Scandal la secţia de Pneumoftiziologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, unde cadavrul unei paciente decedate în miez de noapte a stat peste zece ore în salon, alături de ceilalţi bolnavi internaţi, până când a fost ridicat şi dus la morgă.
În timp ce bolnavii s-au plâns că n-au putut dormi şi că li s-a făcut rău de spaimă, rudele femeii au reclamat întârzierea demersurilor în vederea înmormântării.
Acuzate că nu şi-au îndeplinit corect atribuţiile de serviciu, provocând o situaţie care frizează grotescul, cadrele medico-sanitare s-au scuzat prin lipsa unui mijloc de transport şi au blocat intrarea în secţie pentru a împiedica accesul reprezentanţilor presei sosiţi la faţa locului.
În cele din urmă, trupul neînsufleţit a fost dus la morgă, dar nu cu o maşină a Serviciului de Medicină Legală, aşa cum este normal, ci cu una aparţinând unei cunoscute firme din oraş, specializate în construcţii.
„Mai rău ca la puşcărie”
Speranţa Vararu, în vârstă de 64 ani, din localitatea Călugăreni, a fost internată în secţia de Pneumoftiziologie, care funcţionează într-unul dintre pavilioanele Spitalului Vechi, în urmă cu câteva săptămâni. Potrivit rudelor şi bolnavilor aflaţi în acelaşi salon, starea sa de sănătate s-a înrăutăţit începând de duminică, 11 mai, alterându-se vizibil miercuri seara, când au început să apară dificultăţi severe de respiraţie. Exact la miezul nopţii, femeia a murit dar, deşi colegele de salon le-au anunţat pe asistente despre deces, cadavrul nu a fost mişcat nici un centimetru până ieri dimineaţă, în jurul orei 10:30.
În tot acest timp, nici una dintre cele nouă persoane aflate în salon, toate femei, nu au putut închide un ochi din cauza fricii. De nevoie, pacientele, care au renunţat să mai stingă lumina şi au aprins o lumânare la căpătâiul defunctei, au stat de veghe lângă trupul neînsufleţit din patul vecin peste zece ore.
”Nu se poate aşa ceva! Toate femeile din salon sunt bolnave şi acum le-a crescut şi tensiunea de spaimă. Unele chiar au vomat. Nu-i nici igienic şi nici moral să laşi oamenii să stea o noapte întreagă cu mortul alături. Am muncit o viaţă întreagă ca acum, când ajungem la spital, să fim trataţi în halul ăsta. E mai rău ca la puşcărie”, s-a revoltat Viorica Prislopan, în vârstă de 57 ani, din Vatra Dornei, internată în salonul în care Speranţa Vararu a trecut în nefiinţă.
Bolnavii şi rudele decedatei, invitaţi să transporte corpul neînsufleţit la morgă
„Au spus (n.r. - cadrele medico-sanitare) s-o ducem noi la morgă sau bolnavii, fiindcă ei n-au personal. Acum, după ce toată lumea s-a scandalizat, vor s-o pună pe targă şi s-o treacă strada printre oameni şi maşini”, a relatat nepotul victimei, Sorin Ciubotăraşu, în vârstă de 23 ani, din Suceava.
Şi modul în care a fost îngrijită bătrâna pe perioada internării, dar îndeosebi în ultimele ore de viaţă, este discutat de rudele acesteia, precum şi de colegele de suferinţă, care afirmă că asistenţa sanitară primită nu a fost una de calitate.
Mai mult, potrivit celor implicaţi în acest caz, cadrele medico-sanitare au refuzat să intervină în momentul în care bătrâna a anunţat că se sufocă şi a solicitat ajutor, moartea survenind la scurt timp după refuzul personalului de a-şi face datoria.
„A spus că nu mai poate respira şi a cerut oxigen. Bolnavele din salon au alertat asistentele, dar acestea le-au răspuns că pacienta are gâze-n cap, cu alte cuvinte este nebună”, punctează Rodica Saghin, din Mitocul Dragomirnei, sora decedatei, afirmaţie susţinută şi de colegele de salon ale defunctei.
