Accidentele rutiere grave, soldate cu morţi şi răniţi grav, cresc îngrijorător de la an la an în judeţul Suceava. După ce anul trecut în judeţ s-au produs cu 25% mai multe accidente grave decât în 2006, 2008 se anunţă un an în care recordul are toate şansele să fie bătut. Accidentele produse în primele trei luni ale acestui an şi numărul morţilor şi al răniţilor grav este aproape dublu, ori chiar depăşeşte dublul, faţă de primul trimestru al anului 2007.
Accidentele grave, sâmbătă şi duminică seară
Conform statisticilor Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava, în trimestrul I al anului 2008, în judeţ s-au produs 70 de accidente rutiere grave, faţă de doar 42 în aceeaşi perioadă a anului trecut. În urma acestor evenimente rutiere şi-au pierdut viaţa 19 oameni, faţă de 11 decedaţi pe şosele în primul trimestru al anului trecut. Cel mai mult a crescut numărul răniţilor grav, de la 33 în 2007, la 67 în acest an. Mai mult de jumătate dintre accidente au avut două cauze: viteza şi indisciplina pietonilor.
Analiza poliţiştilor mai scoate în evidenţă că cele mai multe tragedii pe şosele se petrec sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 18.00-24.00. Altfel spus, accidentele rutiere grave apar când valorile de trafic sunt reduse şi le permit şoferilor să ruleze cu viteze mari. De asemenea, la sfârşit de săptămână consumul de alcool în rândul şoferilor creşte semnificativ, iar aceasta duce adesea la producerea de accidente rutiere.
Cele mai multe accidente, în Suceava şi localităţile din jur
Din totalul de 70 de accidente grave petrecute în primele trei luni ale acestui an, 29 s-au produs în aria de acoperire a Poliţiei Municipiului Suceava, adică în oraş şi în localităţile din jur. În top urmează municipiul Rădăuţi şi localităţile arondate, cu 12 accidente grave, şi zona municipiului Fălticeni, unde s-au petrecut 10 accidente rutiere grave.
Şi în ceea ce priveşte accidentele uşoare şi tamponările, 121, respectiv 1827 în judeţ în primul trimestru, în top se află tot municipiul Suceava şi localităţile din apropiere.
Poliţiştii de la circulaţie spun că şi-au făcut pe deplin datoria, organizând în această perioadă nu mai puţin de 472 de acţiuni de control în trafic. Controalele au vizat disciplinarea pietonilor, combaterea excesului de viteză, portul centurii de siguranţă, disciplinarea operatorilor de transport, consumul de alcool, RCA, stare tehnică etc şi s-au soldat cu constatarea a 252 de infracţiuni şi aplicarea a 14.842 de amenzi. De asemenea, în primele trei luni ale anului, 457 de şoferi au fost lăsaţi fără permise de conducere.
( 3 mai 2008, 14:27:44