O tânără din Frasin, în vârstă de 29 de ani, a fost operată cu succes de medicii suceveni, după ce a rămas paralizată de membrele inferioare, în urma unui efort fizic minor.
Maria Marcu a fost diagnosticată cu o hernie de disc foarte rară, care apare la un procent de aproximativ 0,05 din populaţia globului, după cum reiese din tratatele de specialitate.
În urmă cu două săptămâni, Maria a încercat să mute un dulap în casă. În urma efortului, a simţit o durere foarte puternică în spate şi a căzut. În scurt timp, şi-a dat seama că nu poate să-şi mişte picioarele. Era paralizată. Disperată, femeia a fost dusă de rude la spitalul din oraşul Gura Humorului, unde i s-a făcut o injecţie pentru a-i ameliora durerile crunte şi i s-a recomandat să meargă de urgenţă la Suceava.
Două cazuri, în 22 de ani de carieră
Odată ajunsă la Spitalul „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, medicii de la secţia de neurochirurgie (doctorii Anatolii Buzdugan şi Cătălin Blănaru) şi-au dat seama că au de-a face cu un caz foarte rar de hernie de disc, mai ales că a apărut la o persoană tânără (boala apare de obicei la persoane care au peste 40 de ani), dar şi pentru că pacienta nu mai suferise de dureri la coloana vertebrală, „fără antecedente de suferinţe vertebrale”.
„Pacienta prezenta fenomene grave datorate unei ischemii medulare prin compresiunea arterei radiculomedulare suplimentare, variantă anatomică foarte rară decelabilă la aproximativ 0,05 % din populaţia globului, după cum arată tratatele de specialitate. Este şi primul caz de acest gen pe care l-am întâlnit la Suceava, al doilea pe care îl operez în 22 de ani de carieră medicală”, ne-a spus doctorul Buzdugan.
Fără bani de investigaţii la o clinică din Iaşi
O altă problemă de care s-au lovit medicii suceveni a fost aceea că spitalul judeţean se află în imposibilitatea efectuării investigaţiilor - diagnostice performante RMN vertebral.
Lipsa acestor echipamente îi determină de multe ori pe medicii suceveni să îşi trimită pacienţii la o clinică din Iaşi pentru investigaţii. Nu a fost şi cazul pacientei din Frasin. Pentru că se afla într-o stare foarte gravă, avea dureri foarte mari şi o formă a bolii foarte rară, doctorul Buzdugan a luat decizia de a o opera urgent la Suceava.
„Domnul doctor Buzdugan mi-a spus că ar trebui să merg la Iaşi pentru investigaţii, dar eu i-am spus că nu am bani. Am aflat de la alţi pacienţi că un RMN costă între patru şi şase milioane de lei vechi, bani de care nu dispun. Am trei copii şi nu am serviciu. I-am spus doctorului că nu mai plec din spitalul sucevean. Nu am cu ce”, ne-a povestit pacienta. Pentru că timpul se scurgea în defavoarea pacientei, doctorul Buzdugan, împreună cu doctorul Blănaru, au hotărât să o opereze pe Maria, pentru a o salva.
Operaţie contratimp
Operaţia a decurs normal, cu anestezie generală, iar acum pacienta trebuie să stea internată o perioadă pentru recuperare.
„Ca la orice operaţie au existat şi riscuri - bine calculate. Orice echipă de medici, când intră în sala de operaţie, face tot ce este posibil şi este bine pentru pacient. Nu puteam să mai amânăm operaţia, pentru că era şi vineri, şi dacă o trimiteam pe pacientă la Iaşi cu siguranţă ar fi trebuit să aştepte până luni să facă RMN –ul şi apoi să fie propusă pentru operaţie. Noi am fost nevoiţi să efectuăm intervenţia chirurgicală numai pe baza evaluării de specialitate. Operaţia a fost urgentată de intervalul de timp limitat, trei zile, în care intervenţia chirurgicală efectuată poate ameliora prognosticul recuperării paraliziei instalate”, ne-a mai explicat doctorul Buzdugan.
Maria ne-a mărturisit că dacă medicii suceveni nu ar fi operat-o, s-ar fi întors acasă la copiii ei. Ar fi rămas paralizată, cu dureri foarte mari, pentru că nu avea de unde să facă rost de banii necesari pentru investigaţii la Iaşi. În acest moment femeia se simte bine după operaţie, începe să-şi mişte picioarele, şi, în scurt timp, după cum ne-au spus medicii, va putea să păşească singură.
(27 mai 2008, 11:08:48