După ruperile de nori de joi după-amiază, care au afectat zeci de gospodării şi au distrus drumuri, podeţe şi terenuri agricole în localităţile Iaslovăţ şi Milişăuţi, ieri încă două rafale violente de ploaie s-au abătut asupra aceloraşi localităţi
Dacă la Iaslovăţ, apa venită din amonte a inundat doar o porţiune de drum comunal, la Milişăuţi au fost din nou probleme destul de mari. Apa a inundat terenuri agricole şi kilometri de drum comunal, totul petrecându-se în aceeaşi zonă în care au fost probleme şi joi.
Furtuna violentă de ieri, izbucnită ca din senin în jurul orei 14.00, a fost însoţită şi de fulgere violente, din cauza cărora şura unei gospodării a fost cuprinsă de un incendiu. Din fericire, pompierii au intervenit la timp, astfel că incendiul a fost lichidat înainte de a se extinde la casă.
„Tot ce am muncit joi şi astăzi (n.r. ieri), cu volele şi celelalte utilaje a fost în zadar, apa a venit iarăşi pe drum, pe terenul agricol, a ajuns şi în trei curţi. Parcă suntem loviţi de un blestem”, s-a plâns Mircea Laurus, primarul oraşului.
Ieri după-amiază, la faţa locului au ajuns din nou pompieri ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, dar şi jandarmi, care au intervenit pentru limitarea pagubelor.
Şi în comuna Valea Moldovei, satul Mironu, o casă a fost inundată în urma ploilor, dar şi din cauză că şanţurile gospodăriei erau înfundate.
Ploile de joi au afectat 14 de kilometri de drum şi 150 de hectare de teren agricol
În ceea ce priveşte ploile de joi după-amiază, s-a făcut deja o evaluare estimativă a pagubelor. La Milişăuţi au fost inundate opt curţi şi anexe gospodăreşti, parterul sediului primăriei, şi 100 de hectare de teren agricol.
De asemenea, puhoaiele venite din amonte au distrus şase podeţe din lemn şi două din beton, iar nouă kilometri de drum comunal au fost afectaţi serios, după ce apa a „ras” stratul de pietriş al drumului.
Pompierii, ajutaţi de efective sporite de jandarmi, au intervenit pentru a limita efectele pagubelor produse de puhoaie.
La Iaslovăţ, ruperea de nori care nu a ţinut mai mult de 20 de minute a lăsat pagube seriose în urmă. Au fost inundate trei anexe gospodăreşti, două curţi şi 50 de hectare de teren agricol. De asemenea, au fost distruse două podeţe, iar cinci kilometri de drum comunal a fost spălat de pietriş. Valoarea pagubelor produse de inundaţii la Iaslovăţ a fost cifrată la 633.000 de lei.
( 3 mai 2008, 11:30:39
Mai este inca o problema : UE a oferit niste bani pentru regularizarea unor cursuri de apa , bani ce au ajuns in buzunarele ......cititi mai bine ziarul ZIUA din 15 mai 2007 , fiind vorba de 5 milioane de euro . UE a inteles ca avem totusi nevoie de un afutor pe langa faptul ca padurile dispar iar aceste dezastre sunt cauza fenomenului de furt insa ...asa e la noi . Cred ca fiecare edil ar trebuii sa lanseze o campanie pe raza localitatii unde-si desfasoara activitatea privitor la aurul verde care le trece pe sub nas fara sa faca vreun gest , la fel si cei care trandavesc pe bani publici din posturile de politie transformate in obiective de paza ale hotilor de lemn