Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a publicat pe Internet, la adresa http://www.subiecte2008.edu.ro/, modele de subiecte şi instrucţiunile de realizare a biletelor pentru probele orale ale examenului de Bacalaureat 2008.
Au fost elaborate între 50 şi 100 de modele pentru fiecare probă în parte: limba şi literatura română, limba şi literatura maternă (croată, germană, maghiară, sârbă, slovacă, turcă şi ucraineană) şi limbi moderne (engleză, franceză, germană, greacă, italiană, rusă şi spaniolă), în conformitate cu programele de examen.
Pe lângă modelele de subiecte, au fost publicate şi precizări metodologice cu privire la modul de abordare a textului, bareme de evaluare a răspunsului oral, cerinţe generale, precum şi itemi pentru evaluarea la proba orală. Textele la prima vedere, care vin în completarea modelelor publicate pentru biletele de examen, vor fi transmise centrelor de examen cu maximum 48 de ore înainte de probă.
Probele orale sunt eliminatorii
Examinarea absolvenţilor de liceu se realizează în prezenţa a cel puţin trei candidaţi, de către cei doi profesori examinatori din comisie. Aceştia pot interveni cu întrebări lămuritoare sau suplimentare, de regulă după ce candidatul şi-a prezentat răspunsurile. Fiecare profesor examinator evaluează răspunsul candidatului de la probele orale cu note întregi de la 1 la 10, în funcţie de punctajul orientativ de evaluare. Un candidat se consideră promovat la proba orală dacă a obţinut minimum nota finală cinci la respectiva probă. În caz contrar, candidatul este declarat „respins".
Probele orale sunt eliminatorii. Candidatul care a obţinut o notă sub cinci sau nu s-a prezentat la o probă orală este declarat „respins", respectiv „neprezentat" la examenul de bacalaureat şi nu mai participă la probele următoare. Nu se admit contestaţii la probele orale şi practice din cadrul examenului de bacalaureat (cu excepţia probei de dicteu melodic şi armonic, de la profilul artistic - muzică).