21 de persoane suspecte de trichineloză au fost internate până acum în spitalele din judeţ, după ce au consumat carne de vânat, ultimele două în cursul zilei de ieri.
Anunţul a fost făcut ieri, de directorul executiv al Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Suceava, dr Odette Nicolae, care a precizat că în două cazuri boala a fost deja confirmată.
Potrivit medicului, în perioada 12-19 mai, în secţiile de boli infecţioase a trei spitale din judeţ s-au internat 19 cazuri suspecte de trichineloză, respectiv unul în Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, patru în Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc şi 14 în Spitalul Municipal Vatra Dornei.
Doi dintre pacienţii internaţi iniţial în spitalul dornean, din care unul în stare gravă, cu miocardită, pneumonie trichinelozică şi hepatită reacţională, au fost transferaţi luni în Clinica de Boli Infecţioase Iaşi.
Ieri, celor 19 bolnavi luaţi deja în evidenţă li s-au mai adăugat alţi doi, mamă şi fiu, care au fost internaţi în spitalul din Vatra Dornei, numărul pacienţilor ajungând astfel la 21.
Un copil de 2 ani, printre bolnavi
Dr. Odette Nicolae a arătat că în acest caz a fost declanşată o investigaţie epidemiologică, iar tuturor pacienţilor spitalizaţi până la această oră, care la internare prezentau febră, dureri musculare şi stare generală alterată, le-au fost recoltate probe biologice, boala fiind confirmată, prin analize de laborator, în cazul celor două persoane transferate la Iaşi.Şeful ASP a arătat că în urma investigaţiilor s-a stabilit că alimentul incriminat a fost cârnatul de vânat insuficient preparat termic, pe care toţi pacienţii au declarat că l-au consumat, fie la domiciliul a două familii, una din municipiul Vatra Dornei şi o alta din Dorna Candreni, fie la o masă festivă la care au participat circa 17 oameni, şi care a avut loc la domiciliul unei persoane din municipiul Vatra Dornei.
Printre cei care au consumat carne de vânat şi au ajuns la spital se regăsesc inclusiv copii şi vârstnici, distribuţia cazurilor pe grupe de vârstă fiind următoarea: 1 caz la vârsta de 2 ani, 1 la 10-14 ani, 1 la 20-24 ani, 9 la 25-34 ani, 6 la 35-44 ani, 2 la 45-54 ani, 1 la 75-84 ani.
Amendă şi dosar penal pentru vânător
„Data îmbolnăvirii primei persoane a fost 5 mai, alimentul incriminat fiind cârnatul crud afumat de mistreţ. S-a reuşit contactarea vânătorului, care a declarat că a preparat cârnaţii din carnea de mistreţ ce i-a fost repartizată oficial prin Filiala de vânătoare Vatra Dornei, lui şi altor trei vânători. La carnea de mistreţ s-a mai adăugat slănină cu costiţă de porc cumpărată de la Kaufland Bistriţa, dar probabilitatea ca aceasta să fie incriminată în producerea îmbolnăvirilor este aproape nulă, atâta timp cât nu au fost semnalate cazuri de trichineloză decât în teritoriul Vatra Dornei. Poliţia Vatra Dornei a confirmat faptul că s-au recoltat probe de aliment de la un pacient internat şi de la unul din cei 4 vânători, probe care au fost trimise pentru investigaţii de laborator la DSVSA Suceava”, a arătat ieri directorul executiv al Autorităţii de Sănătate Publică Suceava.
Medicul a adăugat că boala se manifestă cu febră, dureri musculare, erupţii şi edeme la nivelul feţei şi al toracelui, iar cu excepţia unei persoane, care a făcut o formă gravă, restul bolnavilor au făcut forme uşoare şi medii.
Ieri, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, care a organizat o conferinţă de presă pe această temă, a anunţat că cel care a pus în consum cârnaţii din vânat, respectiv Marcel Hânceanu, vânător la AJVPS Vatra Dornei şi paznic de vânătoare pe fondul de vânătoare Negrişoara, va fi sancţionat cu amendă cuprinsă între 10 şi 20000 lei şi se va alege cu dosar penal.
O boală care lasă sechele pentru toată viaţa
Directorul instituţiei, dr. Petrea Dulgheru, a precizat că, în perioada 23 – 24 aprilie, Marcel Hânceanu a împărţit unor persoane apropiate cârnaţii incriminaţi, pe care i-a preparat împreună cu un paznic de vânătoare din localitatea Dorna Candreni. Şeful DSVSA a arătat că în mod sigur carnea pusă în consum nu era verificată sanitar veterinar şi a precizat că din informaţiile pe care le deţine circa 35 de oameni ar fi gustat din ea. El a explicat că persoanele care nu s-au îmbolnăvit au prăjit carnea înainte de a o consuma, ajungând la spital doar cei care au mâncat cârnaţii preparaţi din carne crudă şi afumată.
Şeful DSVSA a specificat că au fost recoltate probe din alimentele bănuite că ar fi determinat îmbolnăvirile, iar Poliţia face cercetări pentru a stabili provenienţa cărnii, care ar putea fi de la un animal braconat.
În judeţ, ultimul caz de acest gen a fost înregistrat înainte de ’89, când 40 de persoane s-au îmbolnăvit de trichineloză după ce au mâncat carne de mistreţ.
Trichineloza este o boală care nu se vindecă în totalitate, lăsând sechele pentru o viaţă întreagă.
(21 mai 2008, 15:34:24