Avioanele care aduc periodic în ţară infractori români, extrădaţi din Occident, sunt pline cu suceveni.
Potrivit statisticilor existente la nivelul Serviciului de Investigaţii Criminale, compartimentul „Urmăriri”, la capitolul infractori extrădaţi, judeţul Suceava este pe locul II pe ţară, după Bucureşti, mare parte dintre urmăriţii internaţional prinşi provenind de pe meleagurile bucovinene.
Potrivit subinspectorului Iulian Damian, în 2007, nu mai puţin de 43 de persoane din judeţul nostru au primit bilet de avion din partea autorităţilor altor state, cu destinaţia penitenciarele din România.
În majoritatea cazurilor, pe numele urmăriţilor internaţional expediaţi din străinătate direct în puşcăriile româneşti existau mandate de executare a pedepsei cu închisoarea.
În prezent, lista sucevenilor daţi în urmărire generală de Poliţie cuprinde aproximativ 300 de nume, fel de fel de indivizi, căutaţi pentru mai toate categoriile de fapte, de la furturi, la violuri, tâlhării, înşelăciuni, la fapte de mare violenţă.
Peste 200 dintre aceştia sunt daţi şi în urmărire internaţională, întrucât există informaţii că au părăsit ţara, încercând să scape de celulele ce le-au fost rezervate fugind în străinătate.
Prins la nouă ani după ce-a comis o crimă
În ultimii ani, o bună parte dintre urmăriţii internaţional care se gândeau că nu vor mai ajunge în spatele gratiilor, odată fugiţi din ţară, şi-au dat seama că s-au înşelat.
Este, de exemplu, cazul suceveanului Ilie Virgil Oroşanu (34 de ani), care figura până acum câteva luni ca urmărit internaţional, fiind căutat pentru o crimă comisă în 1998. Deşi au trecut aproape nouă ani de atunci, iar suceveanul cu siguranţă îşi luase gândul că va mai răspunde pentru fapta sa, spre sfârşitul anului trecut, Oroşanu a fost prins în Belgia. Cum pe numele său exista un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea pentru omor deosebit de grav şi tâlhărie, fiind condamnat la 25 de ani de puşcărie, suceveanul a fost extrădat în România, fiind trimis „la pachet” împreună cu alţi 14 infractori români.
Şi Aurel Cezar Săvuţ, în vârstă de 25 de ani, din municipiul Suceava, a crezut că dacă va fugi în Spania, va scăpa de puşcărie. În 2004, tânărul, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice la volanul unui autoturism, a accidentat grav o persoană, dar a fugit de la locul accidentului. A fugit până în Spania, unde a fost prins acum câteva luni, primind un bilet gratuit spre România şi un „bonus” de doi ani de închisoare.
Lista infractorilor extrădaţi în ultimii ani cuprinde zeci şi zeci de nume, numai în ultimele două luni îmbogăţindu-se cu alte şapte exemple.
Circa 800 de suceveni, infractori în Occident
Suceava a fost şi este în continuare considerat drept unul dintre judeţele care livrează infractori pe bandă rulantă în Occident, sute de suceveni figurând în evidenţele Poliţiei printre hoardele de români care comit fărădelegi în străinătate.
Subinspectorul Ştefan Istrătoaie, ofiţer în cadrul Compartimentul pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor săvârşite de cetăţenii români în străinătate de la nivelul Serviciului de Investigaţii Criminale al IPJ Suceava, ne-a declarat, ieri, că alte câteva sute de suceveni figurează în baza de date a Poliţiei că au săvârşit infracţiuni în afara graniţelor ţării sau sunt suspecţi că au comis fapte penale pe teritoriul altor state.
Practic, poliţiştii acestui compartiment primesc periodic informări despre sucevenii care încalcă legea în Occident sau despre care există bănuiala că ar fi implicaţi în activităţi ilegale. Nu în ultimul rând, atunci când poliţiştii suceveni obţin informaţii despre tot felul de specimene din judeţul nostru care intenţionează să plece în străinătate pentru săvârşirea de infracţiuni, informaţiile cu pricina sunt trimise mai departe autorităţilor statelor respective.
În prezent, lista sucevenilor care au comis sau sunt suspecţi că ar fi comis fărădelegi în afara României cuprinde aproximativ 800 de nume.
Numărul sucevenilor care au comis infracţiuni în afara graniţelor ţării este cu siguranţă mult mai mare, dar nu există încă o „contabilizare” a acestora, întrucât informările trimise poliţiştilor suceveni cuprind doar date despre faptele penale mai deosebite, considerate grave în Occident.
Furturile, specialitatea casei
Conform celor declarate de subinspectorul Istrătoaie, ţările în care infractorii de export îşi fac de cap sunt Italia, Spania, Belgia, Germania, Franţa şi Marea Britanie.
Dintre infracţiunile săvârşite de aceştia, aproximativ jumătate sunt furturile. Totuşi, nu lipsesc din seria fărădelegilor comise de suceveni în Occident, tâlhăriile, infracţiunile de violenţă, de fals, precum şi cele de proxenetism şi prostituţie.
Ca zone din care provin aceste specimene, în top se află Rădăuţiul, Vicovul de Sus şi municipiul Suceava.
( 9 mai 2008, 11:30:09