Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava a răspuns ieri acuzaţiilor aduse marţi, de directorul unităţii sanitare Bethesda, dr. Ştefan Puşcaşu, cum că licitaţia pentru adjudecarea contractului de prestări servicii şi investigaţii cu computerul tomograf a fost aranjată.
În cadrul unei conferinţe de presă, managerul general al unităţii, dr. Doina Ganea Motan, a explicat termenii în care s-a derulat licitaţia, arătând că scandalul a fost declanşat de interesele total opuse ale părţilor implicate.
Argumentele conducerii Spitalului
„Noi am avut interesul să oferim servicii de tomografie computerizată de calitate şi permanente, el a avut interesul să câştige. Pentru că nu a putut să se înscrie la licitaţie, deoarece nu a întrunit condiţiile impuse de noi, a fost eliminat şi a ieşit acest conflict”, a spus medicul, adăugând că, pentru a-şi atinge scopul, dr. Ştefan Puşcaşu a venit cu o soluţie a cărei punere în aplicare s-ar fi situat în afara legii.
„Ne-a propus să facem în aşa fel încât jumătate din servicii să le câştige el, iar jumătate firma Explora. Am discutat aspectul cu directorul administrativ al spitalului, care a spus că un asemenea lucru este ilegal. În aceste condiţii, i-am comunicat dr. Ştefan Puşcaşu că nu are decât două posibilităţi, ori nu se înscrie la licitaţie ori face contestaţie, el alegând ultima variantă”, a punctat dr. Doina Ganea Motan.
Şeful Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava a explicat şi motivele pentru care a impus controversatele condiţii de participare la negocierea contractului de prestări servicii de investigaţii cu computerul tomograf. Astfel, medicul a arătat că a cerut aparat mai performant, cu cel puţin şase slice-uri şi nu cu patru, cum are Bethesda, din raţiuni legate de precizia diagnosticului şi protecţia pacientului la iradieri.
„Computerul tomograf cu mai puţin de 6 slice-uri ar mări timpii de examinare a bolnavului, ceea ce înseamnă o iradiere crescută a acestuia. În plus, rezoluţia imaginilor obţinute este mai slabă, ceea ce poate duce la greşeli de interpretare şi implicit de diagnostic. Criteriile tehnice impuse în caietul de sarcini au fost stabilitate în aşa manieră încât să corespundă necesităţii autorităţii contractante, ţinându-se cont şi de cerinţele pe care le-a avut Ministerul Sănătăţii la licitaţiile organizate. Nu înţeleg de ce trebuia să aduc în mod special acel caiet de sarcini la puterea lui (n.r. directorului de la Bethesda)”, a spus dr. Motan.
Preţurile plătite firmei Explora
Prezent la conferinţa de presă de ieri, noul purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă, dr. Tiberiu Brădăţan, a precizat că unitatea pe care o reprezintă nu a risipit banul public, având în vedere că preţurile negociate cu firma Explora pentru serviciile de tomografie oferite spitalului sunt sub cele negociate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava.
Potrivit medicului, de pildă, pentru o examinare cranio-cerebrală, spitalul va plăti firmei Explora 230 lei, preţul negociat de CAS fiind de 248 lei, pentru torace va plăti 255 lei faţă de 280 lei, pentru abdomen - 255 lei faţă de 283 lei, pentru pelvis - 245 faţă de 266, iar pentru coloana vertebrală - 250 lei faţă de 263 lei.
„La toate segmentele corpului s-a obţinut o scădere a preţului de referinţă dat de CAS. În aceste condiţii, în mod categoric nu se poate vorbi de un deserviciu adus pacienţilor, asiguraţilor”, a punctat responsabilul de relaţiile cu presa al Spitalului Judeţean de Urgenţă.
( 8 mai 2008, 11:35:37
si puscasu incearca sa pacaleasca sucevenii cu tomograful lui obosit cu 4 slice-uri.....