Spectacol inedit, cu vedete necuvântătoare. În ciuda vremii nefavorabile, expoziţia chinologică organizată duminică, în parcarea centrului comercial Shopping City Suceava, a atras mii de vizitatori, pe parcursul celor aproape opt ore de concurs.
De la arţăgoşii şi fioroşii câini de luptă şi pază, până la câini care îţi încap în palmă, lipindu-se de tine, pentru a primi căldură, spectatorii, copii şi adulţi, au avut ce admira ore în şir.
Fiind vorba de o competiţie naţională, desemnare a titlului C.A.C. (certificat de aptitudini pentru campionat), concurenţii – câinii şi stăpânii lor, au venit din toată ţara, dar numărul sucevenilor înscrişi în concurs a fost foarte mare.
Câinii ciobăneşti – preferaţii publicului
Tocmai de aceea, câinii ciobăneşti au predominat ca prezenţă, fiind preferaţii publicului, atât datorită staturii lor impresionante, a varietăţilor de culori şi tipuri de blană, cât şi datorită blândeţii de care dădeau dovadă majoritatea acestor “giganţi”, care lăsau copiii entuziasmaţi să se prindă cu mânuţele de blana lor şi stăteau liniştiţi, ca lumea să se pozeze cu ei.
Nu lipseau însă nici exemplarele agresive, care săreau la toţi, fără discernământ, care trebuiau ţinuţi deoparte, ca să nu muşte pe trecători.
Printre rasele de ciobăneşti prezente în concurs s-a numărat ciobănescul românesc carpatin, ciobănescul de Berna, ciobănescul caucazian, ciobănescul australian, ciobănescul românesc de Bucovina şi ciobănescul mioritic, dar şi ciobănescul german – câinii lupi, cum li se spune în popor, care au fost prezenţi într-un număr destul de restrâns faţă de alte ediţii.
Record la numărul de rase înscrise în competiţie
Expoziţia a fost apreciată de organizatori – Asociaţia Chinologică a judeţului Suceava, ca fiind una record, în privinţa numărului de rase înscrise în concurs – 48 de rase, dar şi ca număr de vizitatori, chiar dacă norii şi ploaia i-au făcut pe mulţi alţii să rămână în casele lor.
De altfel, multitudinea de rase prezente a fost şi unul dintre motivele pentru care publicul a rămas ore în şir la concurs, plimbându-se în toate direcţiile, pentru a vedea unele exemplare de care nici măcar nu a auzit vreodată, sau pentru a căuta reprezentanţi ai unor rase îndrăgite.
Dacă exemplarele mai agresive de Amstaff, Bullterrier, Rottweiller, Bulldog englez şi doberman erau ţinute pe laterale, departe de public, pentru evitarea unor eventuale accidente, în schimb, câinii de vânătoare şi de companie, precum Foxul sârmos, Yorkie, Aierdale Terrier, Jack Russel-ul Terrier, basset-ul, dalmaţienii, copoii ardeleneşti, bracul german, Golden Retriever, Labrador, Cocker Spaniel, Lagotto Romagnolo, Whipet şi Teckel erau mereu înconjuraţi de oameni, care îi alintau sau care priveau cum se joacă ei cu stăpânii lor.
Atracţie şi distracţie
Expoziţia a fost animată şi de prezenţa unor rase rare, precum Mastifful tibetan, câinele de apă italian, Border Collie şi Jack Russel-ul Terrier, dar şi a unor rase cu aspect deosebit, precum micuţii şi durduliii shar pei, cu ai lor “colăcei” de piele, agitaţii boxeri, masivii Terra Nova şi St. Bernand, câinii zăpezii – husky şi akita inu, precum şi renumiţii Chow Chow, pufoşi, cu coamă ca de leu şi cu limba albastră, care căscau leneş, fără a fi intimidaţi de agitaţia din jur.
Copiii aduşi de părinţi la expoziţie alergau când să se joace cu câinii pitici, adeseori ţinuţi la piept, la căldurică, de stăpânii lor, când să admire imenşii dulăi ciobăneşti, exclamând cu voce tare „Ohhh!”, când vedeau cât sunt de mici în comparaţie cu ei.
Dintre cei 250 de câini participanţi la expoziţie, doar doi au primit titlul de “Best in show” C.A.C. (certificat de aptitudini pentru campionat), unul la categoria adulţi şi altul la juniori, concursul beneficiind de prezenţa a patru arbitri internaţionali, care au dat calificative fiecărui exemplar în parte, fiind acordate şi alte titluri şi premii, care recompensau atât câinii participanţi, cât şi stăpânii care i-au adus la competiţie.
( 5 mai 2008, 18:43:35