Începând de luni, toţi cei 575 salariaţi de la firma suceveană STAR MOD vor fi refuzaţi de medicii de familie atunci când se prezintă la cabinetele acestora, în urma unui avertisment transmis de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) cum că angajatorul nu a virat banii la Sănătate.
Ieri, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Medicilor de Familie Suceava, dr. Irina Badrajan, a arătat că respectivii salariaţi vor fi scoşi de pe liste, ceea ce înseamnă că nu li se va oferi asistenţă sanitară în eventualitatea în care ajung să bată la uşile cabinetelor de medicină primară. Şi asta, până când societatea pentru care lucrează va face dovada plăţilor la fondul de Sănătate.
Legat de acest aspect, şeful CAS Suceava, Michaela Pelepco, a explicat că SC STAR MOD trimite lunar, prin poştă, la sediul instituţiei, respectivele liste, dar fără ca acestea să fie însoţite de dovada plăţii contribuţiilor. În aceste condiţii, declaraţiile sunt returnate societăţii, însoţite de o adresă a CAS Suceava prin care se avertizează asupra lipsei dovezii plăţii contribuţiei la Fondul de asigurări sociale de sănătate, ceea ce duce la neînregistrarea angajaţilor societăţii în baza de date cu persoanele asigurate.
„Din datele pe care le deţinem rezultă că SC STAR MOD a eliberat adeverinţe angajaţilor necesare pentru prezentarea la medic, în care se precizează că societatea a virat contribuţia la fond”, arată Michaela Pelepco.
Lidia Sfarti, acuzată că foloseşte ilegal banii angajaţilor
După ce au început să apară sesizări potrivit cărora conducerea STAR MOD îşi jecmăneşte pe faţă angajaţii, cărora le reţine banii pentru plata asigurărilor de sănătate, dar nu-i virează către stat, directoarea Lidia Sfarti a venit cu propriile opinii.
În stilu-i caracteristic, directorul Lidia Sfarti s-a apărat aruncând vina pe Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Suceava, despre care spune care ar deturna fondurile încălcând legislaţia în vigoare.
Şeful de la STAR MOD a recunoscut că opreşte oamenilor în fiecare lună bani la salariu pentru Sănătate, dar susţine că DGFP nu-i virează acolo unde trebuie, lipsindu-i în acest mod pe angajaţi de drepturile acordate prin statutul de asigurat.
“Până în 2008, noi am plătit către DGFP taxe şi impozite în valoare de peste 17 milioane de lei, sumă în care intră şi contribuţiile la Sănătate, însă fondurile au fost deturnate. Am cerut o expertiză juridică pentru toate abuzurile comise împotriva noastră şi pregătim chiar o acţiune la CEDO pentru prejudiciile de imagine create”, a spus Lidia Sfarti.
De menţionat că datele furnizate de reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice indică faptul că societatea STAR MOD nu a mai făcut de foarte mult timp nici o plată, acumulând restanţe totale de 6 milioane de lei, din care 1,6 milioane la Sănătate, aspect pe care Lidia Sfarti a omis să-l precizeze.
“Datoriile se sting în ordinea vechimii lor. Până când societatea STAR MOD nu achită restanţele la zi, angajaţii ei nu pot beneficia de servicii medicale gratuite”, au explicat reprezentanţii DGFP Suceava.
Ce spune legea
În conformitate cu Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, ,,obligaţia virării contribuţiei pentru asigurările sociale de sănătate revine persoanei juridice sau fizice care angajează persoane pe bază de contract individual de muncă ori în baza unui statut special prevăzut de lege, precum şi persoanelor fizice, după caz. Persoanele juridice sau fizice la care îşi desfăşoară activitatea asiguraţii sunt obligate să depună lunar la casele de asigurări alese în mod liber de asiguraţi declaraţii nominale privind obligaţiile ce le revin faţă de fond şi dovada plăţii contribuţiilor”.
Ordinul CNAS nr.617/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobândirea calităţii de asigurat, modificat şi completat cu Ordinul nr.903/2007, specifică faptul că ,,listele privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată către fond, semnate şi stampilate, se vor depune la casele de asigurări de sănătate pe suport hârtie şi în format electronic, însoţite de dovada plăţii contribuţiilor”.
(31 mai 2008, 19:18:54