Apă potabilă şi servicii de canalizare pentru locuitorii din Burdujeni Sat, care nu beneficiază de aceste utilităţi. Primarul Sucevei, Ion Lungu, împreună cu reprezentanţii ACET şi cei ai firmelor care se ocupă de realizarea lucrărilor ISPA, a dat startul începerii celui mai mare proiect derulat până acum în municipiul Suceava.
Este vorba de o investiţie de peste 52 de milioane de euro în refacerea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare din municipiul Suceava, precum şi în modernizarea staţiei de epurare a apelor uzate.
Primele lucrări din cadrul ambiţiosului program ISPA, care trebuie realizat în mai puţin de doi ani, au început de pe strada Căpitan Grigore Andrei, la reţeaua de canalizare.
Bugetul Sucevei pe 47 de ani - bani acordaţi gratuit
“Este un moment foarte important pentru municipiul Suceava, chiar un moment istoric, pentru că astăzi demarăm cel mai mare proiect pe fonduri europene, în valoare de 52 de milioane de euro, din care 47 de milioane de euro sunt bani gratuiţi, de la Uniunea Europeană.
Asta înseamnă bugetul sucevenilor pe 47 de ani, acordat gratuit.
Acest proiect are trei componente – reabilitarea reţelelor de apă şi de canalizare, extinderea lor, în acelaşi timp, precum şi reabilitarea staţiilor de tratare şi epurare.
Astăzi începem componenta de reabilitare şi extindere a canalizării, pe toate cele 31 de străzi ale cartierului Burdujeni Sat, să oferim utilităţi unor cetăţeni care nu beneficiază acum de ele.
În partea a doua a proiectului vom merge la reabilitarea reţelelor în municipiul Suceava şi extinderea acestora în Iţcani”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu, care, dotat cu vestă de lucru fosforescentă şi cască de protecţie, a dat startul începerii proiectului.
La eveniment nu aveau cum să lipsească reprezentanţii societăţii furnizoare de servicii de apă şi canalizare, ACET, precum şi cei ai firmei internaţionale de consultanţă – Eptisa, care asigură asistenţă tehnică şi supervizează proiectul.
Lucrările, demarate ieri de firma germană Ludwig Pfeiffer pe strada Căpitan Grigore Andrei, vor continua cu lucrări de canalizare pe strada principală, 22 Decembrie, apoi pe strada Plevnei, Ecaterina Teodoroiu şi la bazinele de retenţie de pe strada Cuza Vodă.
Rezervor nou de apă pe dealurile de la Burdujeni
Directorul general al ACET Suceava, Ştefan Groza, a precizat că imediat după finalizarea lucrărilor de reabilitare sau extindere a reţelelor de canalizare pe o stradă, vor demara şi lucrările la reţeaua de apă potabilă, încât strada să poată fi apoi asfaltată şi redată circulaţiei, în condiţii normale.
„Concomitent cu aceste lucrări care se desfăşoară pe străzi, am atacat şi lucrările de construcţie a rezervoarelor, un lucru important, deoarece aici, pe deal la Burdujeni, trebuie construit un al treilea rezervor, care să asigure presiunea şi debitul necesar zonei în care ne aflăm. Dacă facem o extindere a reţelelor, trebuie să ne asigurăm că şi populaţia va beneficia cum trebuie de aceste servicii”, a explicat Ştefan Groza.
Din cele 52,591 milioane de euro, care reprezintă valoarea totală a proiectului ISPA Suceava, 33,44 milioane de euro reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă acordată de Uniunea Europeană, 6,688 milioane de euro, un împrumut de cofinanţare de la Banca Germană de Dezvoltare KFW, iar 12,46 milioane de euro reprezintă cofinanţarea obţinută de la bugetul de stat. Lucrările prevăzute în proiect trebuie să fie realizate până la finele anului 2009.
(23 mai 2008, 11:06:58