Prefectul judeţului Suceava, Alexandru Băişanu, a anunţat, în cursul zilei de ieri, că 18 cereri privind acordarea de despăgubiri pentru bunurile sechestrate în urma părăsirii forţate a Basarabiei, Bucovinei de Nord sau Ţinutului Herţa au primit hotărâri de despăgubiri.
Băişanu a precizat că valoarea totală a despăgubirilor care vor fi acordate până în momentul de faţă este de 1,9 milioane de lei, cea mai mare sumă pe care o va primi un beneficiar fiind de 230.000 de lei (2 miliarde de lei vechi).
Prefectul a mai arătat că alte 45 de dosare depuse în baza Legii 290/2003 pentru acordarea de despăgubiri sau compensaţii pentru bunurile deposedate abuziv, ca urmare a părăsirii forţate a Basarabiei, nordului Bucovinei sau Ţinutului Herţa au fost aprobate, fiind înaintate la experţi pentru evaluare şi pentru stabilirea sumelor care ar urma să fie acordate drept despăgubiri.
Alexandru Băişanu a declarat că la Prefectura Suceava au fost depuse 2042 de notificări în baza Legii 290/2003, din care 468 au fost transmise Prefecturii Bucureşti, având în vedere că moştenitorii persoanelor deportate locuiesc în alte judeţe decât Suceava.
Au mai rămas de soluţionat 854 de dosare
Prefectul a adăugat că din diferenţa de 1558 de dosare, au fost soluţionate 704, din care 627 au fost respinse, iar 177 au fost admise. El a precizat că restul de 854 de dosare se află în curs de soluţionare.
Potrivit unui raport întocmit de Prefectură, din totalul de 627 de dosare respinse, 51 au fost admise prin ordin al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), 77 au primit decizie de respingere şi din partea ANRP, iar în 499 de cazuri ANRP soluţionează contestaţiile.
„Am decis mărirea numărului şedinţelor comisiei de aplicare a Legii 290/2003 pentru soluţionarea cât mai multor dosare într-un termen mai scurt. De asemenea, pentru cererile care au primit hotărâri de acordare a despăgubirilor, acestea vor fi date direct de ANRP”, a declarat Băişanu.
În baza Legii 290/2003, pot primi despăgubiri sau compensaţii persoanele ale căror bunuri au fost sechestrate, reţinute sau rămase în Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa, ca urmare a stării de război şi a aplicării Tratatului de Pace între România şi Puterile Aliate şi Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947.
(23 mai 2008, 19:25:33
Trebuiau de mult despagubiti acesti oameni patrioti si urmasii lor , dar e bine si acum ,caci e an electoral!
Parintii si bunicii mei au plecat de acolo spre patria mama , dar aceasta este vitrega si nu le da nimic , pe motiv ca nu au putut dovedi proprietatile cu acte.
dar le-au dovedit cu martori la notar ,asa cum spune legea dar comisia o interpreteaza ca in Romania , numai in folosul cui o face! Halal conducatori !