Atac în forţă la adresa Curţii de Conturi Suceava. Directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava, Petrică Ropotă, i-a pus la colţ pe controlorii Curţii de Conturi şi pe şeful acestei instituţii, Ioan Hurjui. Ropotă consideră că acţiunile de discreditare a DGFP Suceava au atins cote de neimaginat şi afirmă nici mai mult nici mai puţin că reprezentanţii Curţii de Conturi Suceava subminează bugetul de stat.
Petrică Ropotă şi-a exprimat ieri revolta împotriva modului de lucru al controlorilor financiari de la Curtea de Conturi Suceava, despre care afirmă că au reuşit să dea peste cap activitatea DGFP Suceava.
Potrivit şefului finanţiştilor suceveni, aşa-zisele nereguli descoperite de controlorii financiari nu sunt decât o dezinformare crasă, iar plângerile penale înaintate pe bandă rulantă către Direcţia Naţională Anticorupţie reprezintă un mijloc de intimidare la adresa celor care îşi fac treaba în mod cinstit.
„Dacă noi, când descoperim evaziuni fiscale de zeci de miliarde de lei vechi, suntem arătaţi cu degetul şi ne alegem cu dosare penale, trebuie să înţelegem că în accepţiunea celor de la Curtea de Conturi ar trebui să închidem ochii. Ministerul de Finanţe, care are oameni de specialitate, ne-a lăudat pentru descoperirea acestor nereguli, dar Curtea de Conturi vrea să demonstreze exact contrariul. Prin ceea ce fac, reprezentanţii Curţii de Conturi Suceava au reuşit să submineze bugetul de stat. Practic, prin concluziile raportului întocmit de controlorii financiari, inspectorii DGFP Suceava sunt instigaţi să nu-şi facă treaba de teama unor plângeri penale”, a tunat Petrică Ropotă la adresa Curţii de Conturi Suceava.
Directorul executiv al DGFP Suceava a arătat că frica de noi dosare penale îi face pe angajaţii instituţiei să fie circumspecţi în a-şi face datoria, iar acest lucru se vede în încasările instituţiei. Potrivit lui Ropotă, luna aprilie a anului 2008 a fost cea mai slabă din punct de vedere al încasărilor pentru DGFP Suceava.
„Acest lucru este, exclusiv, din cauza campaniei duse de Curtea de Conturi împotriva mea şi a instituţiei pe care o conduc. Pot spune că este o acţiune concertată politic, iar Curtea de Conturi a devenit o instituţie aservită unui anumit partid şi unui anumit personaj din politica suceveană”, a adăugat Petrică Ropotă.
Plângere penală pentru o aplicaţie informatică folosită la nivel naţional
Ultima găselniţă în materie de dosare penale a fost inventată de Curtea de Conturi Suceava pe 16 mai 2008. Prin încheierea semnată de Ioan Hurjui, Camelia Obreja şi Victor Maruseac, a fost trimisă o completare la plângerile penale deja existente la DNA Suceava împotriva directorului DGFP Suceava şi a mai multor angajaţi ai acestei instituţii.
În încheiere se arată că „un număr de 6 administraţii financiare din cadrul DGFP Suceava au constituit, în perioada 2006 - 31 martie 2008, în mod nelegal, fond de stimulente în sumă totală de 163.886 de lei”.
Aceiaşi controlori financiari mai arată însă că totul s-a făcut în baza unui soft, care, în paranteză fie spus, se foloseşte la nivel naţional.
„Situaţia constatată a fost generată de faptul că, în cazul instituţiilor publice care au achitat obligaţiile de plată anterior depunerii declaraţiilor fiscale, deşi acestea au depus declaraţiile fiscale în termenul legal, aplicaţia informatică nu a stins obligaţia de plată către bugetul consolidat cu plata efectuată anterior, în aceeaşi lună. Întrucât plata nu a fost integrată în mod corespunzător, contribuabilii au rămas în evidenţa analitică cu obligaţii de plată neachitate, iar aplicaţia informatică a generat somaţii de plată şi a calculat accesorii de întârziere pe baza deciziilor emise şi înregistrate în fişa plătitorului”, se arată în explicaţiile oferite de controlorii Curţii de Conturi Suceava.
Curios este că aceste nereguli au fost descoperite în cazul a 6 administraţii financiare din judeţ, mai puţin Administraţia Finanţelor Publice a Municipiului Suceava.
(20 mai 2008, 15:40:24