Cadavrul, dus la morgă cu o maşină a unei firme de construcţii
Ieri dimineaţă, în jurul orei 9.00, în urma scandalului care a stârnit şi interesul presei, personalul secţiei a încuiat uşa de la intrarea în sector cu scopul vădit de a împiedica pătrunderea jurnaliştilor veniţi la faţa locului, în documentare.
Gestul lor i-a lăsat pe dinafară inclusiv pe membrii familiei, care, pentru a ajunge la căpătâiul decedatei, s-au văzut nevoiţi să pândească un moment în care uşa a fost descuiată pentru a permite accesul unor cadre medico-sanitare în interior.
Contactată telefonic, şefa secţiei de Pneumoftiziologie, dr. Maria Muha, arată că astfel de situaţii, în care transportul pacienţilor decedaţi e pus sub semnul întrebării, sunt destul de frecvente la Spitalul Vechi.
Medicul dă vina pe sistem, explicând că singura maşină a Serviciului de Medicină Legală, autorizată să transporte cadavre, nu este tot timpul disponibilă, iar personalul nu are cum să traverseze strada cu mortul pe targă, motiv pentru care se recurge la alte soluţii.
„Eu am respect şi pentru cei vii, şi pentru cei morţi şi încerc să fac tot ce-mi stă în puteri în situaţiile de criză. Nu s-ar fi ajuns aici, fiindcă eu am resursele mele, dacă aş fi fost în spital. Din păcate, mi-am luat două zile libere pentru a mă pregăti în vederea susţinerii unui examen”, a spus şefa secţiei de Pneumoftiziologie.
Medicul a răspuns şi acuzelor aduse angajaţilor din subordine de către rudele decedatei şi bolnavii internaţi, cum că nu şi-ar fi făcut treaba pentru care sunt plătiţi, refuzând să acorde asistenţă sanitară.
„Eu ştiu că am un personal bun, care a învăţat cum să lucreze cu pacienţii. Nu cred că cineva şi-ar fi permis să neglijeze bolnavii în halul ăsta”, a opinat dr. Maria Muha.
Spitalul declanşează o anchetă internă
Cazul a ajuns şi în atenţia conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă, care a anunţat că va demara o anchetă administrativă.
Managerul general al unităţii, dr. Doina Ganea Motan, a arătat că problema transportului până la morgă se regăseşte numai la Spitalul Vechi, la cel Nou cadavrele fiind ambalate în saci speciali, cu fermoar, puse pe o targă şi duse cu liftul. Medicul a recunoscut că angajaţii de pe maşina Serviciului de Medicină Legală nu răspund prompt la solicitări, fie din cauză că sunt plecaţi pe teren, fie că amână nejustificat intervenţia, şi afirmă că va sesiza Comisia de Disciplină a Spitalului pentru a cerceta împrejurările în care a decedat Speranţa Vararu şi modul în care a fost gestionată situaţia, ulterior decesului.
„Un pacient decedat demoralizează ceilalţi bolnavi. Bolnavii din salon ar trebui evacuaţi, iar în cazul în care acest lucru nu este posibil se recomandă mutarea corpului neînsufleţit într-o altă încăpere. Spitalul are o singură maşină autorizată să transporte cadavre, care nu poate fi blocată special pentru aşa ceva şi ca atare este mai greu disponibilă. Totodată, nu este etic să cari un cadavru cu targa şi să-l expui astfel trecătorilor”, a conchis şeful Spitalului Judeţean de Urgenţă.
De menţionat că, potrivit normelor în vigoare, pacientul decedat este lăsat, după momentul morţii, două ore în secţie, pentru a se constata dacă apare vreo schimbare. După acest interval, care este le necesar medicilor pentru a se asigura că bolnavul nu a intrat în moarte clinică, cadavrul este dus la morgă, de unde familia îl poate ridica.
(16 mai 2008, 11:11:27