Ploile căzute în exces în ultima perioadă dau mari bătăi de cap agricultorilor din judeţul Suceava. Deoarece luna aprilie, când în fiecare an se realizau majoritatea însămânţărilor de primăvară, a fost total improprie efectuării acestor lucrări din cauza ploilor, iar luna mai a debutat sub aceleaşi auspicii, s-a ajuns la o situaţie fără precedent în ultimii ani.
Dintre cele 112.847 de hectare de teren agricol din judeţ care ar trebui însămânţate în această primăvară, până ieri erau puse culturi pe doar 28.396 de hectare, de unde rezultă un procent de doar 25%.
„Pentru această perioadă a anului este foarte puţin. În mod normal acum trebuia să avem însămânţată cel puţin 90% din suprafaţă. Principalele culturi, cartoful, porumbul, orzul, orzoaica de primăvară ori grâul de primăvară, trebuiau să fie însămânţate în totalitate la începutul lunii mai”, a declarat Dumitru Parasca, şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Suceava.
Aproape 20% din terenul agricol nici măcar nu a fost arat
Foarte îngrijorător este că la această dată există în jur de 20.000 de hectare de teren agricol, reprezentând aproape 20% din suprafaţa ce trebuie însămânţată, care nu au fost nici măcar arate, din cauză că vremea nu le-a permis oamenilor să efectueze aceste lucrări.
„În unele zone ale judeţului au căzut şi 100 de litri de precipitaţii pe metrul pătrat. Dacă de astăzi (n.r. ieri) nu mai plouă, avem nevoie de aproape două săptămâni ca terenul să devină optim pentru însămânţări. Asta înseamnă că în cel mai bun caz vom încheia campania de primăvară la 1 iunie, de unde ar rezulta o întârziere de cel puţin trei săptămâni faţă de normal”, a explicat Parasca, subliniind că toate culturile vor fi compromise într-un procent mai mic sau mai mare, funcţie de evoluţia climatică de pe parcursul anului.
Dacă însă vor mai cădea precipitaţii şi în următoarea perioadă, iar însămânţările nu se vor mai putea face până la 1 iunie, vom putea vorbi de un adevărat dezastru în agricultură.
Porumbul deja însămânţat putrezeşte în pământ
Din păcate, nici cei care au apucat să-şi însămânţeze terenurile nu au motive să stea prea liniştiţi. Din cauza umidităţii excesive a solului, mai ales în cazul porumbului, sămânţa a putrezit, condiţii în care agricultorii vor trebui să mai însămânţeze o dată.
O soluţie pentru obţinerea unei producţii cât de cât mulţumitoare ar fi folosirea, la însămânţare, a hibrizilor extratimpurii, care ajung la maturitate într-o perioadă de timp mai scurtă, dar la care din start producţia obţinută este mai mică.
„Dacă vom avea o toamnă mai târzie, care să permită să lăsăm lucrările în pământ până în octombrie sau chiar mai târziu, s-ar putea să compensăm pierderile cauzate de întârzierea de acum”, a concluzionat Dumitru Parasca.
( 6 mai 2008, 14:54:02