Sala de şedinţe a Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Suceava s-a dovedit neîncăpătoare ieri, pentru aproape 250 de persoane din şase judeţe ale Moldovei, venite să se informeze despre ce le oferă Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), instrumentul prin care Uniunea Europeană acordă finanţări pentru zeci de investiţii în agricultură şi nu numai.
Întâlnirea de informare, la care au participat reprezentanţi ai conducerii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi ai altor autorităţi din domeniu, dar şi directori ai unor bănci dispuse să acorde credite celor care vor să demareze o investiţie, a atras fermieri, reprezentaţi ai firmelor de consultanţă, ai autorităţilor publice locale, potenţiali beneficiari ai proiectelor, din Neamţ, Botoşani, Bacău, Vaslui, Iaşi şi Suceava.
În cadrul întâlnirii s-au dat asigurări că programul va putea fi accesat de oricine va întocmi un proiect serios, dosarele urmând a fi primite în mai multe sesiuni. Cele trei măsuri deja lansate au fost prezentate în detaliu, cei interesaţi aflând totul despre procedura administrativă şi documentele necesare pentru proiecte.
Ce oferă PNDR
PNDR, numit şi „noul SAPARD”, oferă în momentul de faţă posibilitatea de obţinere de finanţări de până la 75% din valoarea proiectului, în cadrul a trei măsuri.Măsura 322 se adresează în principal primăriilor şi vizează obţinerea de bani pentru construirea de drumuri ori pentru renovarea de cămine culturale, primării ori grădiniţe.
Printr-o altă măsură, 121, se pot obţine bani pentru modernizarea exploataţiilor agricole. Persoane fizice autorizate, asociaţii familiale ori persoane juridice pot obţine fonduri pentru construirea ori modernizarea unor clădiri ce ar urma să fie utilizate pentru producţia agricolă. Tot în cadrul acestei măsuri pot fi obţinuţi bani şi pentru construirea sau modernizarea fermelor de vaci de lapte, serelor ori pentru înfiinţarea plantaţiilor viticole şi a pepinierelor de viţă de vie.
Ultima măsură, 123, vizează creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere. Prin această măsură pot fi obţinuţi bani pentru achiziţionarea de utilaje, mijloace de transport, dar şi pentru cumpărarea de terenuri folosite pentru construcţii cu scop administrativ şi de producţie. Şi pe sectorul forestier, pot întocmi proiecte cei care vor să-şi modernizeze unităţile de debitare, instalaţiile, maşinile, echipamentele necesare ori să-şi cumpere mijloace de transport specializate.
( 7 mai 2008, 15:41:28