Judeţul Suceava este pe primul loc în ţară ca număr de persoane care au solicitat şi li s-a aprobat acordarea alocaţiilor pentru copii din străinătate, cei mai mulţi dintre sucevenii care primesc acest drept fiind din Bosanci, Ipoteşti, Marginea, Brodina, Calafindeşti, Şerbăuţi, Bilca şi Vicov.
Formularele europene pentru alocaţii, identice în toate ţările UE, se pot obţine fie de la Direcţia Muncii, fie de la firmele de asigurări din ţara în care lucrează solicitantul.
Solicitanţii pot opta să păstreze alocaţiile din România şi să completeze suma până ajung la suma corespunzătoare din ţara în care lucrează sau pot primi integral alocaţia „europeană”.
Deja 202 suceveni care lucrează cu forme legale în străinătate au solicitat pentru copiii lor alocaţii în statele în care muncesc. Cei mai mulţi au alocaţii de la statul italian, 91, după care urmează Belgia, cu 70.
Alocaţiile europene sunt între 25 şi 160 euro/copil/lună
Interesant este că statul belgian plăteşte alocaţia şi retroactiv, adică dacă mama sau tatăl copilului lucrează legal în Belgia de cinci ani, de exemplu, în momentul în care solicitantului i se aprobă cererea, suma pe care o are de primit se calculează de la data la care contractul lui de muncă este înregistrat în această ţară, deci inclusiv pentru perioada de dinainte de aderarea României la UE.
Din Germania sucevenii au 20 de alocaţii, din Ungaria, una, Anglia, una, Grecia, una, Austria, cinci, Irlanda, una, Spania, şase, Olanda, cinci, Norvegia, una.
Cele mai mari sume ca alocaţie le dau Anglia şi Irlanda, 160 de euro/copil, urmate de Belgia, cu 150 euro/copil. În Italia, pentru primul copil alocaţia este de aproximativ 100 de euro, după care la următorii scade. Se pare că Spania are cea mai mică sumă, de 25 de euro/copil.
O familie cu 9 copii din Bosanci primeşte alocaţiile din Belgia
Cele mai numeroase familii de suceveni care şi-au cerut în străinătate drepturile de cetăţeni europeni au fost din Bosanci, trei familii cu 9, 7 şi respectiv 6 copii, care primesc alocaţii din Belgia.
Din punct de vedere al studiilor, dintre toţi solicitanţii doar unul are studii superioare, un medic ginecolog care lucrează în Italia.
Conform reprezentanţilor Direcţiei de Muncă Suceava, nici unul dintre formularele de solicitare trimis de la Suceava nu a fost refuzat de firmele partenere din UE, ba chiar au fost transmise mulţumiri instituţiei pentru corectitudinea şi promptitudinea cu care au fost trimise datele.
Procesarea datelor la Suceava durează 1-2 zile, excepţional o săptămână, dar formalităţile legate de verificarea informaţiilor în ţara în care solicitantul lucrează poate dura, în ţări precum Anglia şi Irlanda, până la un an.
Din Suceava, de la Direcţia Muncii, formularele se trimit gata traduse, ceea ce mai scurtează din timpii de procesare şi aşa se face că judeţul nostru se plasează pe primul loc în ţară în ceea ce priveşte solicitările aprobate.
Condiţia obligatorie pentru obţinerea alocaţiei UE este ca cel puţin unul dintre părinţii copilului să lucreze legal, cu contract de muncă, într-o ţară UE, ceea ce îl face contribuabil în ţara respectivă.
( 2 mai 2008, 11:08:25