sâmbătă, 3 mai 2008 - Anul XIII, nr. 102 (3783)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

Situaţie

Risc de diagnostic eronat pentru 70% din unităţile sanitare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Aproximativ 70% din unităţile sanitare din judeţ, îndeosebi cabinete medicale individuale, nu verifică periodic aparatura medicală din dotare, aşa cum cere legea, şi nici nu deţin contracte cu firme acreditate în acest sens, care să garanteze buna funcţionare a acestora. Acest lucru înseamnă că unităţile sanitare în cauză nu oferă siguranţa unui diagnostic precis, în condiţiile în care nimeni nu controlează dacă dispozitivele medicale sunt corect calibrate.

 

„Orice aparat, chiar şi un tensiometru, trebuie controlat periodic”

Petru Nesteriuc, directorul Centrului Judeţean de Aparatură Medicală Suceava, arată că majoritatea unităţilor sanitare dispun de o dotare performantă, dar nu au contracte de service pentru dispozitivele pe care le utilizează, motiv pentru care există riscul ca acestea să dea erori. El a explicat că în acest context, diagnosticul stabilit ar putea fi complet greşit, ceea ce ar putea avea repercusiuni serioase asupra stării de sănătate a persoanei investigate.

”Nu se face verificarea, întreţinerea şi repararea aparaturii medicale, deşi tarifele pe oră pentru aşa ceva sunt la un sfert din cele practicate de medic pentru serviciile oferite. Din punct de vedere al dotării, în comparaţie cu alte judeţe, suntem la un nivel mediu, dar în ceea ce priveşte relaţiile medici-tehnicieni suntem sub medie. Orice aparat, chiar şi un tensiometru, trebuie controlat periodic de o persoană abilitată”, a spus Petru Nesteriuc, cu precizarea că pentru dispozitivele tehnice din cabinetele medicale individuale intervalul de verificare este de regulă semestrial sau anual, iar în cazul spitalelor unde utilizarea este mai intensă şi probabilitatea de defectare mai mare, verificarea se face lunar.

 

În ultimii ani, spitalele au investit serios în echipamente radiologice

Directorul Centrului de Aparatură Medicală Suceava a apreciat că, pe de altă parte, în ultimul timp, judeţul nostru a făcut paşi importanţi în ceea ce priveşte protecţia pacientului, în sensul că toată aparatura veche care avea un efect nociv din cauza iradierii a fost înlocuită.

El a arătat că instalaţiile de diagnoză radiologică folosite în spitalele din judeţ nu mai sunt depăşite din punct de vedere tehnic, în ultimii ani aceste unităţi sanitare făcând achiziţii serioase în ceea ce priveşte aparatura medicală.

Potrivit lui Petru Nesteriuc, condiţiile improprii de investigare din spitale, unde o parte destul de importantă din echipamentele radiologice era de la nivelul anilor ‘60 - ’70, au dispărut. 

Cele mai vechi dispozitive tehnice existente la ora actuală sunt din perioada ’89 – ’90 şi nu mai produc iradierea excesivă a pacienţilor sau  a personalului medical, obligat până nu demult să-şi exercite profesiunea în condiţii de risc înalt.

”Diferenţa între aparatele vechi şi noi constă în emisia de radiaţii, care la primele se face continuu, iar la celelalte în impulsuri. De asemenea, la aparatele vechi imaginea apare pe un ecran fotosensibil, iar la cele noi pe un monitor, diferenţă esenţială pentru medic şi pacient deoarece doza de iradiere este mult scăzută. La această oră, toată aparatura de explorare radiologică pentru scopie este cu monitor de ultimă generaţie. Aparate de tip vechi au mai rămas pentru grafie, unde imaginile sunt pe film. Este vorba de 5 bucăţi, respectiv la Spitalul Judeţean de Urgenţă, Policlinica Areni din Suceava, Spitalul Gura Humorului, Policlinica Fălticeni şi Spitalul Rădăuţi, dar care nu reprezintă un pericol mare pentru medic şi pacient, întrucât sunt pe flux de radiaţii, iar dozele sunt urmărite de o comisie naţională – CNCAN”, a punctat Petru Nesteriuc.

