Nici un elev din judeţul Suceava nu a solicitat Inspectoratului Şcolar să fie scutit de orele de religie. Legislaţia dă elevilor posibilitatea să urmeze altă disciplină în afara religie dacă, elevul mai mare de 16 ani, părintele sau tutorele legal al acestuia, din motive de conştiinţă, este ateu. Acesta poate opta pentru o altă disciplină din acelaşi trunchi comun cu religia, gen istoria religiilor sau cultură şi civilizaţiei. În judeţul Suceava, potrivit datelor furnizate de către Inspectoratul Şcolar Suceava, toţi elevii au ales să studieze religia.
84% dintre elevi sunt creştini ortodocşi
Creştini ortodocşi, romano-catolici, greco-catolici, penticostali, baptişti şi creştini după evanghelie, acestea sunt cultele din care fac parte elevii suceveni. Cei mai mulţi dintre ei, şi anume 84% din cei peste 100 de mii de elevi, studiază religia ortodoxă. Urmează apoi elevii romano-catolici, cei greco-catolici, elevii penticostali, baptişti şi creştinii după evanghelie, care studiază religia, fiecare cu profesori aparţinând cultului lor.
În şcolile din Suceava predau 318 profesori de religie, angajaţi de către Inspectoratul Şcolar, însă purtătorul de cuvânt al IŞJ, inspectorul Laura Hacman, a declarat că „există şi situaţii deosebite, şcoli în care elevii aparţinând unui anumit cult religios sunt puţini numeric, iar în cazul acesta ei nu au profesor, însă aduc o adeverinţă de la biserica pe care o frecventează şi pe baza acelei hârtii sunt notaţi”.
Media zece, asigurată
Inspectorul Laura Hacman a mai precizat că „religia se studiază după manuale aprobate de către Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, pe baza unei programe şcolare, de asemenea aprobată de minister”.
Cu toate acestea, sunt deja cunoscute unele „scăpări” din manualele de religie ale elevilor, una dintre ele fiind aceea potrivit căreia pedeapsa divină se va abate asupra unui copil care nu se închină când trece prin dreptul unei biserici.
Deşi disputele pro şi contra studierii religiei în şcoli au fost nenumărate, obiectul acesta pare să fie pe placul elevilor. Şi aceasta pentru că, aşa cum a spus chiar unul dintre elevii suceveni, „ora este uşoară, preotul ne învaţă doar lucruri bune şi întotdeauna am media zece, şi asta contează la media generală”.
De aceeaşi părere este şi Alex, elev la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava. Alex studiază religia penticostală şi recunoaşte că pe lângă educaţia morală de care beneficiază, notele de zece la religie îl ajută la media generală.
(25 mai 2008, 14:55:11