Prefectul judeţului Suceava, Alexandru Băişanu, a anunţat că potrivit unui bilanţ provizoriu, 17 primari suceveni se află sub incidenţa prevederilor legii care sancţionează migraţia politică, în condiţiile în care vor candida pentru un nou mandat din partea altor partide decât cele din partea cărora au fost aleşi.
Băişanu a spus că la aceştia se mai adaugă alţi 30 de viceprimari, 293 de consilieri locali şi un consilier judeţean.
Prefectul de Suceava a explicat că numărul celor aflaţi sub incidenţa legii de sancţionare a migraţiei politice ar putea să crească, în condiţiile în care secretarii localităţilor Broşteni, Salcea, Ulma şi Ulma nu au nominalizat aleşii locali care şi-au schimbat partidele.
De asemenea, secretarii primăriilor din Moara şi Zvoriştea nu au răspuns solicitării Prefecturii de a transmite informaţiile cu privire la existenţa cazurilor în care aleşii locali şi-au schimbat partidele.
Alexandru Băişanu a mai arătat că doar în 14 localităţi din judeţul Suceava nu există cazuri în care actualii aleşi locali să candideze din partea altor partide faţă de cele pe listele cărora au fost aleşi.
Este vorba despre comunele Boroaia Dolheşti, Dumbrăveni, Gălăneşti, Horodnic de Sus, Mălini, Ostra, Panaci, Poieni Solca, Pojorâta, Preuteşti, Sadova, Siminicea, Vultureşti, unde actualii aleşi locali, primari sau consilieri locali, care candidează pentru un nou mandat, nu au „dezertat” din partidele în care se aflau.
„Următorul pas este acela de a verifica nominal fiecare persoană în parte, de a vedea de la ce partid au plecat şi unde sunt acum. Acest lucru ne interesează mai puţin, dar este necesar pentru a se stabili dacă migrarea a avut loc”, spune prefectul.
Primarii care candidează din partea altor partide, la mâna secretarilor
Băişanu a explicat că în cazul primarilor, încetarea de drept a mandatului, înainte de expirarea duratei normale, are loc atunci când acesta pierde, prin demisie, calitatea de membru al partidului pe a cărui listă a fost ales. În ceea ce priveşte consilierii locali şi judeţeni, dar şi viceprimarii, încetarea mandatului înainte de termen are loc în momentul pierderii calităţii de membru al partidului pe listele căruia a fost ales, atât prin demisie cât şi prin demitere.
Potrivit prevederilor legale, pentru primarii care se află în situaţia precizată anterior, prefectul emite un ordin prin care constată încetarea mandatului, care va avea la bază un referat semnat de secretarul localităţii respective, precum şi actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului.
În cazul consilierilor locali şi judeţeni, încetarea de drept a mandatului se constată de către Consiliul Local, respectiv de Consiliul Judeţean, la propunerea primarului ori, după caz, a preşedintelui administraţiei judeţene sau a oricărui consilier.
(16 mai 2008, 17:25:52