Putea fi prevenit. Incendiul de luni, din a doua zi de Paşti, care a mistuit aproape întreg Hanul Ilişeşti putea fi prevenit. Cel puţin aceasta este concluzia care se desprinde din constatările reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, opinii care au fost aduse şi la cunoştinţa administratorilor stabilimentului. De altfel, pentru neregulile constatate, Romeo Budeanu, administratorul Hanului Ilişeşti, a fost amendat cu 1.000 de lei.
Nenorocirea de luni de la Hanul Ilişeşti, când o mare parte a clădirii a fost mistuită de flăcări, a scos la iveală un şir întreg de nereguli pe linia prevenirii şi stingerii incendiilor.
Pe lângă improvizaţii şi defecţiuni la instalaţia electrică, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava au descoperit şi deficienţe în dotarea cu mijloace iniţiale de stingere a incendiilor, respectiv stingătoare şi hidranţi.
S-a mai constatat că asigurarea cu mijloace de salvare şi evacuare a persoanelor în caz de incendiu (mijloace de iluminat, corzi, cordiţe şi măşti de gaze) era deficitară, iar instructajul privind completarea şi actualizarea metodelor de luptă împotriva incendiilor nu era la zi. Pentru toate aceste motive, administratorul Hanului Ilişeşti, Romeo Budeanu, a fost amendat cu 1.000 de lei.
Interesant este că înainte de Paşti, angajaţii şi responsabilii Hanului Ilişeşti au primit vizita pompierilor.
„Ne-am deplasat la această unitate de turism şi i-am prevenit cu privire la riscul producerii unui incendiu. Se pare că avertismentele noastre nu au fost luate în seamă, iar consecinţele s-au văzut”, a declarat căpitanul Dan Baltaru, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava.
Incendiul de la Hanul Ilişeşti a izbucnit luni, în jurul orei 10.00, iar pompierii au stabilit că totul a plecat de la coşul de fum, care nu era asigurat corespunzător.
Turiştii care-şi petreceau vacanţa de Paşti la Ilişeşti vor despăgubiri
În afara faptului că Hanul Ilişeşti va fi impropriu pentru turism o lungă perioadă de timp, administratorii acestuia s-ar putea să aibă parte şi de un proces.
Turiştii cazaţi aici şi care au fost nevoiţi să-şi întrerupă vacanţa de Paşti din cauza incendiului au anunţat că intenţionează să ceară despăgubiri.
Mihaela Toader, una dintre turistele care a fugit din calea flăcărilor, a precizat că se va consulta şi cu celelalte persoane pentru a stabili exact cum vor acţiona.
În momentul producerii incendiului, în camerele Hanului Ilişeşti se aflau 40 de turişti. Aceştia mai aveau o noapte de cazare, iar când au izbucnit flăcările mulţi dintre ei încă dormeau.
Focul care s-a extins cu repeziciune a distrus o suprafaţă de 1.500 mp, în special acoperişul şi mansarda clădirii. Flăcările au fost stinse după aproximativ 3 ore de muncă, iar pagubele sunt estimate la circa 200.000 de lei (2 miliarde de lei vechi).
Incendiul de luni vine după ce acum 3 ani, în august 2005, Hanul Ilişeşti a mai ars o dată, şi tot din cauza unor scântei care au sărit de la coşul de fum.
( 1 mai 2008, 14:19:17