În urma publicării pe data de 22 mai 2008 a comunicatului de presă intitulat „Gavril Mîrza minte în pliantul electoral (II)” semnat de Biroul de presă al PD-L Suceava, ţinem să facem următoarele precizări care vor demonstra faptul că tocmai cei care fac acuzaţii nu sunt în măsură să vorbească „în numele adevărului”, întrucât afirmaţiile lor nu sunt bazate pe adevăr, ci pe presupuneri.
Pentru că PD-L, se pare, are un plan electoral bazat pe desfiinţarea adversarilor politici şi nu printr-o dezbatere de idei, de data aceasta a intrat în colimatorul dezinformărilor şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava.
Mişcare strategică foarte bună.
Se încearcă minimalizarea realizărilor Consiliului Judeţean Suceava şi ale instituţiei menţionate, fiindu-le dificil „cârcotaşilor” să recunoască faptul că numirea echipei de conducere a D.G.A.S.P.C. Suceava de către preşedintele Consiliului Judeţean Gavril Mîrza, a fost într-adevăr o mişcare strategică foarte bună, care a dus la reformarea sistemului de protecţie a drepturilor copilului şi a persoanelor adulte. Contrar celor afirmate în comunicatul de presă amintit, primele decizii ale echipei de conducere a D.G.A.S.P.C. Suceava s-au concretizat în încheierea unui contract de consultanţă şi în organizarea licitaţiilor de bunuri şi servicii prin Bursa Română de Mărfuri - Terminal Suceava (pentru edificare anexăm documentele doveditoare). Aceste acţiuni au dus la creşterea eficienţei economice prin îmbunătăţirea preţurilor. Mai mult decât atât, Bursa Română de Mărfuri şi-a asumat responsabilitatea în ceea ce priveşte legalitatea şi organizarea procedurilor de achiziţii, dar şi impunerea transparenţei, corectitudinii şi asigurării concurenţei prin publicitate.
În respectivul comunicat se mai precizează că preţurile la achiziţiile de produse alimentare pentru centrele de asistenţă socială s-au mărit de două sau chiar de trei ori începând cu anul 2005, imediat după ce a fost numit în funcţia de director executiv al D.G.A.S.P.C. Suceava dl. Gheorghe Straton. Insinuarea este foarte gravă, iar adevărul este cu totul altul. Alimentele achiziţionate au costat, fireşte, mai mult pentru că din anul 2005 au crescut şi preţurile la petrol, gaze naturale şi energie electrică, majorările respective înregistrându-se conform fluctuaţiei pieţei.
Acuzaţii nefondate.
Se continuă şarja de acuzaţii nefondate, susţinându-se că dl. preşedinte Gavril Mîrza şi dl. director Gheorghe Straton ar fi făcut presiuni pentru achitarea unor lucrări suplimentare în cadrul proiectului SV-36. Trebuie menţionat faptul că şi în acest caz semnatarii comunicatului de presă amintit se înşeală. Proiectul despre care se vorbeşte este primul din cadrul instituţiei menţionate vizând reformarea sistemului în domeniul asistării persoanelor adulte. Valoarea sa totală a fost de 580.000 de euro, din care 344.533 de euro au fost utilizaţi pentru construirea unui centru de recuperare şi reabilitare de 1468 mp şi a unei locuinţe maxim protejate de 372,8 mp, ambele însumând 1840,8 mp. Este aşadar limpede că anumite cheltuieli apărute în urma unor lucrări neprevăzute au fost achitate din bugetul propriu al D.G.A.S.P.C. Suceava, au fost asumate de proiectant, constructor şi beneficiar şi s-au încadrat în valoarea proiectului. Aşa că este de la sine înţeles faptul că nu s-a forţat mâna nimănui pentru achitarea cheltuielilor suplimentare, aşa cum se susţine.
Restabilirea adevărului.
Mai mult, s-a mers atât de departe, încât s-a afirmat că D.G.A.S.P.C. acordă sume mai mari pentru întreţinerea copiilor din centrele de plasament, defavorizându-i astfel pe cei din asistenţa maternală. Îi informăm pe domnii „binevoitori” că sumele alocate pentru întreţinerea unui copil sunt în strânsă legătură cu forma de protecţie în care se află (pentru copilul cu handicap suma este de 2408 lei, iar pentru copilul normal este de 1856 lei).
De asemenea, pentru restabilirea adevărului, aducem la cunoştinţă că pentru copiii cu vârste mai mari de 12 ani, instituţionalizaţi de la o vârstă fragedă, asistenţa maternală nu s-a dovedit a fi cea mai bună soluţie şi, în consecinţă, s-a urmărit dezvoltarea unor alternative de tip familial (apartamente şi case de tip familial).
Aşadar, D.G.A.S.P.C. Suceava a înfiinţat servicii alternative de tip familial, conform Strategiei naţionale şi judeţene în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor copilului. Situaţia în prezent este următoarea: din numărul total al copiilor care beneficiază de măsuri speciale de protecţie, 69% se află în plasamentul asistenţilor maternali profesionişti, în familia lărgită şi familii/persoane fără grad de rudenie, iar 30,9% se află în instituţii de tip rezidenţial, din care doar 9,3% se află în centre de plasament de tip clasic.
„Mărturisirea” şoc.
În acelaşi material defăimător se precizează că D.G.A.S.P.C. Suceava a achiziţionat apartamente „la preţ dublu faţă de preţul pieţei”. Este o altă minciună menită să umbrească activitatea acestei instituţii. Imobilele respective au fost cumpărate cu cele mai bune preţuri, achiziţia fiind efectuată numai după o analiză a pieţei realizată în colaborare cu specialişti în tranzacţii imobiliare, aspect probat de documentele adăugate în anexe.
Şi ca minciuna să fie una şi mai şi, în comunicatul împricinat se mai face o „mărturisire” şoc, cum că domnul Straton ar fi primit „răsplată”, din partea domnului Mîrza, un autoturism. Îi informăm pe cei care slobozesc astfel de vorbe că şi în această speţă sunt într-o gravă eroare. Dacă tot veni vorba, considerăm că lucrurile ar trebui clarificate, făcându-se precizarea că parcul auto al instituţiei este unul extrem de uzat, unele autoturisme având până la 23 de ani vechime. Din acest motiv, în anul în curs, pe lista de investiţii a fost inclus un automobil care, probabil, va intra sub incidenţa Ordonanţei de Guvern nr. 37/2008.
Toate aceste afirmaţii răuvoitoare fiind demontate, îi rugăm pe semnatarii comunicatului de presă să se informeze mai bine înainte de a face acuzaţii la adresa unei instituţii şi a unor oameni care nu au făcut altceva decât să respecte legea şi să-şi conjuge eforturile în vederea dezvoltării unui sector atât de complex.
Director executiv
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a Judeţului Suceava
(24 mai 2008, 12:40:27