Populaţia Sucevei va avea posibilitatea efectuării unor investigaţii imagistice, prin Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN). Informaţia a fost lansată ieri, în conferinţă de presă, de directorul Policlinicii Bethesda, dr. Ştefan Puşcaşu, care a anunţat că a achiziţionat un astfel de aparat, în valoare de peste 1 milion de euro, ce urmează a fi dat în uz în aproximativ două săptămâni.
Medicul a precizat că dispozitivul care a fost cumpărat în leasing împreună cu societatea Prima Medical Bucureşti permite, prin configuraţia deschisă, o examinare confortabilă, inclusiv a pacienţilor cu claustrofobie, şi urmează a fi manipulat de doi medici cu un grad înalt de specializare.
El a arătat că pentru a ridica standardele asistenţei sanitare sucevene, unitatea pe care o conduce a achiziţionat şi un echipament de endoscopie rinusală, în valoare de 38.000 euro, produs de cea mai bună firmă de pe piaţă şi care va fi utilizat de doi medici angajaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă, dr. Claudia Ionese şi dr. Radu Gheorghiu.
Ce este endoscopia rinosinusală şi care sunt avantajele ei
Dr. Ştefan Puşcaşu a explicat că endoscopia rinusală este utilizată în practică în scop explorator (diagnostic) sau terapeutic (chirurgical).
„Obiectivul endoscopiei nazale este de a folosi endoscopul pentru a decela semne discrete ale bolilor inflamatorii, de a localiza căile de drenaj ale mucusului, cu semnificaţie patogenică pentru sinuzitele cronice recidivante. Examenul endoscopic serveşte şi la diagnosticul precoce al leziunilor tumorale, al unor anomalii vasculare sau la evaluarea extensiilor tumorale din regiuni învecinate. Corpii străini nazali sau sinusali, fazele precoce ale polipozelor şi, în general, orice modificări patologice din zone , imposibil de examinat prin alte metode, reprezintă tot atâtea motive de a practica o endoscopie nazo-sinusală în scop diagnostic”, a spus medicul.
El a adăugat că printre indicaţiile endoscopiei nazale se numără sinuzitele cronice recidivante, cefaleea de origine nazală, epistaxisul recidivant de cauză locală, tulburările de miros (hiposmia, anosmia), tumori nazo-sinusale, otitele medii cronice, obstrucţia nazală cronică.
„Endoscopia folosită în scop chirurgical are indicaţii multiple, de la tratamentul chirurgical al sinuzitelor, polipozelor nazale, hipertrofia cornetului inferior, epistaxisuri recidivante, corpii străini rinosinusali, până la intervenţii la baza craniului. Chirurgia endoscopică este mai puţin invazivă faţă de metodele clasice, are o precizie mai mare în îndepărtarea leziunilor respective, restabilirea ventilaţiei normale şi a drenajului mucociliar, asta favorizând o recuperare mai rapidă a pacientului”, a completat directorul Policlinicii Bethesda.
( 8 mai 2008, 11:20:42