Braconierii, dar şi pescarii legali ignoră perioada de prohibiţie, introdusă începând de pe 15 aprilie printr-un ordin comun al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi al Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile.
În cele trei săptămâni scurse de la intrarea în vigoare a ordinului ministerial, jandarmii din judeţ au aplicat opt amenzi şi au întocmit cinci dosare penale pe numele indivizilor prinşi la pescuit. Jandarmii au fost nevoiţi să întocmească dosare penale şi să aplice amenzi penale de minimum 150 de lei şi celor care pescuiau cu undiţa, în această perioadă fiind interzise toate tipurile de pescuit.
Indivizii au fost prinşi pescuind pe râurile Suceava şi Moldova, în mai multe zone ale judeţului.
Recent, pe malul râului Suceava, în dreptul comunei Dărmăneşti, jandarmii au prins în flagrant doi indivizi care, folosindu-se de plase monofilament, prinseseră fiecare în jur de 10 kilograme de peşte.
Oamenii legii ţin să avertizeze că vor intensifica controalele până la finele perioadei de prohibiţie, care se va încheia la mijlocul lunii iunie.
Amenzile pentru pescuit ilegal, suplimentate semnificativ
Printr-o serie de modificări legislative introduse recent, contravenţiile şi infracţiunile din domeniul piscicol sunt pedepsite mult mai aspru.
Comercializarea peştelui şi transportul ilegal al acestuia a devenit infracţiune. Mai mult, conform noii legi, toate bunurile folosite la săvârşirea de infracţiuni pot fi reţinute în vederea confiscării. Aici sunt încadrate ambarcaţiunile de pescuit, mijloacele de transport, practic toate bunurile cu care braconierul este prins în momentul săvârşirii infracţiunii.
O altă modificare foarte importantă pleacă de la valoarea amenzilor aplicate celor care pescuiesc fără autorizaţie sau permis de pescuit. Noile amenzi pleacă de la 300 de lei şi pot ajunge până la 600 de lei, în timp ce vechile sancţiuni erau cuprinse între 80 şi 120 de lei.
(10 mai 2008, 11:13:10