Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 2 iun 2008 - Anul XIII, nr. 127 (3808)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Remuneraţie

Veniturile medicilor de familie suceveni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Veniturile lunare ale medicilor de familie suceveni au crescut din aprilie, odată cu modificarea pozitivă a valorii numărului de puncte acordate pentru fiecare asigurat de pe listă şi a tarifului pentru unele servicii prestate, criterii după care se face plata acestor cadre sanitare.

Astfel, în funcţie de câţi pacienţi are şi de numărul unor anumite servicii pe care le oferă pe lângă consultaţiile obişnuite, printre care imunizări copii, asistenţă gravide, un medic de familie poate încasa într-o lună sume cuprinse între aproximativ 11 şi peste 50 de milioane de lei vechi.

Banii cei mai mulţi intră în buzunarul doctorilor care lucrează la ţară, într-o zonă defavorizată, cu foarte multe persoane luate în evidenţă, şi care pentru condiţiile grele în care muncesc primesc în plus un spor ce variază între 20 şi 80%.

 

Medicii de la ţară, plătiţi mai bine decât cei de la oraş

Ieri, în conferinţă de presă, dr. Irina Badrajan, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Medicilor de Familie Suceava a arătat că creşterea valorii punctului pentru plata per capita (tarif pe persoană asigurată) şi pentru plata pe serviciu medical permite medicilor să se descurce onorabil, reprezentând o recunoaştere a importanţei medicinii de familie.

Doctorul a atras însă atenţia că veniturile medicilor nu trebuie confundate cu cele ale cabinetului, acestea din urmă fiind de fapt sumele necesare pentru funcţionare şi plata angajaţilor (asistenţi medicali, îngrijitori).

Irina Badrajan a arătat că, lunar, un medic de familie primeşte de la Casa de Asigurări de Sănătate un anumit fond, din care trebuie să plătească personalul (salariul minim al unui asistent medical este de 6,3 milioane de lei vechi), cheltuielile pentru utilităţi, birotică, dotări, renovări etc., şi numai suma care rămâne după achitarea acestor datorii reprezintă plata muncii prestate.

„Eroarea principală este aceea că banii primiţi de noi de la CAS reprezintă venitul medicului, când de fapt este al cabinetului medical. Oamenii au rămas cu impresia că nouă ni se dau nişte lucruri şi peste toate astea ni se mai dau şi nişte bani. Dar numai aproximativ 30% rămâne ca venit al medicului. La oraş, bugetul pe cabinet al unui medic de familie este între 30 şi 90 milioane de lei vechi. Un doctor bun, cu circa 1.500 de pacienţi, rămâne cu maxim 27 milioane, dar numai dacă face economie. La ţară, medicii de familie care lucrează în localităţi îndepărtate, care îngrijesc pacienţii din mai multe sate, beneficiază de un spor pentru condiţiile grele de lucru. În acest context, şi veniturile lor sunt mai mari”, a punctat purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Medicilor de Familie Suceava.

 

Cum se calculează plata medicilor de familie

În judeţ profesează 282 de medici de familie aflaţi în contract cu CAS Suceava. Potrivit responsabilului de relaţiile cu presa al acestei instituţii,  suma lunară cuvenită medicilor de familie se calculează prin totalizarea sumelor rezultate ca urmare a înmulţirii numărului de puncte "per capita" efectiv realizate şi a numărului de puncte pe serviciu efectiv realizate cu valoarea minim garantată pentru un punct "per capita", respectiv cu valoarea minim garantată pentru un punct pe serviciu medical.

Lunar, medicul de familie transmite Casei de Asigurări de Sănătate, în primele 3 zile lucrătoare ale lunii următoare, prin reprezentantul legal, întreaga activitate efectiv realizată care se verifică de către CAS în vederea decontării.

Odată cu intrarea în vigoare a noului Contract cadru pe anul 2008, începând cu luna aprilie, valoarea minim garantată a punctului ,,per capita” a crescut de la 2,38 lei (aferentă anului 2007 şi primelor 3 luni ale anului 2008) la 4,61 lei, iar valoarea minim garantată pentru un punct pe serviciu a crescut de la 0,49 lei la 1,90 lei. Datorită acestor creşteri şi sumele decontate medicilor de familie au înregistrat o creştere corespunzătoare.

