Primăriile din comunele Putna şi Frumosu riscă să piardă fondurile primite prin intermediul programului SAPARD, din cauza unor neînţelegeri existente între primari şi consilierii locali.
Anunţul a fost făcut de prefectul judeţului Suceava, Alexandru Băişanu, care a precizat că instituţia pe care o conduce a fost sesizată de Agenţia Centrală de Plăţi în legătură cu dificultăţile care au apărut în realizarea proiectelor SAPARD din cele două comune.
„Ni s-a adus la cunoştinţă că datorită neînţelegerilor dintre primari şi consilieri există riscul ca în comunele Frumosu şi Putna, banii europeni să fie retraşi, ceea ce presupune o serie de consecinţe economice şi juridice pentru localităţile în cauză”, a declarat Băişanu.
Este vorba despre un milion de euro, în cazul comunei Putna, şi 700.000 de euro, în comuna Frumosu.
„Consider inadmisibil un asemenea comportament din partea celor care au obligaţia de a gestiona aceste fonduri. Totodată, consider că se impune o informare a cetăţenilor din cele două unităţi administrativ teritoriale referitor la această situaţie, astfel încât aceştia să afle cine sunt aleşii locali care blochează fondurile europene, împiedicând în mod direct dezvoltarea socio-economică a localităţilor”, se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii Suceava.
Primarul din Putna susţine că nu va pierde fondurile
Contactat telefonic, primarul din Putna, Vasile Hotnogu, a precizat că în momentul de faţă nu există nici un risc privind pierderea fondurilor alocate prin programul SAPARD pentru modernizarea unui drum forestier.
Hotnogu a recunoscut că a avut câteva divergenţe cu unii consilieri locali, care nu au dorit să aprobe o hotărâre prin care Primăria Putna ar fi urmat să contracteze un credit pentru acoperirea investiţiei în drumul respectiv până la primirea fondurilor de la SAPARD.
„Au fost patru şedinţe în care s-a discutat aprobarea acestui credit şi de abia în luna martie a fost aprobată şi această hotărâre. Conform procedurii, noi trebuie să achităm banii pentru execuţia lucrărilor, iar apoi, în baza facturilor de la firmele care construiesc, să solicităm decontarea de la SAPARD. Iar noi aveam nevoie de acest credit pentru că nu dispuneam de sumele necesare. În cele din urmă, creditul a fost aprobat, am organizat o licitaţie şi am ales banca de la care îl contractăm. Oricum, banii pentru tranşa a doua i-am achitat din fonduri proprii, urmând ca tranşele trei şi patru să le plătim din banii din credit. Deci, în momentul de faţă, nu mai există nici un pericol să pierdem banii de la SAPARD”, a declarat Hotnogu.
(18 mai 2008, 02:08:32