Prietenii lui Daniel Cosar, tânărul în vârstă de 18 ani care, duminică seară, şi-a găsit sfârşitul în apele râului Suceava, sub ochii iubitei sale, Raluca C., o adolescentă de 15 ani, refuză să creadă în varianta că acesta s-a sinucis.
Poliţiştii secţiei Burdujeni sunt cei care urmează acum să stabilească cu exactitate împrejurările în care s-a petrecut nenorocirea de acum două zile.
Ieri, în timp ce medicii legişti efectuau necropsia corpului neînsufleţit al tânărului, două etaje mai sus, în secţia de Reanimare, adolescenta pentru care se bănuieşte că Daniel Cosar şi-a pus capăt zilelor se zbătea între viaţă şi moarte.
Şeful Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Judeţean Suceava, doctorul Dorin Stănescu, mărturisea că adolescenta este în continuare în stare critică şi s-a arătat rezervat în privinţa şanselor ei de supravieţuire.
„Necesită în continuare terapie intensivă în Reanimare. Să sperăm că o să fie bine, până la urmă...”, a completat Stănescu.
Singura care ştie ce s-a întâmplat în acea după-amiază pe malul râului Suceava este Raluca, poliţiştii sperând că fata va apuca să le explice motivul pentru care iubitul ei, Daniel, a recurs la acel gest extrem. Nu este exclus, însă, ca mărturisirile adolescentei să schimbe total actuala variantă a înfiorătoarei poveşti, potrivit căreia Daniel s-a înecat de supărare că mama iubitei sale i-a cerut să renunţe la relaţia cu Raluca.
Crede că Raluca a fost cea care a vrut să se sinucidă
Prietenul cel mai bun al lui Daniel, Ionuţ, e convins că acesta nu s-a sinucis. Cu ochii în lacrimi, îşi aminteşte că şi-a văzut ultima oară prietenul vinerea trecută. Stăteau amândoi în căminul Liceului “Petru Muşat” şi chiar pentru o vreme au fost colegi de cameră.
„Eram împreună la bine şi la rău. În ultima vreme, am observat că Daniel era mai tăcut, nu mai râdea cu noi... nu mai era la fel. Nu povestea însă ce-l frământă şi nu ştiam să fi avut probleme deosebite”, începe să povestească Ionuţ. Ne arată câteva fotografii ale prietenului său, făcute cu telefonul mobil. Într-una dintre ele, Daniel şi Raluca sunt împreună. Îmbrăţişaţi.
„Erau împreună de 4-5 luni. Eu o ştiu foarte bine şi pe ea, pentru că suntem din aceeaşi comună şi chiar locuim în apropiere”, continuă tânărul. Îşi aminteşte că joia trecută s-a uitat împreună cu Daniel, dar şi alţi băieţi din cămin, la o comedie: „Noi râdeam, dar el... era retras, absent... încerca şi el să râdă, dar nu era râsul lui...”. Ionuţ susţine că e foarte posibil ca Raluca să fie fost cea care a vrut să se sinucidă, iar Daniel s-a înecat încercând să o salveze.
„Mai degrabă, era ea în stare de aşa ceva, nu Daniel. El era un băiat echilibrat, ea era mai copilăroasă şi făcea deseori gesturi extreme”, e de părere prietenul cel mai bun al lui Daniel. Această nouă variantă e susţinută şi de un sms trimis de Raluca, cu puţin timp înainte de petrecerea nefericitului eveniment, unei prietene, colege de şcoală. „Să ai grijă de tine, de familia ta şi să nu uiţi că te iubesc”, i-ar fi scris Raluca prietenei respective.
„După ce-a trimis mesajul şi-a închis telefonul. Şi ea, şi Daniel. A răspuns ea mai încolo şi a spus că e la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou”. Au plecat două prietene după ei, dar nu erau acolo. I-au sunat iar şi au spus că sunt pe malul râului Suceava...”, continuă Ionuţ.
Când au ajuns acolo, însă, era prea târziu. Daniel era înecat, iar Raluca, puţin mai încolo, în apă până la brâu, în stare de şoc.
„Aveau o relaţie cât se poate de normală, de firească, pentru vârsta lor”
La Liceul cu Program Sportiv Suceava, vestea morţii lui Daniel Cosar a picat ca un trăsnet.
La primele ore ale dimineţii, profesorul Dumitru Livadaru, antrenorul echipei de rugby juniori I din care făcea parte şi Daniel, aflase despre moartea elevului său şi era în stare de şoc.
Dintre toţi profesorii tânărului în vârstă de 18 ani, el era cel care îl cunoscuse cel mai bine.
„Era la rugby de aproape trei ani. Daniel era un copil foarte cuminte şi promitea mult pe plan sportiv. Avea şanse să ajungă şi în lotul naţional. Nu mi-a povestit despre relaţia lui cu acea fată, însă i-am văzut de multe ori, se plimbau la braţ... aveau o relaţie cât se poate de normală, de firească pentru vârsta lor”, mărturiseşte antrenorul de rugby.
Dumitru Livadaru povesteşte că şi el a observat că Daniel era cam retras în ultima perioadă. Părinţii tânărului divorţaseră de mai multă vreme, iar mama acestuia era plecată, la muncă, în Grecia.
„Mă suna frecvent şi se interesa de situaţia lui. Ultima oară m-a sunat chiar sâmbăta trecută...”, mai spune profesorul.
El, un sportiv bun, ea, o elevă premiată
Directorul Liceului cu Program Sportiv, Dumitru Bernicu, precizează că Daniel se transferase recent de la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” şi nu apucase să-l cunoască foarte bine. Deşi era venit de câteva luni, Daniel acumulase deja un număr destul de mare de absenţe (n.r.-70) şi din acest motiv, la jumătatea lunii martie, acesta a primit din partea consiliului profesoral o mustrare scrisă, consemnată în catalog.
Foştii profesori ai lui Daniel, de la „Petru Muşat”, susţin că tânărul lipsea nemotivat şi înainte de a se transfera la Liceul Sportiv.
„Ştiu că mama lui era la muncă în Grecia şi nimeni, atât timp cât l-am avut elev, nu a venit să se intereseze de situaţia lui şcolară”, declară directorul Colegiului Tehnic „Petru Muşat”, Maria Teodoreanu, fosta profesoară de matematică a lui Daniel.
Cât despre prietena lui Daniel, care este elevă în clasa a IX-a la „Petru Muşat”, directorul Maria Teodoreanu ne-a mărturisit că adolescenta este o elevă bună, cu note destul de mari, fiind premiată recent la un concurs interjudeţean de fizică.
La fel ca şi în cazul lui Daniel, şi mama Ralucăi este plecată la muncă în străinătate (Italia).
„De la începutul anului şcolar şi până în prezent nimeni din familie nu a venit să se intereseze de situaţia şcolară a fetei”, precizează directorul de la Petru Muşat.
Liceul elevilor „abandonaţi” de părinţi
Directorul de la „Petru Muşat”, Maria Teodoreanu, a precizat că şcoala pe care o conduce se confruntă cu o adevărată problemă în ceea ce priveşte numărul elevilor cu cel puţin unul dintre părinţi plecaţi la muncă în străinătate.
Un studiu efectuat de conducerea şcolii relevă faptul că 66 dintre elevi au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, iar alţi 128 de elevi au unul dintre părinţi plecat din ţară.
Urmează să facem un studiu legat de numărul elevilor care provin din familii dezorganizate, pentru că avem destul de multe cazuri şi de acest fel”, susţine Maria Teodoreanu.
(27 mai 2008, 12:38:03