Directorul executiv al Autorităţii de Sănătate Publică, doctorul Odette Nicolae, explică de ce a propus sancţionarea managerului Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou”, doctor Doina Ganea Motan, în cazul pacientei decedate care a fost lăsată aproape 11 ore în salon, alături de ceilalţi bolnavi.
Printr-un comunicat de presă remis mass-media, Nicolae îi răspunde şi preşedintelui Colegiului Judeţean al Medicilor, doctorul Cristian Irimie, cel care, săptămâna trecută, i-a luat apărarea managerului Spitalului Judeţean, descriind propunerea de sancţionare cu avertisment scris a doctorului Motan drept o „măsură heirupistă, pompieristică”.
Irimie aprecia că nu poate fi aruncată vina asupra managerului spitalului, atâta timp cât acesta din urmă a transmis şefilor de secţie, încă din 2007, o adresă a Serviciului de Anatomie Patologică, care cuprindea precizări referitoare la condiţiile legale de transportare a cadavrelor şi prin care se cerea semnalarea problemelor legate de punerea în practică a respectivelor prevederi.
„Adresa la care se face referire, datată 13.12.2007, nu este nicidecum un protocol privind transportul bolnavilor decedaţi din secţiile „spitalului vechi” către morga spitalului”, îi răspunde Odette Nicolae doctorului Irimie, precizând că adresa cu pricina are anexat, în copie, un extras din Normele de aplicare a Legii 104/2003, privind manipularea cadavrelor umane şi prelevarea organelor şi ţesuturilor de la cadavre în vederea transplantului şi nicidecum proceduri clare pentru secţiile, serviciile şi personalul implicat .
Spitalul nu avea de aproape 20 de ani protocol privind transportul pacienţilor decedaţi
Directorul executiv al ASP Suceava susţine că lipsa unui asemenea protocol este o deficienţă de ordin administrativ, nu numai a doctorului Doina Ganea Motan, în prezent manager interimar, ci şi a celorlalţi manageri/directori care au ocupat anterior aceasta funcţie.
„Aflăm acum cu stupoare că această situaţie trenează de circa 20 de ani. În plus, nici şefii secţiilor din „spitalul vechi” nu au făcut demersuri concrete către conducerea spitalului pentru stabilirea unor măsuri organizatorice clare”, a subliniat Odette Nicolae.
Ea a adăugat că „propunerea de sancţionare (n.r.-a managerului Spitalului Judeţean) nu a fost nici pompieristică, nici heirupistă, nici populistă şi nici propusă sub imperiul fricii de reacţia presei”, aşa cum lăsase să înţeleagă doctorul Cristian Irimie.
Unul dintre angajaţii sancţionaţi iniţial, găsit nevinovat
Dintre cei cinci angajaţi ai Spitalului Judeţean sancţionaţi de ASP în cazul pacientei decedate, lăsată o noapte întreagă printre ceilalţi bolnavi, unul dintre ei, o infirmieră, a scăpat de reducerea de 5% pe două luni propusă în cazul ei.
Infirmiera cu pricina, susţine Odette Nicolae, nu a avut nici o vină, atât timp cât protocolul menţionat lipsea şi nu avea stipulată nici în fişa postului nici o atribuţie privind transportul decedaţilor din secţie către morga spitalului.
„Chiar în lipsa acelui protocol, acest incident s-ar fi putut evita dacă medicul de gardă, în calitate de coordonator al întregii activităţi din secţiile pentru care asigură garda, precum şi asistentele de serviciu ar fi comunicat între ei şi dacă ar fi colaborat cu medicul de gardă din Unitatea de Primire a Urgenţelor”, a conchis directorul executiv al ASP Suceava.
(26 mai 2008, 12:20:17
ei sunt invatati sa faca servicii exact pentru suma pe care o primesc drep mita (medici si asistente si chiar infirmiere).
am ajuns la concluzia ca toti sunt o apa si un pamint.
daca ar sta unul dintre ei macar catave zile la RACOARE s-ar linisti si nu ar mai primi spaga fara nici un pic de rusine.
vorbesc in cunostinta de cauza.
reusesc intr-o luna de zile sa te aduca la "sapa de lemn".