Păstrează-ţi cota acordată şi depune declaraţia anuală de producător de lapte, deţinător de cotă de vânzări directe!
Pe parcursul primului an de cotă, producătorii de lapte, deţinătorii de cotă au putut schimba cumpărătorul, solicita conversia temporară sau permanentă, vinde, închiria sau lăsa moştenire cota de lapte.
Declaraţia anuală este un document tipizat pe care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură îl transmite producătorilor pentru a fi completat conform datelor din Caietul fermierului.
Declaraţia anuală este de două tipuri:
- pentru producători care deţin cota de lapte mai mare de 5000 kg;
- pentru producători care deţin cota de lapte mai mică de 5000 kg.
Producătorii deţinători de cotă de vânzări directe care au produs lapte numai pentru autoconsum vor transmite obligatoriu declaraţia anuală, completând cu „0” la rubricile de vânzare. Aceştia vor declara pe propria răspundere că renunţă la cota individuală de lapte în favoarea rezervei naţionale, altfel vor primi penalităţi.
Cine depune declaraţia?
Producătorul cu vânzări directe care produce lapte în propria sa gospodărie şi vinde lapte sau produse fabricate din acesta direct pe piaţa: vecini, pieţe agroalimentare, abonaţi, unităţi de învăţământ, magazine universale, spitale etc.
Condiţii:
- să fie posesor de cotă de lapte;
- să comercializeze pe parcursul unui an de cotă minimum 70% din cantitatea de lapte atribuită;
- să deţină caietul fermierului.
Obligaţii:
- să ţină evidenţa zilnică a producţiei în Caietul fermierului;
- să păstreze timp de 3 ani Caietul fermierului în vederea controlului făcut de către organele abilitate;
- să declare pe propria răspundere că datele completate în Caietul fermierului corespund cu datele completate în declaraţia anuală;
- să declare pe propria răspundere că datele completate sunt corecte;
- să depună declaraţia anuală care conţine cantităţile de lapte vândute în anul 2007 – 2008 la sediul judeţean al Departamentului de Administrare a Cotelor de Lapte (DACL).
Consecinţe:
- penalizare calculată pentru fiecare zi calendaristică de întârziere, începând cu data de 15 mai, pentru producători care nu au trimis declaraţiile anuale la timp;
- reţinerea cotei la rezerva naţională în situaţia în care producătorii nu vor trimite declaraţiile anuale de cotă;
- diminuarea cotei cu cantitatea neutilizată în anul următor de cotă pentru producătorul care nu a vândut direct cel puţin 70% din cota sa individuală.
La DACL Suceava din cele 16.000 de declaraţii trimise la producători s-au reîntors completate doar 10% . Se aşteaptă un număr mai mare în ultima zi de depunere a declaraţiilor.
Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă Suceava
Biroul de Presă