Astfel, dacă în luna martie sumele decontate medicilor de familie de către CAS Suceava se înscriu între 2.024,24 lei (cea mai mică sumă decontată unui medic de familie) şi 7.617,12 lei (cea mai mare sumă decontată), pentru luna aprilie s-au decontat sume cuprinse între 3.993,13 lei şi 17.717,54 lei.

Suma medie decontată medicilor de familie a crescut de la 4.111,5 lei în luna martie, la 8.341,68 lei în luna aprilie.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Veniturile medicilor de familie suceveni.
 Vizualizări articol: 1026 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Veniturile medicilor de familie suceveni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sub orice critica trimis de
( 2 iun 2008, 12:35:17
Din pacate unele cabinete medicale ale medicilor de familie arata la fel ca acum 30 de ani.Nu se poate face medicina cu 1 cintar pentru adulti, 1 pentru copii, 1 stetoscop si 1 tensiometru in anul 2008. Medicii de familie nu respecta programul orar afisat si nu fac vizitele obigatorii pentru copii nou nascuti la domiciliul acestora desi iau ogramada de bani de pe urma acestora.
1.1  RE: Sub orice critica trimis de
( 2 iun 2008, 13:07:02
esti prost ca noaptea ! nu iau o gramada de bani ! mai informeaza-te inainte de a manca k.k.t ! esti cumva medic specialist ?
1.2  RE: Sub orice critica trimis de
( 2 iun 2008, 15:50:55
Si cine are datoria sa le doteze la nivelul anului 2008? Si cine ar trebui sa le renoveze ? Cabinetele apartin primariei iar dotarile sunt ale Spitalului. Medicii care au mai avut posibilitati au mai renovat, au mai cumparat cate ceva pentru dotare dar din veniturile dispensarului cu ce sa mai faci si investitii?

2.   CMF FARA CANTAR PENTRU PACIENTI trimis de
( 2 iun 2008, 14:30:13
CMF in oras CARE NU ARE macar un cantar,niciun aparat in dotare .Primesc bani dar interesul pentru pacient lasa de dorit.
2.1  RE: CMF FARA CANTAR PENTRU PACIENTI trimis de
( 2 iun 2008, 14:42:18
Lasa-ma si cu pacientii ! Toti au impresia ca medicii sunt la dispensar sa le dea lor cat mai multe medicamente, cat mai scumpe si daca se poate sa nu-si plateasca nici datoriile la asigurari de sanatate. Nu tin cont ca exista niste reguli si niste criterii pentru asigurarea asistentei sanitare. In tari cu traditie daca nu ti-ai asigurat sanatatea ai toate sansele sa nu-ti acorde nimeni nici cea mai mica atentie sau iti duci familia la faliment cu cheltuieli de spitalizare exorbitante. Vezi cazul suceveanului Margineanu care si-a lasat fiica datoare cu 400000 $ pentru 3-4 luni de spitalizare si a platit 200000$ ca sa fie transportat in tara altfel avea sanse sa moara acolo in Canada.
3.   Cainele moare de drum lung si pr... de grija altor trimis de
( 2 iun 2008, 14:33:30
Dece se crede ca medicii de familie ar castiga asa de mult? Asa cum explica si dna doctor in textul articolului, banii decontati de CAS sunt veniturile cabinetului din care medicul trebuie sa plateasca asistenta sau asistentele, ingrijitoarea, energia electrica, contractele cu firmele de salubrizare (care taxeaza la niste tarife de te doare capul pentru cateva deseuri cu regim special), consumul de apa, incalzirea, impozitele catre bugetul de stat, contributia catre CAS Suceava, retributia contabilului, si multe alte taxe asa ca medicului nu-i ramane uneori nici cat salarul asistentei. Sunt persoane necalificate care au salarii mai mari decat medicii de familie, asa ca nu-i mai pizmuiti ca abia se descurca cu banii care-i deconteaza CAS-ul.
4.   Doc trimis de
( 3 iun 2008, 06:34:01
ce vorbiti doctori de sate pote nu dar sa-i vedeti pe aia de la oras ce gypuri au

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei