Duminică, 25 mai, s-au împlinit 520 de ani de la sfinţirea pietrei de temelie a Mănăstirii Voroneţ, prilej cu care, în biserica „Sf. Gheorghe” a mănăstirii, s-a săvârşit slujba de Te Deum de mulţumire lui Dumnezeu, oficiată de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu un sobor de preoţi.
În anul 1488, în ziua de 25 mai, tot într-o duminică, s-a sfinţit piatra de temelie a mănăstirii, iar pe 26 mai (luni) au început lucrările de construcţie a mănăstirii ştefaniene, lucrări care s-au realizat în trei luni, trei săptămâni şi trei zile.
În amintirea acelor vremuri, Mănăstirea Voroneţ organizează, în perioada 25 mai – 14 septembrie, mai multe manifestări care să marcheze cei 520 de ani de atestare documentară a Voroneţului.
Stareţa de la Voroneţ, „maică providenţială”
Mai mulţi credincioşi au luat parte duminică, la Voroneţ, la o slujbă de mulţumire lui Dumnezeu pentru faptul că acest locaş de închinare „a înfruntat vitregiile istoriei, a depăşit vremurile potrivnice, a reînviat şi se înalţă şi astăzi în lumina binecuvântată a cerului albastru”, aşa cum a spus maica stareţă a Mănăstirii Voroneţ, stavrofora Irina, numită de ÎPS Pimen, „maică providenţială”.
Invitaţi de seamă au vorbit în cuvinte alese despre Voroneţ ca loc de închinăciune, ca obşte mănăstirească, dar şi ca un valoros monument istoric şi arhitectural.
În luna iunie este programată o altă manifestare cultural – creştină. Sub genericul „Reconstituirea zestrei Voroneţului”, în Paraclisul Mănăstirii va avea loc o masă rotundă şi o expoziţie.
Pentru luna iulie este programată o excursie documentară – „Ctitorii ştefaniene din 1487-1488”, iar în luna august se va organiza un pelerinaj de închinare la moaştele vitejilor – „Pe urmele Măriei sale”.
Sărbătoarea Voroneţului – 520 de ani se va încheia în luna septembrie, când este programată o sesiune de comunicări: „Mărturii de trăire în Istorie” (în zilele de 12, 13 septembrie), urmată, pe data de 14 septembrie, cu resfinţirea bisericii restaurate.
„Pe calea înaintaşilor”
Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a apreciat valoarea Mănăstirii Voroneţ, „cu adevărat Casa Domnului prin arhitectură şi pictură aleasă, un simbol al Bucovinei, mănăstire care datorită sârguinţei maicii stareţe Irina a însufleţit, a reînviat”. Mănăstirea Voroneţ a fost prima redeschisă după Revoluţie, în anul 1991, iar de atunci maica Irina a administrat-o cu sârguinţă. „O mamă bună îşi hrăneşte toţi copiii, nu aşteaptă ca un copil să plângă şi apoi să-i dea de mâncare”. „Aşteptăm de la conduceri să meargă pe calea înaintaşilor, să clădească ce este bun, pentru că ce este bun va rămâne, ce este rău se risipeşte”, a precizat stareţa mănăstirii.
La Voroneţ s-au adunat duminică oameni politici şi de cultură, dar şi simpli credincioşi care vin la mănăstire „ca acasă”.
Printre invitaţii evenimentului „Voroneţ - 520” s-au aflat Gavril Mîrza, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Marius Ursaciuc, primarul oraşului Gura Humorului, Emil Ursu, directorul Complexului Muzeal Bucovina, Aurel Buzincu, şeful Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional, Carmen Bălan, profesor universitar la Universitatea "Ştefan cel Mare" Suceava, Vasile Demciuc, conf. univ. la Facultatea de Istorie a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava.
(27 mai 2008, 13:58:55