Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Suceava monitorizează populaţia din Milişăuţi şi Iaslovăţ, localităţi inundate după ploile torenţiale care au căzut joi, 1 mai, şi a luat o serie de măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirilor.
Ieri, directorul executiv al instituţiei, dr. Odette Nicolae, a anunţat că în aceste zone au fost afectate 80 de gospodării, 16 case, 32 anexe gospodăreşti, 30 latrine şi au fost inundate 80 de fântâni.
Medicul a arătat că nu s-au consemnat persoane evacuate, sinistrate sau care să aibă nevoie de asistenţă medicală, dar 39 de locuitori, dintre care 10 copii, sunt supravegheaţi din punct de vedere epidemiologic.
De asemenea, au fost luaţi în evidenţe, în vederea vaccinării împotriva unor boli transmisibile, 20 de adulţi şi 10 copii. În acelaşi timp, au fost dezinfectate toate cele 80 de fântâni inundate din cele două localităţi.
Populaţia, sfătuită să bea apă îmbuteliată sau fiartă şi răcită
Dr. Odette Nicolae a precizat că o echipă de intervenţie a ASP Suceava a fost mobilizată în teritoriul afectat de inundaţii şi a plecat pe teren încă de la primele ore ale dimineţii de 2 mai, pentru a evalua efectele inundaţiilor asupra sănătăţii populaţiei şi a institui primele măsuri preventive.
Potrivit medicului, au fost contactaţi imediat medicii de familie, precum şi primarii celor două localităţi afectate de ploile torenţiale, iar pentru prevenirea apariţiei îmbolnăvirilor în rândul populaţiei au fost demarate o serie de acţiuni de supraveghere epidemiologică a populaţiei.
Este vorba de raportarea imediată a unor afecţiuni, respectiv boli diareice nespecifice, holeră, febră tifoidă, tetanos, hepatită acută virală de tip A, dizenterie, boli cu transmitere aerogenă (tuberculoză, rujeolă, rubeolă, oreion, varicelă etc.) şi de vaccinarea anti-hepatită A a copiilor între 1 şi 14 ani şi anti-tetanos a adulţilor în vârstă de peste 24 ani.