Cercetările în cazul pacientei decedate care a fost lăsată în salonul în care a murit circa 11 ore, în ciuda insistenţelor bolnavilor şi rudelor de a fi transportată la morgă, au ajuns la final. În urma anchetei, cinci angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă au fost sancţionaţi, iar măsuri ar putea fi luate şi împotriva şefei de secţie de la Pneumoftiziologie I, dr. Maria Muha, şi chiar a managerului general al Spitalului Suceava, dr. Doina Ganea Motan.
Ieri, Comisia de disciplină din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă a prezentat concluziile finale desprinse în urma cercetărilor şi sancţiunile luate în acest caz.
Potrivit unui comunicat de presă, cinci persoane au fost găsite vinovate de situaţia creată în noaptea de 14/15 mai, la secţia de Pneumoftiziologie I, când cadavrul unei paciente, Speranţa Vararu, de 64 ani, din Călugăreni, moartă la ora 23.45, nu a fost transportat la morgă decât a doua zi dimineaţă, la ora 10.30, în tot acest timp fiind lăsat în salon, alături de alţi nouă bolnavi.
Sancţiunile avute în vedere de ASP, pentru angajaţii găsiţi vinovaţi
Prima pe lista neagră se află medicul de gardă, dr. Claudia Bîlha, care a fost sancţionată cu suspendarea contractului de muncă pe timp de zece zile lucrătoare, ceea ce înseamnă că două săptămâni nu va veni la lucru şi nu va încasa nici un ban.
Aceeaşi măsură a fost luată şi în cazul a două asistente, Angela Ţurcanu şi Gabriela Carmen Popovici, în timp ce locţiitorul asistentei şefe, Rozalia Darie, a primit avertisment scris. De o sancţiune, constând în reducerea salariului de bază cu 5% pe timp de o lună, a avut parte şi infirmiera Elena Capră.
Autoritatea de Sănătate Publică Suceava a găsit însă că măsurile luate împotriva celor cinci angajaţi care se fac responsabili de situaţia creată sunt prea blânde şi a propus managerului general al Spitalului Judeţean de Urgenţă, dr. Doina Ganea Motan, sancţiuni mai drastice. Măsurile avute în vedere de directorul executiv al acestei instituţii, dr. Odette Nicolae, şi transmise şefului Spitalului Suceava, constau în reducerea salariului de bază cu 10% pe o durată de 3 luni pentru medicul Claudia Bîlha, asistentele Angela Ţurcanu şi Gabriela Carmen Popovici, avertisment scris pentru asistenta Rozalia Darie şi reducerea cu 5% a salariului de bază pe o perioadă de 2 luni pentru infirmiera Elena Capră.
Totodată, conducerea ASP a propus managerului general al Spitalului Suceava să ia în calcul şi eventuale măsuri împotriva şefului de secţie de la Pneumoftiziologie I, dr. Maria Muha, dar şi sancţionarea asistentei care s-a adresat „ireverenţios” pacientei, pe când aceasta era în viaţă şi a refuzat să-i aducă oxigen, după ce aceasta va fi identificată.
Motivele pentru care ASP a propus Ministerului Sănătăţii sancţionarea dr. Motan
Legat de acest caz, şeful Autorităţii de Sănătate Publică a mai anunţat că a propus Ministerului Sănătăţii Publice, prin adresă oficială, sancţionarea cu avertisment scris a managerului general al Spitalului Suceava, din trei motive.
„Întrucât ASP nu are pârghiile necesare pentru sancţionarea disciplinară a dr. Doina Ganea Motan, am propus acest lucru ministrului Sănătăţii”, a explicat dr. Odette Nicolae, arătând că şeful celei mai mari unităţi sanitare din judeţ nu a informat operativ Autoritatea de Sănătate Publică în legătură cu evenimentele produse în secţia de Pneumoftiziologie, în noaptea de 14 – 15 mai.
De asemenea, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă a transmis către ASP, cu întârziere şi cu informaţii incomplete, raportul privind ancheta internă efectuată şi sancţiunile aplicate, şi a demonstrat deficienţe de organizare a transportului pacienţilor decedaţi către laboratorul de anatomie patologică din cadrul unităţii.
(20 mai 2008, 11:07:00