Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 24 mai 2008 - Anul XIII, nr. 120 (3801)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Media, 10 asigurată

Religia, obiectul favorit al elevilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nici un elev din judeţul Suceava nu a solicitat Inspectoratului Şcolar să fie scutit de orele de religie. Legislaţia dă elevilor posibilitatea să urmeze altă disciplină în afara religie dacă, elevul mai mare de 16 ani, părintele sau tutorele legal al acestuia, din motive de conştiinţă, este ateu. Acesta poate opta pentru o altă disciplină din acelaşi trunchi comun cu religia, gen istoria religiilor sau cultură şi civilizaţiei. În judeţul Suceava, potrivit datelor furnizate de către Inspectoratul Şcolar Suceava, toţi elevii au ales să studieze religia.

 

 

84% dintre elevi sunt creştini ortodocşi

 

Creştini ortodocşi, romano-catolici, greco-catolici, penticostali, baptişti şi creştini după evanghelie, acestea sunt cultele din care fac parte elevii suceveni. Cei mai mulţi dintre ei, şi anume 84% din cei peste 100 de mii de elevi, studiază religia ortodoxă. Urmează apoi elevii romano-catolici, cei greco-catolici, elevii penticostali, baptişti şi creştinii după evanghelie, care studiază religia, fiecare cu profesori aparţinând cultului lor.

În şcolile din Suceava predau 318 profesori de religie, angajaţi de către Inspectoratul Şcolar, însă purtătorul de cuvânt al IŞJ, inspectorul Laura Hacman, a declarat că „există şi situaţii deosebite, şcoli în care elevii aparţinând unui anumit cult religios sunt puţini numeric, iar în cazul acesta ei nu au profesor, însă aduc o adeverinţă de la biserica pe care o frecventează şi pe baza acelei hârtii sunt notaţi”.

 

 

Media zece, asigurată

 

Inspectorul Laura Hacman a mai precizat că „religia se studiază după manuale aprobate de către Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, pe baza unei programe şcolare, de asemenea aprobată de minister”.

Cu toate acestea, sunt deja cunoscute unele „scăpări” din manualele de religie ale elevilor, una dintre ele fiind aceea potrivit căreia pedeapsa divină se va abate asupra unui copil care nu se închină când trece prin dreptul unei biserici.

Deşi disputele pro şi contra studierii religiei în şcoli au fost nenumărate, obiectul acesta pare să fie pe placul elevilor. Şi aceasta pentru că, aşa cum a spus chiar unul dintre elevii suceveni, „ora este uşoară, preotul ne învaţă doar lucruri bune şi întotdeauna am media zece, şi asta contează la media generală”.

De aceeaşi părere este şi Alex, elev la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava. Alex studiază religia penticostală şi recunoaşte că pe lângă educaţia morală de care beneficiază, notele de zece la religie îl ajută la media generală.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Religia, obiectul favorit al elevilor.
 Vizualizări articol: 787 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Religia, obiectul favorit al elevilor4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Excelent articolul ! trimis de
(25 mai 2008, 14:55:11
Tocmai de aceea,surprinde si indigneaza la culme ,notarea articolului,din subsolul cu stelute.Cit de cretin ,rau voitor si pornit impotriva lui Dumnezeu,a crestinilor,poti fi, sa privesti atit de superficial si dispretuitor ,o problema atit de capitala in viata noastra.Sa mai spun ca stiu deja cine sunt si cui se inchina(in afara banului)aceste dizgratioase creaturi,ce rod ,precum viermii ,trupul istovit ,de atitea lupte pentru existenta ,al acestui,cu adevarat ales,neam romanesc ?!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei