Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 mai 2008 - Anul XIII, nr. 125 (3806)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

A colecţionat peste 7. 000 de ziare diferite

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Suceveanul Adrian Murăriţa a colecţionat peste 7.000 de ziare şi reviste diferite, multe dintre ele fiind ziare cu Anul I , Numărul 1.

Printre cele mai ciudate titluri de ziare din colecţia suceveanului se numără „Cetăţeanul turmentat”, „Şomerul de Galaţi”, „Divorţul de Alba Iulia, „Vremea Dreptei”, „Unu”, „Minciuna”, „Vinul Românesc” de Vrancea, „Laleaua”, „Dealul”, „Câmpia”.

Multe dintre publicaţiile din colecţia inedită a suceveanului nu mai sunt de mult pe piaţă sau au avut o singură apariţie. Colecţionarul spune că este singurul din ţară care deţine atât de multe ziare. El este mândru de ideea de a căuta şi de a avea în colecţie multe numere întâi ale ziarelor sau revistelor apărute după Revoluţia din 1989.

 

Colecţie de un milion de euro

Puţin trecut de 60 de ani, vioi, mereu pus pe pălăvrăgeală, bun şahist, un cititor pentru orice carte, ziar, revistă ce-i cade în mână, Adrian Murăriţa ne-a povestit cum i-a venit ideea să colecţioneze ziare la prima apariţie pe piaţă, după modelul unui francez.

„Pe când aveam 17 ani, am citit în România Liberă, la rubrica de pretutindeni, povestea unui francez care a achiziţionat o sută ziare cu numărul 1, pe care le-a vândut la o licitaţie şi a câştigat pe ele un milion de dolari. După Revoluţia din 1989, m-am gândit să achiziţionez şi eu ziare cu primul număr şi să-mi fac propria colecţie. Am ajuns să adun mai multe ziare decât m-aş fi aşteptat”, ne-a povestit Adrian Murăriţa.

După modelul francezului, Murăriţa ne-a spus că şi el crede că ar putea obţine un milion de euro pentru colecţia sa, mai ales că este mult mai numeroasă. Colecţionarul a uitat să ne spună tot adevărul despre francezul bogat de pe urma ziarelor. Şi-a amintit ulterior şi, parcă fără prea multă importanţă, a lăsat să se înţeleagă că ziarele din colecţia francezului erau de după Revoluţia Franceză (1789 – 1799). Aşa se explică şi valoarea mare a colecţiei.

 

Ziare cu titluri alese „pe sprânceană”

Primul ziar din colecţia lui Murăriţa este din 1989. Atunci, spune colecţionarul, a văzut transformarea ziarului „Scânteia”.

„Pe 21 decembrie a apărut Scânteia – organ al PCR”, pe 22 Decembrie, a doua zi, a apărut „Scânteia Poporului”, iar pe 25 decembrie, acelaşi an, a apărut în locul Scânteii ziarul Adevărul”, ne-a povestit colecţionarul.

El susţine că a citit toate cele 7.000 de ziare şi reviste pe care le are în colecţie şi multe altele în afara lor, dar cele cu numărul 1, spune el, „cuprind de fapt esenţa ziarului; ideile pe care le vor urma ziariştii de la o anumită publicaţie se regăsesc de obicei în primul număr”.

Murăriţa a urmărit mai multe „planuri” în alegerea publicaţiilor din colecţia sa: cultural, social, politic şi de informaţii, şi le-a ales „pe sprânceană”. El are în colecţie publicaţii cu nume de flori, forme de relief, numere, zodii, dar şi titluri haioase. Răsfoim la întâmplare „Divorţul”, „Cu cioara vopsită”, „Cetăţeanul turmentat”, „Şapte zile, şapte nopţi”, „Scorpion”, „Tinereţe fără bătrâneţe”, „Spiritism”, „Piaţa de muncă”, „Suceava Jurnal”, „Realitatea de Suceava”, „Monitorul de Suceava”, „Jurnal Incoruptibil” – primul număr din toate aceste publicaţii.

 

Pasiune ascunsă

Chiar dacă la prima vedere pare uşor să faci rost de primul număr al unei publicaţii româneşti din ţară sau din străinătate, colecţionarul Murăriţa ne-a spus că, dimpotrivă, este extrem de greu. Cele mai multe publicaţii le-a obţinut cu ajutorul prietenilor care îi cunoşteau pasiunea. Îi trimiteau prin poştă numărul întâi al unui ziar, iar Murăriţa îl punea repede la colecţia sa pe care o ţine, în mare parte, „la secret”, la Dolhasca, unde are o gospodărie.

La secret a fost ţinută colecţia sa şi de propria soţie, care a aflat abia în anul 1995 de pasiunea soţului, după ce Murăriţa s-a enervat la culme când un prieten i-a spus (în prezenţa soţiei) că are o colecţie mai mare ca a sa.

„Da, avea mai multe ziare, de un singur fel. Cum ar fi Monitorul de când a luat fiinţă şi până acum. Astfel de colecţii se găsesc şi la bibliotecă şi la muzeu. Eu, însă, colecţionam şi urmăream altceva. De aceea, m-am răstit la el şi i-am arătat colecţia mea. Aşa a aflat şi soţia de isprava mea”, a povestit Murăriţa.

Directorul Muzeului „Ion Irimescu” Fălticeni, Gheorghe Dăscălescu, ne-a spus că a văzut o parte din ziarele colecţionate de Murăriţa, le-a răsfoit. „Cele mai multe sunt cu numărul 1. Este o colecţie interesantă, dar nu pot să fac o evaluare a ei. Eu mă pricep mai bine la opere de artă”, ne-a spus directorul Muzeului „Ion Irimescu”.

După ce şi-a încercat norocul în alegeri ca independent (în 1996 – candidat la Camera Deputaţilor, în 2000 - candidat la Primăria Sucevei, 2004 – consilier la Primăria Sucevei - tot ca independent), în acest an, Adrian Murăriţa candidează pentru postul de primar la Primăria Dolhasca.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A colecţionat peste 7. 000 de ziare diferite.
 Vizualizări articol: 978 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
A colecţionat peste 7. 000 de ziare diferite5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Interesant trimis de
(30 mai 2008, 19:12:09
Foarte interesant, dar de ce trebuia ca articolul sa se termine cu "�n acest an, Adrian Murarita candideaza pentru postul de primar la Primaria Dolhasca."

Are asta vreo legatura cu pasiunea d-lui?
1.1  RE: Interesant trimis de
(31 mai 2008, 00:12:56
pai na...doar e campanie... nu vezi ca in orice articol e musai sa scrie cate ceva despre un politician care candideaza pt o oarecare functie sau cel putin articole care fac aluzie la anumite "realizari" ale lor? de-abia astept sa se termine ca m-am saturat sa le vad meclele prin oras la fiecare 2 pasi.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei