Şeful Biroului regim permise auto şi examinări Suceava, comisarul Mugurel Cristian Străchinescu, a fost trimis în judecată, zilele trecute, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, fiind acuzat că a înlesnit obţinerea de permise auto unor persoane care nu au dat examenul de conducere. Persoanele cu pricina se aflau în străinătate, la mii de kilometri distanţă, în momentul în care, chipurile, au dat proba teoretică şi cea practică pentru obţinerea permisului de conducere.
Mugurel Cristian Străchinescu a fost dat pe mâna judecătorilor pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, participaţie improprie la fals intelectual şi uz de fals.
În acest dosar au fost cercetaţi şi alţi funcţionari din cadrul Serviciului Public Comunitar Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Suceava, însă procurorii au decis în cazul acestora scoaterea de sub urmărire penală sau neînceperea urmării penale, principalul vinovat în opinia anchetatorilor fiind comisarul Străchinescu.
O parte a cercetărilor au fost disjunse către Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei, lista învinuiţilor cuprinzând şi numele unor persoane din acea zonă.
Măgăria permiselor auto false va aduce în faţa procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava şi un notar public din municipiul Vatra Dornei, suspect că ar fi implicat şi el în toată această poveste penală.
Cum poţi să dai examen de conducere la Suceava, din Italia
La mijlocul anului trecut, Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bucureşti a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava cu privire la modul în care a obţinut permis de conducere Cristinel Profir, din oraşul Broşteni, existând suspiciuni cu privire la săvârşirea unor fapte de natură penală.
Suceveanul figura că a dat de cinci ori examen pentru obţinerea permisului de conducere (categoria B), fiind declarat admis la data de 25 octombrie 2006. Totuşi, la data respectivă, potrivit informaţiilor oferite de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Profir nu se afla în ţară, fiind în Italia, lucru confirmat chiar şi de către tatăl acestuia.
Anchetatorii au comparat scrisul de pe anexele la chestionar, completate cu ocazia examenului la sală, stabilind că doar primele două au acelaşi scris şi aparţin probabil lui Cristinel Profir.
O dovadă certă că persoana care a completat celelalte anexe nu este una şi aceeaşi cu titularul permisului de conducere o reprezintă faptul că la prenume este scrie Cristian, şi nu Cristinel – adevăratul prenume. Ba mai mult, la rubrica domiciliu a fost scrisă localitatea Murgeni, şi nu Broşteni, aşa cum apare în actele de identitate ale lui Cristinel Profir.
Au pus o altă persoană la volan
Anchetatorii au stabilit că o altă persoană (identificată în persoana unui anume Iulian Remus Boilă) s-a prezentat la examenul de conducere şi, beneficiind de complicitatea comisarului Străchinescu, a intrat în sală şi a completat în locul lui Cristinel Profir anexa la chestionar. Acelaşi individ a dat, câteva zile mai târziu, sub aceeaşi falsă identitate, şi proba practică, fiind declarat admis.
Permisul de conducere a fost ridicat de către un anume Sorinel Dorneanu, din Broşteni, care, împreună cu un alt individ din aceeaşi localitate, i l-au dus lui Cristinel Profir în Italia.
Interesant este faptul că, aveau să descopere anchetatorii, permisul a fost ridicat în baza unei procuri false, autentificate la Biroul notarului public Niculai Rotaru, din municipiul Vatra Dornei.
Nu s-a putut dovedi faptul că funcţionarii au fost corupţi
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au stabilit în urma anchetei că la fel au stat lucrurile şi în cazul unui alt permis de conducere eliberat de Serviciul Public Comunitar Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Suceava.
După un scenariu aproximativ identic, a obţinut permis de conducere şi Steluţa Mihuţ Pinna, tot din Broşteni. Ca şi în primul caz, femeia a dat, chipurile, proba teoretică şi cea practică, deşi se afla la mii de kilometri distanţă de casă.
„În ambele cazuri, comisarul Străchinescu a facilitat obţinerea permisului de conducere, fără ca cei doi (n.r. - Profir şi Pinna) să participe la susţinerea examenului în acest sens. Odată cu soluţionarea cauzei, instanţa urmează să dispună şi anularea permiselor de conducere eliberate pe numele celor doi”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.
Anchetatorii susţin că, deşi existau suspiciuni cu privire la săvârşirea unor fapte de corupţie, cercetările nu au evidenţiat date sau indicii din care să rezulte că Cristinel Profir şi Steluţa Mihuţ Pinna ar fi obţinut permisul de conducere prin oferirea de bani sau alte foloase funcţionarilor publici.
(16 mai 2008, 11:10:53