Mai multe eleve de liceu din municipiul Fălticeni au fost implicate în două incidente grave petrecute în ultima perioadă. S-a ajuns la agresiuni în stradă sau în scara blocului, care au necesitat intervenţia jandarmilor pentru calmarea spiritelor. Agresoarele au scăpat doar cu amenzi, asta datorită victimelor, care au refuzat să-şi scoată certificate medico-legale.
Urmărită şi bătută de colega venită cu gaşca
La mijlocul săptămânii trecute, o tânără de 18 ani, Cornelia R., elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional "Nicu Gane", a pus la cale un plan pentru a se răzbuna pe o colegă de aceeaşi vârstă, cu care avea un conflict din cauza unui băiat, după cum le-a declarat ulterior jandarmilor.
Însoţită de alte două fete, eleve la o altă şcoală din Fălticeni, a urmărit victima până la intrarea într-o scară de bloc. Aici, cele două fete aduse în ajutor au tăbărât pe victimă, aplicându-i mai multe lovituri în zona capului. Victima a suferit răni destul de grave, însă, aşa cum se întâmplă adesea în astfel de cazuri, a refuzat să-şi scoată certificatul medico-legal pe baza căruia s-ar fi putut înregistrat dosar penal. Jandarmii, care au intervenit la faţa locului pentru a aplana scandalul, nu au putut decât să le aplice agresoarelor câte o amendă de 200 de lei, pentru deranjarea ordinii şi liniştii publice.
Acest incident a venit la aproximativ o lună şi jumătate de la o altă bătaie, între eleve de clasa a IX-a de această dată. Supărată foc pe una dintre colegele sale de la Colegiul Agricol din Fălticeni, agresoarea, în vârstă de 15 ani, şi-a atacat victima în stradă cu o pungă de ouă, pe care i-a aruncat-o în cap. Sora victimei, care se afla cu aceasta în stradă, a fost şi ea agresată, în timp ce o a treia fată, aflată în acelaşi grup, a fost ameninţată de agresoare să nu intervină. Minora care a provocat tot scandalul s-a ales cu o amendă de 100 de lei.
Accent deosebit pe activităţile de prevenire
Pentru evitarea înmulţirii agresiunilor între elevi, în şcoli s-au intensificat activităţile de informare şi prevenire a faptelor antisociale.
Se continuă proiectul „Violenţa şi alcoolul transformă coşmarul în realitate”, demarat de Jandarmerie împreună cu Societatea Doamnelor Bucovinene, care vizează creşterea gradului de implicare al tinerilor în activităţi de prevenire a consumului de alcool şi a violenţei.
De asemenea, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava, în colaborare cu Euroactiv (asociaţie care ajută tinerii talentaţi din sistemul de protecţie a copilului aflaţi în dificultate) a demarat o serie de dezbateri în şcoli, cu privire la prevenirea consumului de droguri, alcool şi tutun. Elevii primesc pliante şi materiale informative cu privire la aceste aspecte.
(23 mai 2008, 11:05:50