Spitalul Judeţean de Urgenţă extinde gama operaţiilor realizate pe cale laparoscopică după achiziţionarea unui nou aparat ce va fi folosit pentru intervenţii în sfera ginecologică la femei, pe stomac, dar şi pentru extirparea apendicelui.
Ieri, în conferinţă de presă, managerul general al unităţii, dr. Doina Ganea Motan, a declarat că echipamentul a sosit printr-un program al Ministerului Sănătăţii Publice, costă aproximativ 6,5 milioane de lei şi poate fi folosit şi în scop de investigaţie, nu doar terapeutic.
Medicul a arătat că noul aparat, care completează dotarea existentă la acest capitol, a fost deja instalat într-una din sălile de operaţie şi urmează a fi dat în funcţiune în cel mai scurt timp.
La rândul său, şeful secţiei Chirurgie Generală, dr. Sorin Hâncu, a precizat că un astfel de aparat performant, marca Olympus, care permite efectuarea intervenţiilor chirurgicale laparoscopice şi pentru alte tipuri de afecţiuni decât cele ale vezicii biliare, va reduce considerabil perioada de convalescenţă a pacienţilor, ceea ce înseamnă economii pentru spital.
Intervenţia chirurgicală poate fi înregistrată şi vizionată ulterior
“Bolnavii operaţi se recuperează mai repede şi perioada de internare se reduce cu 3 – 4 zile”, a punctat medicul, adăugând că noul echipament oferă şi posibilitatea înregistrării, pe un CD, a întregii intervenţii chirurgicale.
La Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, laparoscopia - metodă minim invazivă, prin care se evită tăietura clasică - se practică din octombrie 1997. Anual, circa 450 de persoane sunt operate pe această cale, peste 90% din intervenţii fiind pentru vezica biliară.
Achiziţionarea de către spital a aparatului Olympus va creşte semnificativ numărul intervenţiilor prin laparoscopie, care au multiple avantaje în comparaţie cu cele clasice.
Amintim că, din 2008, toate operaţiile laparoscopice vor fi transmise la Bucureşti în format electronic. Aici, va fi înfiinţat Registrul Unic Naţional de Chirurgie Laparoscopică, care va permite o evidenţă exactă a numărului de intervenţii şi stocarea unor informaţii clare, legate printre altele de complexitatea procedurii, a complicaţiilor apărute, a deceselor înregistrate, în baza cărora pot fi trase anumite concluzii. În ţară, 60 de astfel de aparate noi au ajuns, prin programul derulat de Ministerul Sănătăţii Publice, în dotarea spitalelor.
(15 mai 2008, 14:07:15