Sfidare fără nici o jenă. Clanul Duduman pare mai hotărât ca niciodată să pună cât mai rapid mâna pe ceea ce a mai rămas din SC MES SA Suceava, societate care după 1990 a fost condusă în prăpastie de nimeni altul decât Dumitru Duduman.
Deşi bunurile societăţii se află sub sechestru instituit de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava pentru datorii uriaşe de peste 6,4 milioane de lei (64 de miliarde de lei vechi), executorul judecătoresc Cezar Ţugui a ignorat cu bună ştiinţă acest lucru şi a organizat două licitaţii pentru înstrăinarea averii muribundei SC MES SA.
Licitaţiile cel puţin dubioase au fost câştigate de firmele lui Duduman tatăl şi Duduman fiul, singurele care au participat, de altfel, la licitaţie. DGFP Suceava a reuşit să anuleze deja una din licitaţii, iar a doua va fi contestată în instanţă zilele următoare.
Ieri, la sediul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava trebuia să se desfăşoare licitaţia pentru vânzarea bunurilor mobile aparţinând SC MES SA.
Cu câteva minute înainte de începerea şedinţei de licitaţie, pe faxul DGFP a sosit o înştiinţare din partea executorului judecătoresc Cezar Ţugui, care menţiona că toate bunurile ce făceau obiectul licitaţiei de ieri fuseseră deja vândute pe 15 mai 2008.
Pseudolicitaţia organizată de Ţugui a căzut ca un trăsnet pentru reprezentanţii firmelor sosite la Suceava chiar şi din alte judeţe pentru a participa la licitaţie. În aceste condiţii, DGFP Suceava a fost nevoită să anuleze licitaţia.
„Nu se poate aşa ceva. Totul este premeditat de acest domn Ţugui, care doreşte cu tot dinadinsul să pună beţe în roate organelor de executare fiscală. Dacă era de bună credinţă ar fi anunţat imediat că a ţinut licitaţia din 15 mai, nu în ziua când DGFP organizase licitaţia. Oricum, procesul verbal încheiat de executorul judecătoresc Cezar Ţugui va fi atacat în instanţă pentru că acesta a încălcat grosolan prevederile Codului de Procedură Fiscală”, a declarat Petrică Ropotă, directorul executiv al DGFP Suceava.
O pseudolicitaţie cu două firme, a lui Duduman tatăl şi Duduman fiul
Bunurile mobile care trebuiau să facă obiectul tranzacţiei de ieri de la sediul DGFP Suceava au fost vândute în urmă cu două săptămâni de executorul judecătoresc Cezar Ţugui.
Fără să mai mire pe nimeni, la licitaţia din 15 mai 2008 au fost prezente doar două firme, SC Machines&Wood Metal (MWM) SRL Suceava, controlată de Dumitru Duduman şi Andrei Duduman, respectiv SC Ady Logistics SRL Suceava, firmă aparţinând lui Andrei Duduman.
Bunurile mobile au fost scoase la licitaţie în baza unor bilete la ordin emise şi neachitate în a doua jumătate a lunii martie 2008 de către SC MES SA Suceava. Este vorba de 4 bilete la ordin, unul în valoare de 672.312 de lei, altul de 671.182 de lei, al treilea în valoare de 748.681 de lei şi al patrulea de 748.682 de lei.
Singurii licitatori au plătit preţul de pornire stabilit şi au devenit proprietarii a zeci de maşini de alezat şi frezat, găurit, strunguri, poduri rulante sau macarele portante, dar şi a unui autoturism marca Mercedes, cumpărat cu aproximativ 7.400 de lei, inclusiv TVA.
În total, SC MWM SRL Suceava şi SC Ady Logistics SRL Suceava ar trebui să achite ceva mai mult de 600.000 de lei, adică 6 miliarde de lei vechi.
Un preţ ridicol, pentru că numai dacă ar fi vândute la fier vechi, bunurile aparţinând SC MES SA Suceava ar valora de câteva ori mai mult.
Pseudolicitaţia din 31 martie 2008, anulată de instanţă
Licitaţia din 15 mai 2008 este o copie fidelă a celei organizate de acelaşi executor judecătoresc pe 31 martie 2008, când a vândut bunurile imobiliare ale SC MES SA Suceava.
Atunci, la licitaţie a participat doar firma SC MWM SRL Suceava, care a adjudecat totul la preţul de pornire, de 11,05 milioane lei (110 miliarde de lei vechi) fără TVA.
DGFP Suceava a contestat această licitaţie, iar Judecătoria Suceava le-a dat câştig de cauză finanţiştilor.
Conform hotărârii instanţei, care poate fi atacată la Tribunalul Suceava cu recurs, „se anulează procesul verbal de licitaţie imobiliară încheiat la data de 31.03.2008 de BEJ Ţugui Cezar în dosarele execuţionale nr. 357/2007 şi 358/2008. Dispune încetarea executării silite efectuată de BEJ Ţugui Cezar în cele două dosare de executare silită. Constată că executarea silită a bunurilor imobile aparţinând debitoarei SC MES SA Suceava se efectuează de către organele de executare fiscale competente în conformitate cu prevederile articolului 136, aliniat 9 din Codul de Procedură Fiscală. Dispune întoarcerea executării prin restabilirea situaţiei anterioare executării silite efectuate de BEJ Ţugui Cezar în dosarele de executare nr. 357/2007 şi nr. 358/2008”.
Cezar Ţugui: „Am respectat regulile privind organizarea licitaţiilor”
Întrebat despre cele două licitaţii, executorul judecătoresc Cezar Ţugui a declarat că le consideră corecte.
„Eu am respectat întocmai paşii care trebuie urmaţi pentru organizarea unei licitaţii. Dacă aceste norme nu erau respectate fiţi siguri că licitaţia nu avea loc”, a spus Cezar Ţugui.
Acesta nu a putut explica de ce la licitaţiile organizate de el au fost prezente doar firmele directorului Duduman sau ale fiului acestuia, iar la cea care trebuia să aibă loc ieri la sediul DGFP Suceava veniseră firme chiar şi din alte judeţe.
„Nu ştiu dacă este o întâmplare că au fost prezente doar cele două firme. Eu pot spune doar că am procedat transparent şi am făcut publică organizarea celor două licitaţii, prin afişare la sediul Primăriei, la sediul debitoarei, la instanţă şi la uşa executorului judecătoresc. Mai departe nu este treaba mea să spun de ce nu au venit şi alte firme la licitaţii”, a adăugat Cezar Ţugui.
Executorul judecătoresc şi-a exprimat convingerea că instanţele sucevene vor reglementa cât mai rapid cine trebuie să se ocupe de executări în astfel de situaţii, executorul judecătoresc sau organul fiscal, deoarece până acum acest aspect nu a fost clarificat.
Datorii uriaşe acumulate de SC MES SA
Dacă faţă de bugetul de stat datoriile SC MES SA Suceava se ridică la 6,4 milioane de lei, faţă de bănci datoriile sunt chiar mai mari, de ordinul a 6,6 milioane de lei.
În total, firma are de plătit peste 17 milioane de lei, aici fiind incluşi şi diverşi furnizori lăsaţi cu buza umflată de managerul Dumitru Duduman, printre care şi parteneri din Italia.
Practic, SC MES SA Suceava îşi trăieşte acum ultimele zile, iar cel care a dus-o în prăpastie, Dumitru Duduman, urmăreşte prin toate mijloacele să pună mâna pe clădiri, terenuri şi utilaje, adică pe o avere colosală, dacă ţinem cont de valoarea de piaţă actuală.
(31 mai 2008, 11:10:52