Aproximativ 20 de persoane s-au îmbolnăvit de trichineloză în urma unei petreceri organizate la o pensiune din oraşul Vatra Dornei. Cei mai mulţi dintre bolnavi au ajuns la spitalul din localitate, dar au fost şi pacienţi internaţi la unităţile de profil din Suceava, şi Câmpulung Moldovenesc. Din informaţiile noastre, unul dintre cei care au luat parte la festinul din urmă cu câteva zile a fost transportat în stare destul de gravă la o clinică din Iaşi.
Festinul vânătoresc de la Vatra Dornei s-a lăsat, din păcate, cu spitalizări, tratamente de lungă durată şi, posibil, cu sechele pe viaţă pentru cei care au ignorat toate avertizările referitoare la carnea de vânat transmise în mod repetat de veterinari.
Duminică, circa 20 de persoane s-au prezentat la Spitalul Municipal din Vatra Dornei cu simptome de trichineloză. Conform informaţiilor noastre, printre pacienţi se numără fiul prof. univ. dr. Radu Rey, preşedintele Forumului Montan din România, medicul stomatolog Leonard Rey, un poliţist de la Poliţia Rutieră Vatra Dornei, un medic de familie, proprietarul unui restaurant şi alte notabilităţi locale. În faţa medicilor dorneni, ei au declarat că au mâncat carne şi cârnaţi de vânat, proveniţi din aceeaşi sursă, încă neidentificată.
În urma examenului medical, 14 persoane au rămas la secţia Boli infecţioase a spitalului dornean, cu forme medii de boală, un bolnav ar fi internat la Suceava, altul la Iaşi, cu o formă mai gravă, şi 3-4 la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc.
Anchete ale Poliţiei, ASP şi DSVSA
Directorul Spitalului Municipal Vatra Dornei, dr. Aurel Scurtu, ne-a declarat, luni, că din cei 14 bolnavi rămaşi la spitalul pe care îl conduce, trei au internări de zi, adică urmează tratamentul acasă, iar 11 sunt efectiv pe patul de spital.
„Încă nu ştim ce au mâncat, unii spun că ar fi carne de urs, alţii de mistreţ. Ştiu că Poliţia şi ASP fac o anchetă în acest sens”, a spus dr. Scurtu.
Unul dintre cei care s-au îmbolnăvit de trichineloză, omul de afaceri Dan Mitric, ne-a declarat că a fost la un grătar cu câţiva prieteni, unde a mâncat cârnaţi.
„Am avut simptome de boală, dar fac tratament şi acum mi-am revenit. Este treaba Poliţiei să clarifice care a fost sursa îmbolnăvirii noastre. Nu am altceva de declarat”, a fost singurul comentariu al lui Dan Mitric.
Şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, dr. Petrea Dulgheru, a declarat că deocamdată nu se ştie cu certitudine decât că persoanele bolnave au consumat carne de vânat necontrolată sanitar veterinar şi că Poliţia este cea care va stabili provenienţa cărnii.
Veterinarii dorneni au fost incluşi în comisia de anchetă, dar rolul lor va fi acela de a stabili specia de la care provine carnea contaminată şi dacă a fost vorba de carne proaspătă sau congelată.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava, inspector principal Alin Botezatu, a confirmai ieri că poliţiştii dorneni fac cercetări cu privire la provenienţa cărnii, nefiind exclusă posibilitatea ca vânatul consumat să fi provenit în urma unei activităţi de braconaj.
Ipoteze în ceea ce priveşte furnizorul cărnii de vânat
Una dintre variantele care se vehicula luni era aceea că ar fi vorba de carne congelată provenită de la un urs împuşcat în luna ianuarie, numai că, indiferent de tipul de congelare, Trichinela Spiralis nu trăieşte atâtea luni în fibra musculară.
De asemenea, simptomele şi analizele efectuate pacienţilor arată că boala este în fază mai avansată, în etapa în care larvele parazitului au ajuns deja în musculatură, inclusiv în cea cardiacă, în cazul poliţistului.
Prin urmare, momentul contaminării a fost cu 10-14 zile în urmă, când cei care au consumat carnea infestată au făcut o formă digestivă, probabil uşoară, căreia nu i-au dat importanţă deoarece simptomele au dispărut. Ei s-au panicat abia când au început să apară semnele musculare, moment în care alarma s-a dat în tot grupul de consumatori.
Sursele noastre din Vatra Dornei mai spun că ar fi indicii că furnizorul cărnii de vânat ar fi proprietarul unei pensiuni din Poiana Negri.
Certitudinile de până acum spun că cel puţin 18 persoane sunt bolnave de trichineloză şi că luni nu mai existau medicamentele recomandate pentru tratamentul acestei boli la nici una dintre farmaciile dornene.
Ieri, până la închiderea ediţiei, Autoritatea de Sănătate Publică Suceava nu a prezentat un punct de vedere oficial cu privire la cele întâmplate la Vatra Dornei.
(20 mai 2008, 11:53:03