 

Doza de radiaţii care ajunge în organismul unui pacient va fi măsurată

Conform unui proiect al Ministerului Sănătăţii, doza de radiaţii care ajunge în organismul unui pacient, în urma unei investigaţii, va fi măsurată şi înregistrată într-o fişă specială. De asemenea, e posibil ca aceste informaţii să fie scrise şi în carnetul de sănătate, pentru ca medicii care prescriu astfel de investigaţii să ştie istoricul pacientului.

Specialiştii avertizează că prin tomografiile, mamografiile şi radiografiile dentare se acumulează în organism doze mari de radiaţii ionizante, care pot provoca boli grave genetice, endocrine şi chiar cancer.

Cel mai mare nivel de radiaţii ajunge în organism în urma unei tomografii computerizate, o singură expunere însemnând o doză de 200 de miliGrey. Asta, în comparaţie cu o radiografie dentară, care aduce o cantitate de zece ori mai mică. Periculoase sunt şi mamografiile şi radiografiile la nivelul oaselor, investigaţii care ar trebui recomandate doar atunci când s-au epuizat toate metodele clasice în diagnostic.

Cele mai sensibile organe la radiaţiile X sunt ochii, organele genitale şi glandele endocrine, iar cea mai mare doză de radiaţii este reţinută de mâini şi picioare.

Specialiştii mai atrag atenţia că doza de iradiere este cu atât mai scăzută, cu cât timpul de expunere e mai redus, iar aparatul folosit este de ultimă generaţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Risc de diagnostic eronat pentru 70% din unităţile sanitare.
 Vizualizări articol: 1423 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Risc de diagnostic eronat pentru 70% din unităţile sanitare5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Mai draga trimis de
( 3 mai 2008, 11:54:28
Cu alte cuvinte, fiecare cabinet/ unitate sanitara ar trebui sa incheie un contract de service cu firma privata a tovarasului Nesteriuc. De asta face gura porcusorul de Guineea, nu ca il doare de eroarea in cazul diagnosticelor puse pacientilor! Vine si schimbarea ta din functie, tovaraselule! Ai rabdare!
2.   Cine vorbeste!!!!!!!! trimis de
( 3 mai 2008, 12:21:22
Te-ai trezit vorbind, domnule nesteriuc!in parte, ai dreptate, adica, e bine ca iradierea populatiei sa fie facuta in scop diagnostic atunci cand trebuie si de catre cine trebuie, dar, abia acum auzi asta?nu stii de cata vreme spun acest lucru persoanele avizate sa o faca?nu spui nici o noutate.Dumneata ai obligatia sa asiguri functionarea aparaturii, nu sa iti dai cu parerea cate iradiere intra in organism la o investigatie, ptr ca, oricum, nu spui bine!!!!!!!!!!!!mai citeste!!!!!!!!!!!!!!ti-ai facut firma privata si acum umbli dupa clienti?dar cand erai chemat pentru aparatele spitalului si vesnic erai pe "teren",nu iti amintesti?veneai numai daca primeai ceva spaguta, altfel erai f ocupat!!!!uneori mai bine nu veneai, ca tot nu reparai nimic!!!!!!!
2.1  RE: Cine vorbeste!!!!!!!! trimis de
( 3 mai 2008, 13:58:17
Foarte grav.Indiferent daca are sau nu interese ing. Nesteriuc iradierea bolnavilor nejustificat ar trebui sa fie un semnal de alarma si o preocupare permanenta a unor organisme,altele decat cele care-i apara pe medici indiferent daca gresesc sau nu.Exista vreo statistica care sa arate cate dintre investigatiile radiologice au ajutat la punerea unui diagnostic? Cate investigatii radiologice efectuate au fost normale? Cine informeaza bolnavii despre efectele nocive ale iradierii? Exista o analiza a raportului beneficiu/risc pentru pacient? Daca s-ar face ati fi socati sa constatati ca peste 90% din investigatii sunt normale.Consultati registrele de la radiologie.Sunt medici care recomanda la toti pacientii din sectie radiografii.ASP sau alte institutii nu pot verifica aceste aspecte? Cand faci un comentariu ia in calcul faptul ca si tie ti se poate intampla acelasi lucru.Iti convine?
3.   Bau trimis de
( 4 mai 2008, 08:36:29
multumim directorului spitalului c-lung mold un radiolog bun
4.   Ce e important... trimis de
( 4 mai 2008, 22:29:25
Mi se pare important sa afle lumea ca si tomograful radiaza. Pana acum auzisem de la toti ca e un fel de aparat- minune care vede tot. stie tot, si nu e periculos deloc!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei