Şefa Serviciului Judeţean de Medicină Legală (SJML) Suceava, doctorul Lăcrămioara Balan, contestă măsura de sancţionare cu avertisment scris propusă împotriva ei de către Autoritatea de Sănătate Publică, în cazul necropsiei făcute duminica trecută în centrala termică a spitalului din municipiul Câmpulung Moldovenesc.
Lăcrămioara Balan spune că declaraţiile directorului ASP Suceava, doctor Odette Nicolae, făcute în ediţia de ieri a „Monitorului de Suceava”, declaraţii potrivit cărora şefa SJML s-ar face vinovată de faptul că nu a solicitat Poliţiei transformarea maşinii de transport personal medicină legală Câmpulung Moldovenesc în autoturism de transport cadavre, nu sunt întemeiate.
Balan susţine că maşina folosită pentru transportul pe teren a medicului legist şi a autopsierului ce au în competenţă cazurile din zona Câmpulung Moldovenesc –Vatra Dornei este o „Dacie 1300 berlină” şi că nu îşi poate da seama cum a gândit şefa ASP Suceava transformarea acestui autoturism într-unul de transportat cadavre.
Ba mai mult, şefa medicilor legişti din judeţ spune că, chiar dacă s-ar reuşi o transformare a Daciei din dotare în maşină de transportat morţii, e greu de crezut că noul produs auto va fi omologat de către Registrul Auto Român.
Deşi i s-a confirmat neoficial acest lucru de către reprezentanţi ai RAR, Lăcrămioara Balan a cerut şi un răspuns oficial pe care să i-l prezinte directorului Nicolae şi să-l ataşeze la contestaţia depusă împotriva propunerii de sancţionare cu avertisment scris făcută de către ASP.
„Dacia aceea ar trebui recarosată, asta ar însemna să se umble la structura ei de rezistenţă, ar trebui apoi să fie respectate normele igienico-sanitare...”, completează Lăcrămioara Balan.
Maşini noi sau contracte cu firme de pompe funebre
Şefa SJML Suceava spune că, chiar dacă necropsia s-a făcut în centrala termică a spitalului, din cauza faptului că morga era inundată de apele refulate din canalizarea oraşului, nu poate fi găsită ţap ispăşitor în toată această poveste.
O dată pentru că, explică doctorul Balan, situaţia morgii de la Câmpulung Moldovenesc era şi este în continuare responsabilitatea conducerii spitalului din localitate, iar apoi pentru faptul că legislaţia în vigoare îi permitea medicului legist, cum morga era inundată, iar maşină pentru a transporta cadavrul în altă parte nu era, să decidă efectuarea necropsiei într-un alt loc anume ales pentru aceasta, lucru care s-a şi întâmplat, fiind găsită soluţia sediului centralei termice.
„În acest moment, nici o morgă din judeţ nu întruneşte condiţiile de desfăşurare a unei activităţi de necropsie”, a precizat Balan.
La ora actuală, există o singură maşină de transportat cadavre, un autoturism Dacia Papuc, folosit însă, la solicitarea Poliţiei, numai pe raza municipiului Suceava şi a comunelor limitrofe.
„Soluţia ar fi cumpărarea unor maşini care să aibă special această destinaţie, de transport cadavre, însă SJML Suceava nu dispune de fonduri pentru acest lucru. O altă soluţie ar fi ca spitalele să încheie, aşa cum se întâmplă în alte judeţe, cum ar fi Iaşi-ul de exemplu, contracte cu firme de pompe funebre, care să asigure transportul persoanelor decedate”, a conchis Balan.
(21 mai 2008, 14:13:25