Construcţia unui nou sediu pentru Judecătoria Rădăuţi este pusă în pericol de interesele imobiliare ale samsarilor de terenuri din localitate.
După ce conducerea Curţii de Apel Suceava a identificat un teren pe care urma să se ridice sediul instanţei, teren pe care Primăria Rădăuţi a fost de acord să-l cedeze cu titlu gratuit, conform Legii 304/2004, apele s-au tulburat brusc.
Din anumite informaţii, câţiva proprietari de terenuri au pus gând rău acestui transfer şi intenţionează să-l blocheze, folosindu-şi influenţa pe care o au pe lângă o serie de consilieri locali, care vor avea astăzi sarcina de a vota atribuirea terenului către Curtea de Apel Suceava. Prin această metodă, samsarii de terenuri, printre care se numără şi persoane cunoscute în Rădăuţi, speră să forţeze mâna conducerii Curţii de Apel Suceava pentru a face demersuri pe lângă Ministerul Justiţiei pentru a scoate de la buget sume importante de bani în vederea achiziţionării unei alte suprafeţe pe care să se construiască sediul Judecătoriei.
Curtea de Apel a cerut transferul terenului acum două luni
Corespondenţa între Curtea de Apel Suceava şi Primăria Rădăuţi pe tema identificării unui teren care să fie utilizat pentru construcţia sediului Judecătoriei a început încă din vara anului trecut.
După ce au fost găsite trei posibile spaţii, conducerea Curţii de Apel Suceava s-a oprit asupra unui teren cu o suprafaţă de 3 ari, pe care trebuia ridicată o clădire cu o suprafaţă desfăşurată de 4.000-4.500 de mp.
„Este un teren care întruneşte toate condiţiile pentru a construi un sediu modern, la standarde civilizate. Acesta corespunde cerinţelor noastre, atât în ceea ce priveşte spaţiul, funcţiunile şi utilităţile”, a declarat managerul economic al Curţii de Apel Suceava, Luxiţa Margareta Iacob.
În consecinţă, pe 25 martie 2008, Curtea de Apel Suceava a trimis o adresă către Consiliul Local Rădăuţi prin care justifică necesitatea obţinerii acestui teren.
„Dată fiind urgenţa demarării procedurilor de achiziţie publică pentru atribuirea contractelor de servicii de proiectare, vă rugăm să includeţi pe ordinea de zi din data de 27 martie 2008 discutarea procedurii de transfer a terenului ce va constitui amplasamentul viitorului obiectiv”, se arată în adresă.
Totuşi, consilierii locali din Rădăuţi nu au votat nici până astăzi acest transfer.
Cezar Hâncu: „Nu vrem să facem jocurile nimănui”
Preşedintele Curţii de Apel Suceava, Cezar Hâncu, a declarat că i s-a transmis prin intermediari că acest transfer nu va fi votat de consilierii locali din Rădăuţi.
„Vreau să le transmit celor care doresc să blocheze acest transfer că nu voi ceda în faţa presiunilor. Banii pe care i-am primit de la Ministerul Justiţiei pentru studiul de fezabilitate vor fi returnaţi şi vom renunţa să cumpărăm alt sediu. Nu dorim ca prin cumpărarea unui teren în Rădăuţi să facem jocurile nimănui şi să ajungem în faţa procurorilor de la Direcţia Naţională Anticorupţie. Cine crede că poate face afaceri necurate cu Curtea de Apel Suceava trebuie să-şi ia gândul de la aşa ceva”, a spus Cezar Hâncu.