Trei familii care locuiesc într-un imobil al Primăriei Suceava, pe strada Oituz nr. 13, îşi împart injurii şi ameninţări ca la uşa cortului. Elena Ioniţă, mamă a şapte copii (doar trei mai locuiesc cu părinţii), le acuză pe două femei (mamă şi fiică), care locuiesc în demisolul casei (un fel de boxă cu două încăperi foarte mici) că fac scandal noaptea, după ce consumă băuturi alcoolice.
Femeia s-a plâns că nu poate dormi din cauza bătăilor şi zgomotelor produse de vecinele de la subsol. Copiii ei nu îşi pot face lecţiile şi nu se pot odihni din cauza celor două femei. Aceste acuzaţii au fost susţinute şi de Liliana Climov, care locuieşte în acelaşi imobil, la etajul unu, împreună cu fiul ei în vârstă de 18 ani. Şi aceasta s-a plâns de agresivitatea celor două chiriaşe.
Nu plătesc apa consumată
Locatarele acestui imobil ne-au mai semnalat şi mizeria care se află în jurul punctului sanitar din curtea casei, dând vina tot pe cele două femei de la subsol. Corina Zuzu, în vârstă de 70 de ani, şi fiica ei, Lăcrămioara Andrieş, în vârstă de 46 de ani, au fost acuzate de către vecine că zilnic consumă apă de la pompa din curte, fără să plătească nici un leu.
S-a mai alăturat discuţiei şi o vecină de la o casă particulară alăturată, Doina Cibireac, care, de asemenea, ne-a spus că nu a mai văzut atâta agresivitate verbală, şi nu numai, la Lăcrămioara Andrieş, care, după cum ne-a spus vecina, îşi bate frecvent mama, fapt confirmat şi de locatarele casei sociale.
Haos la demisol
Am bătut la uşa unde locuiesc cele două femei reclamate, la demisol. Ce am văzut acolo, este greu de descris. O adunătură de haine, vase nespălate, pungi cu tot felul de acareturi, două paturi, o masă, câteva scaune rupte, toate adunate în două cămăruţe foarte înguste. Şi totuşi, în acest univers trăiesc două fiinţe, mamă şi fiică. Deşi şi-au dat seama că nu venim să le facem o vizită de curtoazie, ne-au poftit politicos în casă şi au dorit să-şi susţină punctul lor de vedere.
Dactilografă de frunte
Corina Zuzu, fostă dactilografă la Tribunalul Suceava şi la Centrul de Proiectări Suceava, de unde a ieşit la pensie (700 de lei), ne-a povestit că a fost evacuată, în 2004, dintr-o locuinţă socială din Burdujeni, un apartament cu trei camere, din cauza datoriilor acumulate la asociaţie.
„Ne-au adus aici şi chiar din prima zi au început conflictele cu asta de sus (Elena Ioniţă), care nu lucrează nicăieri şi tot ne stă în cale şi sună la Poliţie, la Primărie, ne terorizează. Eu am slăbit, am 43 de kilograme din cauza nervilor. Mă consum nervos foarte tare. Am fost una dintre cele mai bune dactilografe, şi acum, la bătrâneţe, astea, vecinele, vor să mă scoată în stradă şi să mă trimită la azil”, ne-a povestit femeia.
Fiica femeii a ţinut să completeze că nu este lăsată de vecine să ia apă de la pompă. „Aduc apă cu sticlele din piaţă. Ne-a înfundat soba şi ne-am încălzit toată iarna la un reşou, unde pregătim şi mâncarea. Plătim câte 200 de lei curentul electric. Este mizerie, uitaţi-vă, dar unde să le punem, cum să ne spălăm, nu avem baie, facem la găleată”, se plânge femeia.
Izolată în casă, de frica unui câine
Lăcrămioara Andrieş primeşte un ajutor social de la Primărie. Ea suferă de etilism, dar pentru această stare patologică nu poate primi grad de handicap.
Pe Corina Zuzu am găsit-o lovită la ochi. Nu a dorit să spună cine a lovit-o. Nu au recunoscut că ar consuma alcool. Femeile se plâng că nu pot ieşi din casă din cauza unui câine pe care familia Ioniţă îl ţine mereu dezlegat în curte. De frica animalului, Lăcrămioara spune că sare pe geam şi se duce să cumpere mâncare, iar mama ei, destul de bolnavă şi foarte slăbită, iese din ce în ce mai rar din casă. Pe faţa ei se vede suferinţa, dar şi o îndârjire, o ură împotriva celor care vor s-o ducă la azil, la un cămin, fără voinţa ei.
Conflicte vechi
Reprezentanţii Primăriei Suceava cunosc acest caz, mai ales că aproape săptămânal Elena Ioniţă este la uşa lor. Aceasta aduce acuze împotriva celor două femei de la demisol. Nu s-a întâmplat şi invers. Şefa Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Suceava, Narcisa Marchitan, ne-a confirmat că cele două femei au fost evacuate dintr-un apartament din Burdujeni din cauza datoriilor.
„Locatarii care stăteau în acelaşi bloc cu Corina Zuzu şi fiica ei Lăcrămioara riscau să fie tăiaţi de la utilităţi din cauza datoriilor uriaşe acumulate de aceste rău-platnice. Nu puteam să le lăsăm în drum, şi s-a găsit această soluţie. Din câte ştiu eu, şi Elena Ioniţă este o femeie mai vulcanică, care a consumat sau poate mai consumă băuturi alcoolice, motiv pentru care nu este greu să se işte conflicte între cele două familii. Elena Ioniţă mai are trei copii minori, care beneficiază de masă gratuită la Cantina de Ajutor Social”, ne-a explicat Marchitan.
Convieţuire liniştită?
Dorinţa familiei Ioniţă este ca cele două femei de la demisol să fie scoase din acea locaţie. Evacuarea nu se poate face chiar aşa uşor. Marchitan ne-a mai spus că aceste femei au un contract cu Primăria şi, oricum ar fi, nu pot fi scoase în stradă. Pe de altă parte, Corina Zuzu are o pensie destul de mare, poate să se întreţină singură şi să o ajute şi pe fiica ei. Pentru scandalurile produse de-a lungul timpului, din noiembrie 2004 şi până acum, cele două femei au fost amendate în repetate rânduri de Poliţia Comunitară, fără ca acestea să-şi plătească amenzile.
„Eu cred că în acest caz nu se doreşte o convieţuire liniştită. Din câte îmi amintesc, înainte de a se muta în acest imobil Corina Zuzu, Elena Ioniţă nu se înţelegea nici cu Liliana Climov. După ce fiica acesteia s-a mutat în altă locuinţă, se pare că s-au mai liniştit apele. Pot să vă spun că Serviciul Locativ din cadrul Primăriei Suceava, la care au ajuns mai multe reclamaţii din partea Elenei Ioniţă, a intervenit în repetate rânduri (pentru curăţenie, repararea sobelor, construirea unei băi la demisol”, a mai completat şefa Direcţiei de Asistenţă Socială Suceava.