentru utilităţi, birotică, dotări, renovări etc., şi numai suma care rămâne după achitarea acestor datorii reprezintă plata muncii prestate.
„Eroarea principală este aceea că banii primiţi de noi de la CAS reprezintă venitul medicului, când de fapt este al cabinetului medical. Oamenii au rămas cu impresia că nouă ni se dau nişte lucruri şi peste toate astea ni se mai dau şi nişte bani. Dar numai aproximativ 30% rămâne ca venit al medicului. La oraş, bugetul pe cabinet al unui medic de familie este între 30 şi 90 milioane de lei vechi. Un doctor bun, cu circa 1.500 de pacienţi, rămâne cu maxim 27 milioane, dar numai dacă face economie. La ţară, medicii de familie care lucrează în localităţi îndepărtate, care îngrijesc pacienţii din mai multe sate, beneficiază de un spor pentru condiţiile grele de lucru. În acest context, şi veniturile lor sunt mai mari”, a punctat purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Medicilor de Familie Suceava.
Cum se calculează plata medicilor de familie
În judeţ profesează 282 de medici de familie aflaţi în contract cu CAS Suceava. Potrivit responsabilului de relaţiile cu presa al acestei instituţii, suma lunară cuvenită medicilor de familie se calculează prin totalizarea sumelor rezultate ca urmare a înmulţirii numărului de puncte "per capita" efectiv realizate şi a numărului de puncte pe serviciu efectiv realizate cu valoarea minim garantată pentru un punct "per capita", respectiv cu valoarea minim garantată pentru un punct pe serviciu medical.
Lunar, medicul de familie transmite Casei de Asigurări de Sănătate, în primele 3 zile lucrătoare ale lunii următoare, prin reprezentantul legal, întreaga activitate efectiv realizată care se verifică de către CAS în vederea decontării.
Odată cu intrarea în vigoare a noului Contract cadru pe anul 2008, începând cu luna aprilie, valoarea minim garantată a punctului ,,per capita” a crescut de la 2,38 lei (aferentă anului 2007 şi primelor 3 luni ale anului 2008) la 4,61 lei, iar valoarea minim garantată pentru un punct pe serviciu a crescut de la 0,49 lei la 1,90 lei. Datorită acestor creşteri şi sumele decontate medicilor de familie au înregistrat o creştere corespunzătoare.
Astfel, dacă în luna martie sumele decontate medicilor de familie de către CAS Suceava se înscriu între 2.024,24 lei (cea mai mică sumă decontată unui medic de familie) şi 7.617,12 lei (cea mai mare sumă decontată), pentru luna aprilie s-au decontat sume cuprinse între 3.993,13 lei şi 17.717,54 lei.
Suma medie decontată medicilor de familie a crescut de la 4.111,5 lei în luna martie, la 8.341,68 lei în luna aprilie.
( 2 iun 2008, 12:35:17