Jenant. Atât se poate spune despre două expertize efectuate de aşa-zişi oameni de specialitate în cazul unui proces de partaj. Evaluarea unui imobil şi a terenului aferent este de-a dreptul hilară, dar cu siguranţă cei care au semnat documentele prin care arată că o vilă modernă cu 7 ari de teren poate avea valoarea unui apartament cu două camere vor găsi pagini întregi de explicaţii.
Toată povestea a început anul trecut, când doi soţi au ajuns la momentul divorţului. Problemele au apărut în momentul în care bunurile comune urmau să fie împărţite.
Concret, este vorba de o vilă cu parter şi mansardă, cu o suprafaţă utilă de 132 mp, un garaj de 18 mp şi terenul de 695 mp.
Construcţiile finalizate în 2004 şi terenul sunt situate în Şcheia, lângă Conacul Domnesc, o zonă extrem de căutată atât de investitorii imobiliari, cât şi de sucevenii care doresc să-şi ridice o locuinţă.
Cum era firesc, instanţa de judecată a cerut o evaluare a clădirilor şi terenului pentru a putea stabili cota care revine fiecărui soţ.
Rapoartele de expertiză, finalizate şi depuse acum câteva luni la dosarul aflat pe rolul Judecătoriei Suceava, par desprinse de realitate şi duc cu gândul că una din părţi trebuie avantajată.
Astfel, casa, garajul şi gardul sunt evaluate la 241.495 de lei (2,41 miliarde de lei vechi), adică ceva mai mult de 66.000 de euro, preţ cu care, în cel mai bun caz, se poate cumpăra un apartament cu două camere la roşu într-un bloc nou.
De asemenea, terenul aflat în proprietatea celor doi soţi este evaluat la 15.400 de lei (154 de milioane de lei vechi), adică 4.200 de euro.
Trebuie spus că cele două rapoarte de evaluare sunt semnate de persoane diferite, ceea ce ridică mari semne de întrebare asupra acestei categorii sociale, a experţilor tehnic judiciar.
O evaluare realistă a ridicat valoarea bunurilor de 2-10 ori
Un alt raport, efectuat sub îndrumarea unui profesor doctor inginer, a schimbat radical situaţia. Deşi nu a fost comandat de judecători, raportul arată discrepanţele uriaşe între evaluarea reală şi cea tendenţioasă.
Potrivit acestei expertize, valoarea reală a vilei, garajului şi gardurilor este estimată la 121.000 de euro, adică dublu faţă de evaluarea „expertului autorizat şi desemnat”.
Nici în privinţa terenului lucrurile nu stau altfel. Trei agenţii imobiliare din municipiul Suceava, care efectuează tranzacţii curente şi la Şcheia, au venit cu evaluări care arată că preţul de piaţă este de cel puţin câteva ori mai mare decât cel stabilit de expert.
Mai exact, pentru un metru pătrat de teren cu utilităţi reprezentând energie electrică, gaz, apă şi canalizare, preţul de vânzare este cuprins între 60-80 de euro. La preţul minim de 60 de euro/mp rezultă că terenul valorează 41.700 de euro, adică de 10 ori mai mult.
Rămâne de văzut ce va stabili instanţa, mai ales că partea prejudiciată şi-a exprimat intenţia de a contesta cele două expertize prin care vila, garajul, gardul şi terenul au fost evaluate la doar 246.000 de lei (2,46 miliarde de lei vechi).
(22 mai 2008, 11:36:04