Începând cu sfârşitul acestei săptămâni, poliţia rutieră demarează un program de intensificare a controlului rutier în municipiul Suceava şi în comunele din jur, în vederea reducerii numărului de accidente rutiere.
Pentru că sesizările conducătorilor auto cu privire la comportamentul inadecvat al unor agenţi de circulaţie sunt în număr foarte mare în ultima vreme, conducerea Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava a anunţat că agenţii urmează să fie testaţi cu privire la cunoştinţele teoretice pe care le au cu privire la concepţia de atitudine şi reacţie.
„Vrem ca agenţii noştri de poliţie să aibă un comportament corect în trafic, să fim cu adevărat o poliţie europeană. Toţi trebuie să dăm dovadă de fermitate, însă şi să acţionăm corect din toate punctele de vedere”, a explicat comisarul şef Laurenţiu Hermeniuc, şeful Biroului Siguranţa Circulaţiei Pentru Mediul Urban din cadrul Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava.
Acesta dă asigurări că sesizările cu privire la atitudinea unor agenţi, care abordează frecvent o atitudine de superioritate fără nici o justificare faţă de participanţii la trafic, vor fi tratate cu seriozitate şi severitate.
Şoferii vor fi opriţi mai des în trafic
Cum acţiunile de control din municipiul reşedinţă de judeţ şi împrejurimi vor fi şi mai dese decât până acum, cu siguranţă în rândul şoferilor vor apărea foarte multe nemulţumiri, legate de faptul că sunt traşi pe dreapta, deşi nu au fost prinşi încălcând legislaţia rutieră.
„Depistarea preventivă a conducătorilor auto care au consumat băuturi alcoolice şi scoaterea lor din trafic înainte de implicarea într-un accident este esenţială pentru noi”, a subliniat comisarul şef.
De precizat majoritatea accidentelor petrecute pe timp de noapte în judeţ au fost provocate şoferii implicaţi era sub influenţa băuturilor alcoolice, astfel că acţiuni de acest gen sunt considerate obligatorii.
În ciuda contestaţiilor multor conducători auto, există baza legală ca agentul să oprească un şofer în trafic pentru control. HG 1391/2006, la articolul 179, alineatul 2, spune că „poliţistul rutier are ca principale atribuţii să oprească vehiculele pentru control şi să verifice documentele pe care conducătorii acestora trebuie să le aibă asupra lor (litera a), şi „să constate şi să aplice sancţiuni în cazul contravenţiilor aplicate în competenţa sa” (litera b).
(31 mai 2008, 11:42:44