Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 mai 2008 - Anul XIII, nr. 104 (3785)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Îngrijorare

Agricultura din judeţ, compromisă de ploaie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ploile căzute în exces în ultima perioadă dau mari bătăi de cap agricultorilor din judeţul Suceava. Deoarece luna aprilie, când în fiecare an se realizau majoritatea însămânţărilor de primăvară, a fost total improprie efectuării acestor lucrări din cauza ploilor, iar luna mai a debutat sub aceleaşi auspicii, s-a ajuns la o situaţie fără precedent în ultimii ani.

Dintre cele 112.847 de hectare de teren agricol din judeţ care ar trebui însămânţate în această primăvară, până ieri erau puse culturi pe doar 28.396 de hectare, de unde rezultă un procent de doar 25%.

„Pentru această perioadă a anului este foarte puţin. În mod normal acum trebuia să avem însămânţată cel puţin 90% din suprafaţă. Principalele culturi, cartoful, porumbul, orzul, orzoaica de primăvară ori grâul de primăvară, trebuiau să fie însămânţate în totalitate la începutul lunii mai”, a declarat Dumitru Parasca, şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Suceava.

 

Aproape 20% din terenul agricol nici măcar nu a fost arat

Foarte îngrijorător este că la această dată există în jur de 20.000 de hectare de teren agricol, reprezentând aproape 20% din suprafaţa ce trebuie însămânţată, care nu au fost nici măcar arate, din cauză că vremea nu le-a permis oamenilor să efectueze aceste lucrări.

„În unele zone ale judeţului au căzut şi 100 de litri de precipitaţii pe metrul pătrat. Dacă de astăzi (n.r. ieri) nu mai plouă, avem nevoie de aproape două săptămâni ca terenul să devină optim pentru însămânţări. Asta înseamnă că în cel mai bun caz vom încheia campania de primăvară la 1 iunie, de unde ar rezulta o întârziere de cel puţin trei săptămâni faţă de normal”, a explicat Parasca, subliniind că toate culturile vor fi compromise într-un procent mai mic sau mai mare, funcţie de evoluţia climatică de pe parcursul anului.

Dacă însă vor mai cădea precipitaţii şi în următoarea perioadă, iar însămânţările nu se vor mai putea face până la 1 iunie, vom putea vorbi de un adevărat dezastru în agricultură.

 

Porumbul deja însămânţat putrezeşte în pământ

Din păcate, nici cei care au apucat să-şi însămânţeze terenurile nu au motive să stea prea liniştiţi. Din cauza umidităţii excesive a solului, mai ales în cazul porumbului, sămânţa a putrezit, condiţii în care agricultorii vor trebui să mai însămânţeze o dată.

O soluţie pentru obţinerea unei producţii cât de cât mulţumitoare ar fi folosirea, la însămânţare, a hibrizilor extratimpurii, care ajung la maturitate într-o perioadă de timp mai scurtă, dar la care din start producţia obţinută este mai mică.

„Dacă vom avea o toamnă mai târzie, care să permită să lăsăm lucrările în pământ până în octombrie sau chiar mai târziu, s-ar putea să compensăm pierderile cauzate de întârzierea de acum”, a concluzionat Dumitru Parasca.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Agricultura din judeţ, compromisă de ploaie.
 Vizualizări articol: 1348 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Agricultura din judeţ, compromisă de ploaie4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Semanatul trimis de
( 6 mai 2008, 14:54:02
Nu mai semanam nimic ca au inceput candidatii sa semene promisiunii electorale....
1.1  RE: Semanatul trimis de
( 6 mai 2008, 15:18:51
Aici iti dau dreptate dar daca alegem un fost ministru al agriculturi la consiliu judetean sunt sigur ca se vor schimba unele lucrui si daca la alegerile parlamentare vor fi castigate de PDL vreau sa va asigur ca vom avea ministru al agriculturi din suceava
2.   Subventii trimis de
( 6 mai 2008, 15:08:12
poate cineva din conducerea apia sa ne spuna si noua de ce se intarzie atat cu plata subventiilor la hectar; si de ce isi bat joc de tarani care stau la usile centrui apia pentru asi depune cererile pentru subventii pe 2008.

Credeti ca tarani aia de care va bateti joc se numesc fermieri in europa cum ii numiti voi;rusine sa va fie comunistilor vati batut joc de tarani tot timpu

Va bateti joc pentru ca sunt niste amarati de batrani ,pentu ca am fost astai acolo si nu am vazut tineri ci doar batrani care abea mergeau ,daca erau tineri sunt sigur ca va sreau usile la costarneata aia.VREAU SA FAC UN APEL LA TINERI CARE AU MAI RAMAS IN JUDETUL ASTA SA IA MASURI IN LEGATURA CU CE SE INTAMPLA SI SA SE INTOARCA LA TARA SI SA PUNA MANA LA TRABA CA LATFEL SA DUS DRACULUI AGRICULTURA ROMANIEI CU RESPECT BLONDU JYONY

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei